Lagbanner
FC Groningen 1 - 2 Ajax: Lyckas stjäla tre poäng
André Onana räddade Ajax flera gånger om, inklusive när bollen hamnade på straffpunkten.

FC Groningen 1 - 2 Ajax: Lyckas stjäla tre poäng

Underläge, straff emot sig, utvisning, men ändå lyckades Ajax stjäla en seger borta mot FC Groningen idag genom en briljant André Onana och Klaas-Jan Huntelaars killer-instinkt.

Landslagsuppehållet blev lyckat för flera Ajacieden. Hakim Ziyech gjorde mål och assist för Marocko, Nicolás Tagliafico fick speltid för Argentina och framför allt: I Oranje gjorde Matthijs de Ligt två assist och Donny van de Beek ett när Portugal besegrades med 3-0, i en match då Justin Kluivert också fick göra sin landslagsdebut. de Ligt neutraliserade Cristiano Ronaldo helt som gick av planen utan att ha fått iväg ett enda avslut (längesen det hände sist) och var bäst på plan vilket skapat nya rubriker om Barcelonas intresse.

I övrigt har det i dagarna blivit nya rubriker om transfersåpan kring Amin Younes. Younes som alltså såg ut att vara helt klar för Napoli i januari, konrakt ska varit påskrivn och allting när han i sista stund ändrade sig av "personliga skäl". Efter att ha vägrat hoppa in i slutminuterna mot Vitesse skickades han ner till Jong Ajax, först avstängd i två veckor men senare ändrades det till att han får träna med Jong Ajax resten av våren utan att för den delen få spela matcher med vare sig a-laget eller Jong, vilket definitivt grusade de små VM-drömmarna Younes hade. I dagarna publicerade De Telegraaf en artikel där man kom med uppseendeväckande uppgifter: Enligt tidningen ändrade sig Younes om Napoli efter att besökt Neapel och chockerats över stadens fattighet och kommit öga till öga med mafiosos ur Camorran, vidare ska Maurizio Sarri sagt till honom att han inte skulle få spela de första sex månaderna utan bara få acklimatisera sig (inte bra för Younes VM-hopp) och Napoli ska ha velat ha hans bildrättigheter. De Telegraaf kan ha en agenda att måla Younes i dåligt dager nu för Ajaxs skull (det finns en anledning till att de har bäst insiderkällor i klubben...) så det får tas med en nypa salt. Younes agent förnekar allt. Napoli håller fast vid att de har Younes signatur på kontrakt och att han ska gå dit i sommar.

Efter att ha petat honom de senaste matcherna valde Erik ten Hag nu plötsligt att plocka tillbaka kapten Joël Veltman i startelvan, men inte på Rasmus Kristensens bekostnad utan Maximilian Wöbers, och därmed rucka på det välfungerande mittlåset. Det rådde frågetecken om Klaas-Jan Huntelaar skulle kunna vara med men centern kom till start. Kasper Dolberg har varit tillbaka i gruppträning i veckan äntligen men är inte redo för spel än. Precis som innan uppehållet var talangerna Noa Lang och Mitchel Bakker med i truppen - och nu även centern Kaj Sierhuis för första gången, beryktad målspottare i U19 och Jong Ajax.

Groningen kom verkligen ut för att spela och tog kommandot direkt med fartfyllt chansrikt spel. Det tog inte lång tid innan man tog ledningen. Mimoun Mahi, VM-aktuell för Marocko, tog sig runt Veltman ute på kanten och spelade in till centern Tom van Weert som vinklade upp bollen i närmsta krysset otagbart för André Onana.

Det såg sedan ut att gå från dåligt till värre när Lasse Schöne slog en felpass rakt på första gubbe i pressen just utanför eget straffområde. Bollen gick till Mahi, Veltman fläkte sig fram och fick bollen på armen. Kevin Blom tvekade inte att blåsa straff och ge gult kort till Veltman. Hakim Ziyech fick sedan gult kort för vad Blom tolkade som protest när det enda Ziyech gjorde var att påpeka att Mahi lagt bollen en decimeter framför straffpunkten. Mahi slog straffen hårt och lågt i ena hörnet men Onana var snabbt nere och gjorde en stark, matchavgörande räddning.

Han kom att göra tre till sådana innan den första halvleken var över när i tur och ordning van Weert, Mahi och Juninho Bacuna alla testade hans förmågor med hårda skott. Onana klarade alla och höll ensam kvar Ajax i matchen.

