Lagbanner
Feyenoord 0 - 3 Ajax: Två självmål, två utvisningar och en straffmiss i bisarr De Klassieker
Edson Álvarez kontroversiella utvisning ställde inte till det för Ajax.

Feyenoord 0 - 3 Ajax: Två självmål, två utvisningar och en straffmiss i bisarr De Klassieker

Ajax gick på halvfart efter att ha firat ligaguldet förra helgen. Trots det var man överlägsna i De Klassieker i Rotterdam. Feyenoord la krokben efter krokben för sig själva: två självmål, en missad straff, kunde inte ta över matchen ens med en man mer och åkte sen själva på en utvisning.

Förra helgen firade Ajax det 35:e ligaguldet i klubbens historia. Eredivisie är inte slut för det och nu var det dags för De Klassieker som alltid är betydelsefull även om guldet redan var klart och supportrar saknades på läktarna. Feyenoord ligger på femteplats som innebär att de måste spela playoff om den sista kvalplatsen till Europa Conference League, striden om fjärdeplatsen de går med Vitesse har kommit av sig i och med Rotterdamlagets erbarmliga form. Samtidigt som Ajax firade ligaguldet förra söndagen förlorade Feyenoord med 3-2 mot jumbon ADO Den Haag. I den matchen fick de nyckelspelaren Jens Toornstra utvisad efter två idiotsatsningar. Omgången dess förinnan blev kaptenen och stjärnan Steven Berghuis utvisad efter en ful kapning mot Vitesse och avstängd två matcher, så Feyenoord saknade både Berghuis och Toornstra idag.

För Ajax del var Nicolás Tagliafico fick ett gult kort mot FC Emmen vilket innebar att han blev avstängd till den här matchen, med guldet redan klart och bara två matcher kvar av ligasäsongen innan en intensiv mästerskapssommar stundar gav Ajax argentinaren semester redan nu. Det verkade nästan som att fler spelare redan börjat semestern idag med tanke på hur Ajax spelade. Det var inte mycket energi och snarare att man gick på halvfart. Trots det kunde man enkelt styra matchen.

Ajax överraskade med att spela i de nya bortaställen för kommande säsong, som inte presenterats innan utan fick stor premiär nu. Blåa och svarta ränder med turkosa inslag och blå byxor är det. Tankarna går kanske till både Inter och Grémio men också till den blågrönrandiga bortatröjan man hade 1992/93.

Feyenoord skapade matchens första farlighet när högerbacken Lutshaarel Geertruida skickade in ett inspel mot João Teixeira, portugisen missade hela bollen men den rullade vidare till Bryan Linssen i bortre ytan. Linssens skott räddades av Maarten Stekelenburg ut till hörna.

Några minuter senare kom Ajax första chans när Dusan Tadic fick läge att skjuta en frispark från en bit ut. Han fick iväg ett ganska bra skott men Justin Bijlow i Feyenoord-målet limmade bollen.

Nästa chans för Ajax kom när Davy Klaassen drog igång ett anfall med en boll framåt mot Tadic som med en läcker touch tog den med sig i steget och förbi en motståndare. Tadic spelade vidare till Antony som länkade vidare till överlappande Noussair Mazraoui vars skott räddades ut till en hörna.

Några miniuter senare, på en ny hörna, kom 0-1 för Ajax. Tadic skruvade in hörnan i målområdet där flera Ajax-spelare trängdes. Bollen hamnade dock hos Feyenoords mittback Éric Botteghin som rensade — rakt på sin mittbackskollega Marcos Senesi så bollen snöpligt studsade in i målet. Dråpligt försvarsspel av Feyenoords mittlås.

Efter att Feyenoords vänsterback Tyrell Malacia kapat Antony och fått gult kort var Tadic återigen nära att göra mål med en frispark, nu lyckades Botteghin nicka undan det flacka skottet precis på mållinjen.

Just i slutet av den första halvleken uppstod en omdiskuterad situation. Edson Álvarez fick gult kort när han tacklade omkull Luis Sinisterra och Feyenoord fick frispark i ett bra inläggsläge. Orkun Kökcü skruvade in bollen mot första stolpen. I trängseln blev det rejält flipperspel i vilket Robert Bozenik fick iväg ett skott som på knappt en meters håll träffade Edson Álvarez på vad som såg ut som axeln. Domare Danny Makkelie blåste dock straff och gav Álvarez direkt rött kort för att det i hans mening var hands och att det förhindrat ett mål för Feyenoord. VAR korrigerade inte. Med straffspecialisten Berghuis avstängd klev rutinerade vicekaptenen Leroy Fer fram. Han sköt straffen lågt mot ena stolpen men Maarten Stekelenburg kastade sig, sträckte ut och räddade! 0-1 stod sig in i halvtid och Ajax kunde omgruppera efter utvisningen.

