Lagbanner
Fortuna Sittard 0 - 0 Ajax: Rom byggdes inte på en dag
En ny missräkning för Maurice Steijn.

Fortuna Sittard 0 - 0 Ajax: Rom byggdes inte på en dag

Ajax lägger den mest intensiva transfersommaren i mannaminne bakom sig. Tydligt är att processen att bygga ihop ett lag tar tid, för andra matchen i rad gick Ajax idag mållösa utan att skapa någonting alls.

Dusan Tadic, Jurriën Timber, Edson Álvarez, Mohammed Kudus, Davy Klaassen, Calvin Bassey, Francisco Conceição, Jorge Sánchez med flera ut. Branco van den Boomen, Benjamin Tahirovic, Carlos Forbs, Jakov Medic, Diant Ramaj, Anton Gaaei, Chuba Akpom, Josip Sutalo, Gastón Ávila, Georges Mikautadze, Sivert Mannsverk och Borna Sosa in. Ajax har i sommar byggt om truppen på ett sällan skådat sätt, sett till båda spelarnas betydelse och mängden spelare som lämnat och anlänt.

Så det kommer förstås ta ett tag att bygga ihop ett kollektiv av detta. Det är ett som är säkert efter veckans insatser. 0-1 mot Ludogorets och noll chanser skapade följdes idag upp med 0-0 mot Fortuna Sittard och mindre än en handfull chanser skapade. Mot Ludogorets var det flera av de kvarvarande, ifrågasatta spelarna från förra säsongen, som inte tog sina chanser att imponera när de kunde eftersom de flesta nyförvärven inte var tillgängliga för kvalmatchen. Men varken Steven Bergwijn, Kenneth Taylor, Devyne Rensch, Brian Brobbey eller Owen Wijndal stärkte sina aktier då. Kaptenen Bergwijn utgick dessutom skadad och saknades idag, medan Wijndal verkar ha spelat sig hela vägen ur matchtruppen.

Det öppnade upp för flera debutanter idag. Jay Gorter fortsatt i målet i Gerónimo Rullis skadefrånvaro. Rensch fick återigen starta på högerbacken trots allt, men i mittlåset fick vi äntligen se Josip Sutalo debutera, bredvid Jorrel Hato. I Bergwijns och avstängde Steven Berghuis frånvaro fick den nye kroaten till och med bära kaptensbindeln direkt i debuten. På vänsterbacken fick Gastón Ávila göra sin debut, Borna Sosa som anlände på deadline day förstås inte med än då han knappt hunnit träna med laget. De två nyförvärv som anlände tidigt och hunnit spela ihop en del nu, Benjamin Tahirovic och Branco van den Boomen, startade på mittfältet igen, med 19-årige islänningen Kristian Hlynsson uppsatt framför dem. Hlynsson har utvecklats fint år för år sen han kom till Ajax som 16-åring och fick nu chans att starta i ligan för första gången. Han var satt som tia men han och den uppsatte högeryttern, Georges Mikautadze, bytte positioner och oftare var det Hlynsson som flöt ut åt höger. Brian Brobbey gick som center igen och Carlos Forbs fick starta som vänsterytter.

Rensch, som efter imponerande insatser när han först kom upp i a-laget under Erik ten Hag men tog ett kliv tillbaka i utvecklingen förra säsongen, spelade fint i premiären men har haft det kämpigare efter det. Idag gjorde han nog sin sämsta insats för säsongen. Den var inte begränsad bara till det, men symtomatiskt var hur han tidigt i matchen klumpigt orsakade en straff då han fällde Tijjani Noslin. Turligt nog för Rensch och Ajax tog Noslin själv hand om straffen och gjorde en Roberto Baggio-imitation av den, skyhögt över ribban och 0-0 fick stå sig.

Och stå sig. Trots en nästan helt ny startelva gentemot Ludogorets-returen såg spelet nästan likadant ut, det vill säga det såg inte mycket ut alls. Ajax hade förtvivlat svårt att skapa chanser helt enkelt. Mikautadze, som ju blev klar för klubben bara tidigare i veckan, såg ut att inte riktigt veta hur han skulle löpa, vilket ju är förståeligt med tanke på hur ny han är. Hlynsson flöt runt och försökte så gott han kunde hitta utrymmen mellan linjerna, men fick inte mycket att jobba med.

