Lagbanner
FC Utrecht 0 - 3 Ajax: Klaassen ledde vägen
Davy Klaassen öppnade målskyttet i den andra halvleken.

FC Utrecht 0 - 3 Ajax: Klaassen ledde vägen

Det var inget glimrande spel men Ajax tog till slut ändå en säker seger borta mot ett vilset Utrecht som just blivit av med sin tränare. Davy Klaassen ledde vägen till seger igen för Ajax som dock fick se Antony kliva av med en känning i baksida lår.

Erik ten Hag överraskade lite med sin laguttagning. Att Lassina Traoré var tillbaka som center var ingen överraskning, men att Zakaria Labyad fick starta som tia var inte lika väntat. Dusan Tadic flyttades tillbaka ut till vänster och Antony startade till höger så David Neres fick börja på bänken. Ryan Gravenberch och Davy Klaassen tog de andra mittfältsplatserna som vanligt och längre bak var det ordninarie gäng.

Ajax fick möta ett vilset Utrecht som haft en trög start på säsongen med bara två segrar så långt och senast en 4-1-förlust mot Heracles Almelo. Vilsenheten berodde nu dock på att tränaren John van den Brom så sent som i fredags lämnade klubben hastigt efter att i veckan kontaktats av belgiska Genk om det lediga tränarjobbet där. Den gamle Ajax-spelaren van den Brom, som var inne på sin andra säsong i Utrecht efter att ha kommit dit från AZ inför förra säsongen, drog tillbaka till Belgien där han tidigare tränat Anderlecht. Medan Utrecht söker ny tränare har Jong Utrecht-tränaren René Hake, som tidigare varit huvudtränare i Twente, ta över på interimbasis.

Den första halvleken blev tempofattig och seg. Ajax hade det mesta av bollen men det gick trögt att ta sig igenom. Utrecht hade ett par kontringar som var lite farliga men Ajax klarade av dem ganska bekvämt. Närmast att göra mål i första halvlek var Tadic som i slutet av halvleken rammade bollen i undersidan av ribban och ut.

När spelarna gick av för halvtidsvila kunde man se att Antony tog sig åt baksida lår och när lagen vandrade ut till den andra halvleken på Galgenwaard var han ersatt av landsmannen David Neres. Under den andra halvleken tog sig också Nicolás Tagliafico åt baksida lår men spelade vidare. Förslitningsskadorna börjar hopa sig nu på grund av det tuffa spelschemat. Men meningslösa landskamper ska spelas ändå, för cashen ska in...

I den andra halvleken höjde Ajax tempot lite och kombinationsspelet framåt kom igång bättre. Särskilt Klaasen och Tadic var pigga, och den förstnämnde kunde öppna målskyttet stiligt. Tadic skickade en fin djupledsboll för Neres att löpa på och brassen gjorde det bra och skickade in bollen i boxen, via Utrechts Adam Maher hamnade den hos Klaassen som distinkt sköt in 0-1.

Några minuter senare kunde Tadic utöka till 0-2 från straffpunkten efter att Utrechts lovande unge mittback Tommy St. Jago klumpigt fällt Traoré.

ten Hag lät sedan Quincy Promes och Edson Álvarez komma in i spel, ut gick Traoré och Labyad som inte fick mycket uträttat. Sean Klaiber bytte sedan av Noussair Mazraoui, så han fick några minuter mot sitt gamla lag.

Promes har kämpat med formen men hans inhopp idag var det piggaste han gjort den här säsongen, och i slutet fick han kröna det med ett snyggt mål. Klaassen svepte över en krossboll till honom till vänster i straffområdet nere vid kortlinjen. Ur nästan ingen vinkel alls kunde Promes sen skjuta in 0-3 mellan benen på Utrechts unge målvakt Maarten Paes efter taffligt försvarsspel av Othman Boussaid.

Ajax bibehåller serieledningen in i landslagsuppehållet. Förhoppningsvis återvänder landslagsspelarna utan skador och/eller covid-19.

Matchfakta

FC Utrecht 0 - 3 Ajax
Mål: 0-1 Klaassen '62, 0-2 Tadic '71, 0-3 Promes '90+2
Gula kort: Tadic
FC Utrecht: Paes; van der Maarel, St. Jago, Hoogma (Dalmau '81), Warmerdam; Maher, van Overeem (Boussaid '72), Gustafson; Kerk, Mahi (Sylla '72), Elia (van de Streek '68)
Ajax: Onana; Mazraoui (Klaiber '88), Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Labyad (Álvarez '73), Gravenberch; Antony (Neres '46), Traoré (Promes '73), Tadic

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-11-08 14:52:16
Author

Fler artiklar om Ajax