FC Emmen 3 - 3 Ajax: Ajax tappar poäng mot ett bottenlag igen
Ajax höst har varit bedrövlig.

FC Emmen blir det andra bottenlaget att sno poäng av Ajax på de senaste fyra dagarna. Ajax lyckas hämta upp ett tidigt 1-0-underläge men i andra halvlek kollapsar försvarsspelet igen och man tappar matchen. Ajax avslutar år 2022 på en tredjeplats i Eredivisie bakom PSV Eindhoven och Feyenoord.

Efter 14 omgångar av ligaspelet och sex matcher i Champions League har Alfred Schreuder ännu inte hittat en startelva han föredrar. Ikväll var det ändringar igen både på mittfältet och i anfallskedjan. Backlinjen, framför Remko Pasveer i målet, var oförändrad med Devny Rensch som högerback, Jurriën Timber och Calvin Bassey som mittbackspar och Owen Wijndal som vänsterback.

På mittfältet var Edson Álvarez tillbaka från en avstängning vilket gjorde att Davy Klaassen fick sätta sig på bänken igen. Till vänster på mittfältet startade Kenneth Taylor och som tia den hårt arbetande Steven Berghuis. Brian Brobbey var tillbaka i startelvan som center till förmån för Mohammed Kudus som startade där i onsdags. På varsin sida om Brobbey startade Dusan Tadic som högerytter och Steven Bergwijn som vänsterytter.

Det började inte så bra för Ajax när Wijndal drog på sig en rätt så onödig frispark fem meter utanför eget straffområde efter fem minuters spel. FC Emmens mittback Jeroen Veldmate gjorde inga misstag utan slog bollen över muren rakt in i Pasveers vänstra kryss, otagbart för Pasveer: 1-0.

Men Ajax kollapsade inte här utan fick in en snabb kvittering direkt i första anfallet efter att ha hamnat i underläge. Tadic hittar in med en passning från sin högerkant till Taylor som står mellan FC Emmens båda mittbackar där han plötsligt blev väldigt fri, får vända upp och avsluta i godan ro. FC Emmens målvakt Mickey van der Hart får högervanten på bollen men kan inte stoppa den: 1-1.

Det syns tydligt att Ajax fortfarande är i en svajig form med plötsliga och oförklarliga felpassningar, onödiga bolltapp och okoncentration rakt igenom. Men stundtals spelar man bra och till skillnad från Vitesse-matchen i onsdags förvaltar man sina chanser.

Tio minuter efter kvitteringen var det dags igen och återigen var det firma Tadic och Taylor. Denna gång spelar Tadic in en hög boll i straffområdet från sin högerkant som Taylor fick pannan på. Taylors nick var inte så hård men välplacerad utmed van der Harts vänstra stolpe: 1-2.

Tre minuter senare tog Bergwijn emot en passning från Wijndal, med en försvarare i ryggen lyckades han ändå vända om med bollen och sätta fart mot mål. Strax utanför straffområdet avlossade han ett stenhårt skott upp i krysset och Ajax hade nu vänt ett 1-0-underläge till en 1-3-ledning.

Trots detta spelar FC Emmen också bra och får sina chanser. En av deras bästa kommer i slutet av första halvlek när det är just slarv och okoncentration hos Ajax backlinje. Denna gång är det Bassey som missar en enkel boll så att den före detta Ajax-spelaren Richairo Zivkovic får fri bana mot mål. Tur för Bassey och Ajax så räddar Pasveer denna gången och kan hålla i bollen.

Efter 15 minuters spel i den andra halvleken fick FC Emmen spela boll runt Ajax straffområde. När bollen kom till Lucas Bernadou fick han enkelt och ostört vända upp och sätta fart in i straffområdet där han kunde slå ett inlägg in till Zivkovic som var först på bollen före Ajax-försvararna och fick till ett avslut. Denna gång kunde Pasveer inte rädda Ajax: 2-3.

Både Ajax och FC Emmen skapar chanser därefter som borde resultera i mål. Bland annat så har Kudus ett avslut i kryssribban. Men i den 84:e minuten kom det som ett brev på posten. FC Emmens högerback Mohamed Bouchouari slog ett inlägg som missade både Álvarez och Emmen-spelaren han bevakade. Bollen studsade långsamt och retfullt in i en ställd Pasveers bortre hörn. FC Emmen kvitterar och efter det lyckas inte Ajax skapa fler vettiga målchanser de återstående sex minuterna av ordinarie matchtid plus de fyra minuternas tilläggstid.

Ajax avslutar 2022 med två kryss i rad mot två bottenlag där man släpper in fem mål. Man har på de senaste 13 matcherna en målskillnad på 30-30, det är bedrövligt och ovärdigt Ajax. Kan verkligen Schreuder få sitta kvar? Det är ju smärtfyllt tydligt för Ajax-supportrarna och alla som kollar på utifrån att Schreuder inte har svaret på hur man ska bygga upp det nya Ajax-laget, men det verkar inte vara det inifrån klubben.

Senare ikväll är det toppmöte där PSV Eindhoven möter AZ Alkmaar hemma på Philips Stadion och imorgon möter Feyenoord Excelsior hemma i Rotterdam. Vinster för både PSV och Feyenoord här gör att de hamnar etta respektive tvåa, båda på 30 poäng, framför Ajax som slutar året på en tredjeplats i tabellen på 30 poäng.

Ajax är tillbaka den 8 januari 2023 med en bortamatch mot NEC Nijmegen.

Matchfakta
FC Emmen 3 - 3 Ajax
Mål: 1-0 Veldmate '6, 1-1 Taylor '8, 1-2 Taylor '21, 1-3 Bergwijn '25, 2-3 Zivkovic '58, 3-3 Bouchouari '84
Gula kort: Assehnoun.
FC Emmen: Van der Hart; Bouchouari, Araujo, Veldmate, Burnet; Bernadou, Veendorp, Diemers, Assehnoun (El Messaoudi '75 (Vlak '89)); Mendes, Zivkovic.
Ajax: Pasveer; Rensch, Timber, Bassey (Blind '46), Wijndal (Lucca '86); Álvarez, Berghuis (Grillitsch '82), Taylor (Klaassen '58); Tadic, Brobbey (Kudus '46), Bergwijn.