Brobbey gjorde ett habilt jobb som uppspelspunkt och hade det kämpigt med domaren Sander van der Eijk emot sig, en av alla domare i Holland som automatiskt håller Brobbeys styrka emot honom och nästan aldrig ger Brobbey de frisparkar han förtjänat när försvarare håller livtag om honom för att stoppa honom. Fortunas grekiske mittback Dimitris Siovas borde egentligen ha samlat ihop minst tre gula kort i den första halvleken men det blev istället bara ett till Brobbey som till slut i frustration skrek på van der Eijk. Även den vältatuerade och hårdföre Ávila fick domaren emot sig för ingenting då han fick gult kort efter en närkamp där Fortunas lagkapten Ivo Pinto toksatsat in i hög fart och då själv flög som en vante då Ávila helt enkelt stod still och parerade smällen utan att höja varken fot eller arm emot honom.

I slutet av den första halvleken hade Brobbey en boll i nät, men målet vinkades genast bort för en tydlig offside då Brobbey dumt nog feltajmade sin löpning totalt. Den andra halvleken blev mer av det samma, trots Maurice Steijns försök att ändra på det med, en del tveksamma, byten. Rensch ut och Anton Gaaei in efter en timmes spel var efterlängtat, men att samtidigt ta ut Brobbey för Chuba Akpom när mål behövs kändes märkligt. Undertecknad hade gärna sett Akpom släpandes bakom Brobbey för mer tyngd åt anfallet. När sedan Tahirovic, som varit klart bäst av Ajax mittfältare och inte bara vunnit boll som hans främsta uppgift är utan även hotat mer framåt än Branco van den Boomen, som är tänkt att han ska skapa mer framåt, byttes ut för Taylor blev Ajax bara sämre. Inte heller Mika Godts som ersatte idag osynlige Forbs, kom loss.

Den bästa chansen till ett segermål för Ajax skapade Mikautadze på egen hand när han med tio minuter kvar fint dribblade sig loss på liten yta och sköt ett skott som målvakten Ivor Pandur lyckades rädda ut till hörna.

Det direkta problemet för Ajax spel idag var helt enkelt att det inte verkade finnas någon tydlig matchplan, åtminstone ingen som spelarna förstod. Helt enkelt skapades inga chanser. Det kan förklaras med att både Berghuis och Bergwijn saknades förstås, men frågetecken höjs också för van den Boomen, som efter att ha imponerat i träningsmatcherna och seriepremiären mot Heracles nu inte lyckats med något alls i efterföljande matcher. Frågetecken också för Steijn och hans matchcoachning då han var oförmögen att hitta ett sätt att i alla fall försöka skapa fler chanser när det var uppenbart att det inte funkade för startelvan.

Men Rom byggdes inte på en dag. Självklart måste tålamod finnas för en ny tränare och ett nästan helt nytt lag ska få spela ihop sig. Det finns kvalitet i nyförvärven, förhoppningsvis kan man hitta rätt taktiskt också bara. Det positiva vi kan ta med oss från dagens match är att Jorrel Hato och Josip Sutalo genast såg ut som ett helgjutet mittlås, och Amsterdamkillen Jay Gorter fortsätter överraskande imponera i målet.

Härnäst för Ajax väntar Twente den 17 september efter landslagsuppehållet.

Matchfakta

Fortuna Sittard 0 - 0 Ajax
Gula kort: Ávila, Brobbey, Dijks, Rosier, Oratmangoen
Fortuna Sittard: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Dijks (Vita '73); Duarte, Halilovic (Özyakup '88), Rosier; Cordoba (Oratmangoen '88), Noslin (Griffith '88), Belkheir (Sierhuis '64)
Ajax: Gorter; Rensch (Gaaei '62), Sutalo, Hato, Ávila; Tahirovic (Taylor '72), Mikautadze, van den Boomen; Hlynsson, Brobbey (Akpom '62), Forbs (Godts '72)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-09-03 18:17:43
Author

Fler artiklar om Ajax