Lagbanner
FC Utrecht 0 - 0 Ajax: ten Hag kunde inte överlista sitt eget system
Erik ten Hag kunde inte överlista sig själv idag.

FC Utrecht 0 - 0 Ajax: ten Hag kunde inte överlista sitt eget system

Ajax tappade dyrbara poäng idag när man spelade mållöst på Utrechts leråker till hemmaplan. Ett offsidemål och tre bollar på mållinjen var det närmsta man kom.

Det kändes givet att Ajax skulle misslyckas idag, och så blev det också. Utrechts är klubbens överlägset största mardrömsmotståndare, i och med dagens kryss har man tappat 30 poäng mot Utrecht sen 2010/11, minst 9 fler än mot något annat lag. Galgenwaard är alltid en svår arena, och idag ännu svårare då arenan inte har så mycket en gräsplan som en leråker att spela på vilket hade en tydlig inverkan på matchen. 12:30 är även av outgrundlig anledning statistiskt sett Ajax klart sämsta avsparkstid, man tappar oftast poäng i 12:30-matcher. Dessutom tillsatte förbundet Danny Makkelie som domare, första gången Makkelie fick döma Utrecht-Ajax igen sen han våren 2016 under Ajax-Utrecht i slutminuterna gav Ajax en helt felaktig straff vilket ledde till en kritikstorm, nidramsor och hot mot honom. Han har sedan dess knappt vågat blåsa frispark för Ajax, och när det nu var mot Utrecht igen så var han givetvis livrädd för att komma på kant med hemmapubliken.

Erik ten Hag stod idag inför den besynnerliga utmaningen att överlista sig själv. Han lämnade Utrecht för att ta över Ajax i mellandagarna och har i Utrecht ersatts av sin forne assistent Jean-Paul de Jong som kör vidare med samma system som ten Hag byggde upp under två och en halv säsong där. Han lyckades inte med denna utmaning.

Ajax hade en boll i nät efter tio minuter, men det dömdes korrekt bort för offside. Det var annars fint spelat, då Hakim Ziyech frispelade Klaas-Jan Huntelaar i straffområdet. Nästa bra chans involverade två igen, Ziyech drev framåt på offensiv planhalva och fick plötsligt mer yta att kliva fram på sen Huntelaar kolliderat med en Utrecht-back. ZIyech avfyrade ett bra distansskott som David Jensen i Utrecht-målet fick sträcka ut på.

Utrechts bästa chans kom tidigt i den andra halvleken när Lasse Schöne tappade bollen till Zakaria Labyad som sköt ett bra distansskott som André Onana fick visa sin klass på. Labyad som för övrigt ryktas till Ajax, ten Hag har sagt öppet att han vill plocka över honom och Labyad sa först att det skulle vara en ära att spela för Ajax, men i veckan sa han att han bestämt sig för att stanna i Utrecht. Han skapade dock lite rabalder efter dagens match när han bytte till sig en Ajax-tröja efter matchen och tog på sig den vilket gjorde hans lagkamrat Sean Klaiber upprörd.

Ziyech var sedan nära att ge Ajax ledningen igen när han skruvade en frispark mot krysset men Jensen lyckades göra en tv-räddning. Frisparken kom efter att Utrecht-kaptenen Willem Janssen kommit in otroligt sent i duell med Huntelaar och planterade dobbarna i vaden på centern. Makkelie gav bara gult kort för förseelsen, precis som i första halvlek när Lukas Görtler kom in sent och kapade Nicolás Tagliafico bakifrån med dobbarna först rakt in i vaden.

Ajax kom centimetrar från ett segermål tre gånger om i matchens slutfas. Först efter den andra av två hörnor på rad. Schöne lyrade in bollen i boxen och Jensen var ute och cyklade i straffområdet, Donny van de Beek kastade sig fram men bollen räddades på mållinjen av en försvarare, returen ut till Matthijs de Ligt och återigen blockerades avslutet på mållinjen innan bollen kunde rensas undan. I 89:e minuten fick Ajax en ny frispark nu från långt avstånd, ungefär 35 meter. Men det har aldrig stoppat Schöne förut. Han fick iväg ett tungt skott nu som Jensen tappade och bollen var på mållinjen igen när han lyckades kasta sig tillbaka och stoppa den i grevens tid för Utrechts del.

På stopptid blev det stökigt. Bollen gick ut till inkast för Ajax precis vid Utrechts bänk (bänkarna på Galgenwaard är på "fel" långsida, bakom reklamskyltar). Görtler, som blivit utbytt tidigare sträckte sig över reklamskyltarna och snodde åt sig bollen för att maska. Tagliafico försökte ta tillbaka bollen vilket ledde till handgemäng med Görtler och andra Utrecht-avbytare och Ajax-spelare. Det hela mynnade ut i att Görtler, som avbytare, fick sitt andra gula kort och utvisades.

PSV vann igår borta mot Twente vilket innebär att de nu ligger 7 poäng före Ajax i tabelltoppen. Härnäst för Ajax väntar hemmamatch mot NAC Breda nästa söndag.

Matchfakta

Utrecht 0 - 0 Ajax
Gula kort: Görtler, Huntelaar, Janssen, Ayoub
Röda kort: Görtler (på bänken)
Utrecht: Jensen; Troupée, Leeuwin, Janssen, van der Maarel; Klaiber, Strieder, Ayoub; Labyad; Kerk (van de Streek '85), Görtler (Dessers '58)
Ajax: Onana; Veltman, de Ligt, F. de Jong, Tagliafico; van de Beek, Schöne, Ziyech; Neres, Huntelaar, Kluivert

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-01-28 14:50:44
Author

Fler artiklar om Ajax