Lagbanner
FC Utrecht 0 - 2 Ajax: Stabil seger i fientlig miljö
Brian Brobbey sänkte Utrecht igen, men fick utstå apljud för det.

FC Utrecht 0 - 2 Ajax: Stabil seger i fientlig miljö

Ajax tog en stabil seger i en fientlig miljö idag. Flera fula tacklingar renderade i skadade Ajax-spelare, och det ackompanjerades av att Utrecht-publiken skämde ut sig med sina apljud och inkastade föremål som tvingade domaren att tillfälligt stoppa matchen.

Alfred Schreuder valde exakt samma startelva som förra helgen besegrade Sparta. Det vill säga ingen Antony, och mitt under matchen läckte det ut från tillförlitliga källor att Ajax och Manchester United nu är överens om övergången.

Steven Berghuis som startat på högeryttern i brassens ställe såg till att ta chansen idag. Först nickade han in 0-1 på en hörna, efter en nickskarv av Edson Álvarez. Senare i första halvlek spelade han fram till 0-2 med ett fint skruvat inlägg som Brian Brobbey distinkt nickade in.

Brobbeys mål möttes förstås med jubel från de 1200 tillresta Ajax-supportrarna, men också med apljud från hemmalagets sektion. Apljuden fortsatte även senare när Brobbey vidrörde bollen. Det var det vidrigaste Utrechts ökända supportrar stod för idag, men inte det enda. När Devyne Rensch tacklades in i reklamskyltarna haglade inkastade ölglas mot honom, Rensch låg kvar skadad men kravlade sig tillbaka in på planen för att komma längre bort från publiken. Då gav domare Danny Makkelie honom gult kort, och Jurriën Timber för protest, medan Utrecht-spelaren som hockeytacklat Rensch ut i reklamskyltarna klarade sig undan. Rensch fick utgå skadad och ersattes av Jorge Sánchez som därmed gjorde sin Ajax-debut.

Ölglasen haglade även in båda gångerna Ajax gjorde mål. I andra halvlek fortsatte stöket både på planen och läktaren. Utrechts Othman Boussaid kapade Daley Blind, med båda fotsulorna uppe och sträckta ben, men klarade sig undan med endast ett gult kort. Blind haltade av och fick ersättas av 19-årige Youri Baas som därmed fick göra sin a-lagsdebut, då Owen Wijndal saknades på grund av en lättare skada.

Bas Dost var sen igång och sparkade Timber i ansiktet (olycka men väldigt vårdslöst) och armbågade Edson Álvarez i huvudet (medvetet och fult), klarade sig undan med bara ett gult kort när han skulle haft två minst.

Sen fick Makkelie bryta matchen tillfälligt. Inte på grund av apljuden som fortsatte eka, de verkade han inte bry sig så mycket om, utan då en Utrecht-supporter kastade in en fyrverkeripjäs mot Remko Pasveer i Ajax-målet. Efter några lama förmaningar i högtalarna kom spelet igång igen. Noterbart att Utrecht-supportrarna, efter att ha betett sig som idioter matchen igenom, sen började lämna den i förtid när de insåg att deras lag inte skulle komma tillbaka och utjämna.

Glädjeämne för Ajax idag var att unge Baas gjorde en fin debut, Sánchez i sin tur blandade och gav lite men var överlag stabil. Matchens bästa spelare var Calvin Bassey som var fullständigt dominant, och Edson Álvarez.

Förhoppningsvis är skadeläget med Rensch, Blind och Timber, som också fick bytas ut i förtid, inte alltför allvarligt. Förhoppningsvis bestraffas Utrechts rasistiska pöbel hårt, det är inte första gången just deras supportrar skämmer ut sig totalt på det här viset. Undertecknad är av den mening att det kan vara på sin plats att tvinga Utrecht spela för tomma läktare resten av säsongen som straff för apljuden som de aldrig själva tar i med hårdhandskarna mot. Bort med skiten!

Matchfakta

FC Utrecht 0 - 2 Ajax
Mål: 0-1 Berghuis '10, 0-2 Brobbey '45+1
Gula kort: Rensch, Timber, Boussaid, Tadic, Dost
FC Utrecht: Barkas; ter Avest, van der Maarel (Kluivert '75), Viergever, van der Kust (Warmerdam '75); Toornstra, Brouwers (Shein '75), Boussaid (Booth '59); Sylla, Dost, Redan (Douvikas '67)
Ajax: Pasveer; Rensch (Sánchez '38), Timber (Magállan '82), Bassey, Blind (Baas '57); Álvarez, Tadic, Taylor; Berghuis (Klaassen '82), Brobbey (Kudus '82), Bergwijn

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-08-28 14:55:40
Author

Fler artiklar om Ajax