Erik ten Hag gjorde två byten till andra halvlek. Perr Schuurs och Mohammed Kudus kom in, Noussair Mazraoui och Sébastien Haller gick ut. Jurriën Timber klev ut som högerback då Schuurs gick in som mittback, medan Kudus tog en friare roll på mittfältet där han rörde sig över stora ytor medan Tadic gick in mer centralt i sin roll som falsk nia och låg i första ledet med Antony.

Trots att Feyenoord var en man mer fortsatte Ajax hålla bollen rätt bra. Feyenoord kunde såklart komma upp bättre än tidigare med övertaget, men några riktigt farliga chanser skapade man inte trots det. Och en kvart in i andra halvlek jämnade antalet spelare i vardera lag ut sig igen. Malacia, som borde fått sitt andra gula redan minuten innan då han efter avblåsning bryskt knuffade in Klaassen i avbytarbåset, hamnade på efterkälken när Timber frispelade Antony och när brassen var på väg in mot mål helt ren valde Malacia att riva ner honom. Han fick sitt andra gula kort och det var inget att snacka om. 10 mot 10 och Ajax komfortabelt i förarsätet igen då Feyenoord fortsatte vara rent erbarmligt usla.

Eländet blev värre för Feyenoord då 0-2 snart kom och det var återigen självförvållat. Ridgeciano Haps, som bytts in för att ta hand om vänsterbacksplatsen efter Malacias utvisning, visade varför han är en bänknötare numera med en parodiskt dålig aktion. Devyne Rensch, som idag ersatte Tagliafico på vänsterbacken, hade tagit sig runt fint på vänstersidan och slog in ett inspel i boxen. Ingen Ajax-spelare fanns i närheten av det dock då Antony avbrutit sin löpning, vilket innebar att Haps egentligen hade alltid i världen att hantera bollen som kom rakt mot honom, trots det blev han stressad och snubblade in bollen i eget mål.

Feyenoords och straffsumparen Leroy Fers förnedring fortsatte sedan när Kudus enkelt snodde åt sig bollen av Fer på Ajax planhalva och drog igång ett skolboksanfall.  Kudus drev upp, passade inbytte David Neres som dribblade inåt och spelade vidare till Tadic som på ett tillslag spelade snett bakåt tillbaka till Kudus som fullföljt sin löpning och med ett direktskott sköt in 0-3. Snyggt mål och fint att Kudus fick göra det, efter dålig form under våren stod han för ett fint inhopp idag och var väl värd att kröna det med ett mål på det här sättet där han både startar och avslutar ett anfall.

I slutet av matchen ramades hela Feyenoords insats in av floppvärvningen Lucas Pratto, som lånades in i januari men inte satt en fot rätt. Pratto kapade Klaassen bakifrån — men blev själv liggandes kvar och fick bäras ut då foten fastnade i gräset och vek sig under hans kropp. En självförvållad skada alltså.

En märklig De Klassieker är till ända. Stekelenburg och Timber ska ha beröm för sina insatser och Kudus gjorde ett fint inhopp, sen var det inte direkt någon som var dålig i Ajax men knappst någon mer som utmärkte sig. Man gick på 50 % max idag men var ändå överlägsna ett parodiskt dåligt Feyenoord.

Efter en Klassieker som denna för att rama in Feyenoords miserabla säsong gör en knappast mindre pepp på dokumentären Inside Feyenoord som kommer snart på Disney+!

Matchfakta

Feyenoord 0 - 3 Ajax
Mål: 0-1 självmål Senesi '21, 0-2 självmål Haps '67, 0-3 Kudus '79
Gula kort: Fer, Malacia, Álvarez, Martínez
Röda kort: Álvarez, Malacia
Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Botteghin, Senesi, Malacia (utv '60); Fer, Kökcü (Jørgensen '73), Linssen (Pratto '79); Teixeira, Bozenik (Haps '62), Sinisterra
Ajax: Stekelenburg; Mazraoui (Schuurs '46), J. Timber, Martínez, Rensch (Klaiber '72); Álvarez (utv '45+1), Klaassen, Gravenberch (Ekkelenkamp '72); Antony (Neres '76), Haller (Kudus '46), Tadic

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-05-09 17:25:52
Author

Fler artiklar om Ajax