FC Groningen 1 - 3 Ajax: Seger på Appies födelsedag
Ajax-spelarna firar Dusan Tadic straffmål.

Det var inte vackert och man tvingades vända ur underläge, men Ajax tog en välbehövlig seger borta mot svårspelade FC Groningen, en fin present på Abdelhak Nouris 25-årsdag.

Ajax saknade flera startspelare idag då, utöver sen tidigare skadade målvakterna Maarten Stekelenburg och Remko Pasveer, även Lisandro Martínez saknades på grund av skada och Antony var avstängd efter sina två gula kort under den infernaliska avslutningen på De Klassieker före landslagsuppehållet. Dessutom fick Edson Álvarez (och Nicolás Tagliafico, som annars hade varit aktuell att ersätta Martínez) börja på bänken då de kom tillbaka sent från sina landslagsuppdrag för Mexiko och Argentina.

Glädjande nog var i alla fall Jurriën Timber, som lämnade den holländska landslagssamlingen med en skada, frisk nog att starta och fick då forma mittlås med Perr Schuurs, omgivna av Noussair Mazraoui och Daley Blind. André Onana stod i målet igen, trots att framtidsnamnet Jay Gorter var tillbaka efter skada nu. På mittfältet fick Mohammed Kudus äntligen en startplats igen bredvid Ryan Gravenberch och Davy Klaassen. Steven Berghuis tog Antonys plats på högeryttern, bredvid Sébastien Haller och Dusan Tadic i kedjan.

Ajax tog kommandot direkt och förde matchen, men hade svårt att skapa riktigt farliga målchanser. Bästa chansen man hade tidigt var när Steven Berghuis slog in en boll som kanske var mer tänkt som ett inlägg men som tog i undersidan av ribban och studsade ut.

Istället var det hemmalaget som tog ledningen, och det var lätt att återigen förbanna sig över den lojhet Ajax visat upp på sistone. Det visade sig vara oerhört enkelt för Groningen att ta sig igenom så fort de fick en kontring. Utan Álvarez var det en stor lucka på mittfältet, Paulos Abraham fick frigata rakt igenom. Perr Schuurs blev löjligt enkelt bortlurad av Michael de Leeuws löpning som han följde med på och därmed gav alla yta i hela världen åt Groningens målfarlige norske center Jørgen Strand Larsen som fick bollen av Abraham och sköt den i mål förbi än en gång fladdrige och flaxige André Onana som såg sig enkelt besegrad.

Det såg fortsatt uddlöst ut från Ajax-håll efter målet, tills man i slutet av första halvlek både kom tillbaka och vände matchen. Kvitteringen kom tack vare en smart inkastvariant, Blind kastade bollen in i straffområdets vänstra yta där Tadic smart höll sin back ifrån sig och släppte bollen förbi sig bara för att snurra runt och ta den i näsa läge istället. Med försvararen bortlurad kunde han kila in bollen snett inåt bakåt där Davy Klaassen kom i klassiskt Klaassen-läge och tryckte in 1-1.

Ledningsmålet kom sedan på stopptid av den första halvleken. Domare Bas Nijhuis hade på grund av flera skadeavbrott lagt till tre minuter. Fler spelavbrott skedde under stopptiden vilket gjorde att han la till extra tid. Under den tiden skapade Ajax ett farligt läge, Kudus försökte skjuta in bollen men det försöket blockades, Ajax bet sig dock kvar och när Tadic vid kortlinjen försökte skicka in bollen i boxen igen blockerade Ajax-fostrade högerbacken Damil Dankerlui med armen klart och tydligt. Ajax-spelarna vinkade febrilt för hands, bollen rensades undan och Nijhuis blåste av. Ajax ville ha straff, Groningen ville ha halvtid. Det slutade med att Nijhuis gick ut och tittade på VAR-skärmen, såg den övertydliga handsen och dömde straff. Tadic sköt in 1-2 och hyssjade den uppjagade Groningen-publiken.

I andra halvlek såg spelet fortsatt rätt svagt ut för Ajax, om än rätt stabilt bakåt. Kudus var en ljusglimt som Ajax bäste spelare idag, tråkigt nog var det han ten Hag valde att byta ut efter en timmes spel när Álvarez skulle in. Senare klev Klaassen av skadad efter att ha fått en smäll mot foten, förhoppningsvis är det inte för allvarligt.

Brian Brobbey hoppade in och ersatte Haller, och i slutet blev han nyckeln till målet som dödade matchen i början av den sex minuter långa stopptiden. Han tog emot bollen mitt på Groningens planhalva, höll sin back ifrån sig och skarvade snyggt igenom Berghuis som kom fri, med inhopparen Kenneth Taylor i en två mot en-situation. Ajax-fostrade målvakten Peter Leeuwenburgh lämnade en yta vid första stolpen och Berghuis, som sumpat ett jätteläge dess förinnan, pricksköt in 1-3.

Tre viktiga poäng i ligaspurten, och en Ajax-seger på vad som är Abdelhak Nouris 25-årsdag, fint så. All kärlek och styrka till Appie och hans familj.

Matchfakta

FC Groningen 1 - 3 Ajax
Mål: 1-0 Strand Larsen '20, 1-1 Klaassen '45, 1-2 Tadic (straff) '45+5, 1-3 Berghuis '90+1
FC Groningen: Leeuwenburgh; Dankerlui (Bogarde '46), te Wierik, van Hintum, Meijer; Kasanwirjo, Duarte; El Hankouri, (Matuta '76) de Leeuw (Ngonge '77), Abraham (van Kaam '85); Strand Larsen (Postema '76)
Ajax: Onana; Mazraoui, Timber, Schuurs, Blind (Tagliafico '73); Klaassen (Taylor '75), Kudus (Álvarez '61), Gravenberch; Berghuis, Haller (Brobbey '72), Tadic