Groningen hade 2-0 inne tidigt i den andra halvleken men Bacunas mål dömdes bort för offside - tveksamt då han själv såg ut att vara just på gränsen, månne just över, medan det var van Weert (och en skadad Ritsu Doan) som var klart offside.

På Groningens högerbacksplats spelade Deyovaisio Zeefuik, lånad med köpoption från Ajax. I nästan hela matchen hade han Justin Kluivert i sin bakficka, men en gång tappade han honom och det räckte. Ziyech skruvade in ett inlägg från höger och lille Kluivert gick upp vid bortre stolpen och nickade bollen ner i marken och upp i nättaket, 1-1.

Zieych spelade sedan in inhopparen Siem de Jong i straffområdet, de Jong spelade vidare till David Neres på ett tillslag. Neres var trängd och fick spela tillbaka till Ziyech som kom utanför straffområdet och sköt ett tungt direktskott precis utanför stolpem.

ten Hags nästa drag (det första var Schöne ut för de Jong) var att ta ut Kristensen för Carel Eiting (smart att komma på igen att någon som kan ta ansvar i uppbyggnadsfasen behövs). Han var i färd med att göra sitt sista - att ge Sierhuis sin debut - när Veltman ändrade på de planerna. Han stängde van Weert på mittplan och Blom gav honom hans andra gula kort. Kaptensbindeln till de Ligt, Veltman ut, Ajax nere på 10 man och Sierhuis fick dra på sig överdragskläderna igen.

Då är det jaktsäsong tycker Klaas-Jan Huntelaar! Bara någon minut senare gick Ajax till anfall, Neres skickade in ett inlägg som Huntelaar i kamp med en försvarare lyckades dämpa ner för Kluivert som på ett tillslag spelade tillbaka till Huntelaar som på karakteristiskt vis skapade precis tillräckligt utrymme för att skicka in bollen i mål med ett vänsterskott. Stort jubel hos Ajax och de 1100 tillresta supportrarna.

PSV vann med 5-1 mot NAC Breda så trots segern är avståndet upp sju poäng och nu med fem matcher. Nästa söndag är alltså Veltman avstängd när Ajax tar emot Heracles Almelo kl 14:30, då är undertecknad på plats på Johan Cruijff Arena.

I övrigt så pågår ABN Amro Future Cup på De Toekomst den här helgen. Ajax arrangerar den anrika U17-turneringen årligen. I Ajaxs grupp finns PSG, Sporting Lissabon och Sydney FC, i den andra Anderlecht (står vanligtvis mellan dem och Ajax om att vinna), Juventus, Sevilla och ett representationslag från J-League. Ajax inledde igår med en bekväm 2-0-seger över Sydney FC, sen hamnade man i problem i andra matchen mot Sporting Lissabon då högerbacken Ki-Jana Hoever blev utvisad och man förlorade med 0-2. Idag säkrade man semifinalplats genom att krossa PSG med 5-0, 15-årige centertanken Brian Brobbey gjorde hattrick och blott 14-årige offensive mittfältaren Naci Ünüvar gjorde de övriga två målen. De två är även de som imponerat mest, tillsammans med 15-årige mittfältaren Kenneth Taylor. Ajax har ett sedvanligt riktigt starkt lag, andra talanger att nämna är 15-årige mittfältaren Ryan Gravenberch som likt Brobbey regelbundet spelar med U19 också, anfallaren/yttern Sontje Hansen, den briljante teknikern Hossein Zamani på vänsteryttern, mittbacken Liam van Gelderen, tillbakadragne playmakern Enric Llansana och tvillingarna Quinten och Jurriën Timber (fd Maduro). Ajax vann sin grupp och möter Anderlecht i semifinalen imorgon, Juventus som vann den andra gruppen möter i Sporting Lissabon i den andra semifinalen.

Matchfakta

FC Groningen 1 - 2 Ajax
Mål: 1-0 van Weert '14, 1-1 Kluivert '65, 1-2 Huntelaar '89
Gula kort: Veltman, Ziyech, Warmerdam, van de Beek, Onana
Röda kort: Veltman
FC Groningen: Padt; Zeefuik (Larsen '91), te Wierik, Memisevic, Warmerdam; van de Looi, Bacuna; Doan, Hrustic (Drost '88), Mahi; van Weert
Ajax: Onana; Kristensen (Eiting '79), Veltman (utv '86), de Ligt, Tagliafico; Ziyech, Schöne (S. de Jong '57), van de Beek; Neres (Wöber '91), Huntelaar, Kluivert

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-04-01 17:06:38
Author

Fler artiklar om Ajax