Lagbanner
Fortuna Sittard 0 - 2 Ajax: Dolberg är tillbaka som matchvinnare
André Onana stod för flera vassa räddningar ikväll.

Fortuna Sittard 0 - 2 Ajax: Dolberg är tillbaka som matchvinnare

Ajax fick kämpa med att slå nykomlingen Fortuna Sittard, men via flera fantastiska räddningar av André Onana och ett matchvinnande inhopp av Kasper Dolberg kom man undan med segern i genrepet inför Bayern München borta.

Efter att ha missat matcherna mot AEK Aten och PSV på grund av skada, samt stått över cupmatchen mot Te Werve, var kapten Matthijs de Ligt ikväll tillbaka för Ajax, ytterst välkommet då han visat sig vara lagets viktigaste spelare. Frenkie de Jong, som med blandad framgång fått ersätta de Ligt i försvaret, missade istället matchen ikväll på grund av en känning i knäet som man hoppas ska vara okej i tid till bortamötet med Bayern München på tisdag. Det betydde att Carel Eiting tog de Jongs roll på mittfältet. Kasper Dolberg gjorde efter inhopp mot AEK och PSV sin första match från start för året mot Te Werve, och gjorde mål direkt. Ikväll fick han börja på bänken.

Ajax började hyfsat. Man fick två tidiga chanser, först när de Ligt nickade en frispark från Lasse Schöne utanför och sedan när Eiting sköt utifrån, strax utanför stolproten. Men något jättetryck fick man inte till mot ett välorganiserat och kämpastarkt hemmalag. Nykomlingen Fortuna är tillbaka i Eredivisie för första gången på länge och är fast beslutna om att stanna kvar.

I mitten av halvleken fick Ajax en trippelchans. Dusan Tadics skott gick via touch i utsidan av buraveln. Efter hörnan fick Hakim Ziyech chansen att skjuta men Alexei Koselev i Fortuna-målet sträckte ut och räddade. Nästa läge fick de Ligt som drog på ett hårt skott som gick över. I slutet av halvleken fick Ziyech en till skottchans men återigen räddade Koselev.

Den första halvlekens sista och bästa chans fick dock hemmalaget. Snabbe portugisiske anfallaren Lisandro Semedo dribblade bort Nicolás Tagliafico och sköt från nära håll ur snäv vinkel. André Onana räddade det och returen flög rakt ut till mittfältaren Ahmed El Messaoudi rakt framför mål. El Messaoudi klämde iväg ett bra skott som Onana reflexmäsigt gjorde en otrolig benparad som såg till att matchen stod sig mållös in i halvtid.

Huntelaar hade en tung första halvlek, han såg trög ut och var inte med på Ziyechs, Tadics och Eitings framspelningar vid flera tillfällen. Både Dolberg och Donny van de Beek värmde rejält under den första halvleken och dansken kom in i Huntelaars ställe direkt till den andra halvleken.

Och det dröjde inte ens fyra minuter innan Dolberg gav Ajax ledningen. Tadic passade Ziyech utanför straffområdet och tog ny position inne i det. Ziyech slog fram bollen till Tadic som i duell med Fortuna-spelare snyggt skarvade bollen mot Dolberg till höger som löpte fram och slog in bollen mellan benen på Koselev in i mål.

Ajax hade dock fortsatt svårt att komma till riktiga lägen och Fortuna fortsatte spela bra. Med en kvart kvar fick de flera jättelägen på några minuter. Först var det inhopparen Lazaros Lamprou (ej släkt med Ajaxs reservmålvakt Kostas) som efter en omställning fick iväg ett hårt skott som Onana stod för en ny jätteräddning på. Minuten därefter var det den andre inhopparen André Vidigal som tvingade Onana till ytterligare en förstklassig räddning. Kameruanen var sannerligen matchens spelare.

Strax efter Fortuna-chanserna spelade Ziyech fram Eiting som sköt precis utanför krysset. Det krävdes istället att Ziyech själv avgjorde matchen några minuter senare. Fortuna-backar försökte nickrensa men bollen gick bara så långt som till Dolberg som istället smart nickade fram till Ziyech som löpte igenom på djupet. Ziyech fick med sig bollen i steget via en fin nedtagning och ensam med Koselev petade han kyligt in bollen i mål.

Det blev lite stökigt i slutet då hemmasupportrar kastade in föremål mot Tagliafico när denne låg ner efter en kollission med Andrija Novakovich. Domare Pol van Boekel stoppade tillfälligt spelet och en representant för hemmalaget fick tala i mikrofon för att lugna supportrarna på den fullsatta arenan (dryga 12 000 hemmasupportrar och 800 tillresta Ajax-supportrar som bjöd på fin inramning).

På stopptid fick Fortuna en sista chans när Novakovich fick på en nick men Onana slängde sig och limmade den. Ziyech fick sig sedan en smäll när han kapades av en Fortuna-back. Han låg kvar och tog sig åt benet men kunde kliva av själv och sedan komma in och slutföra matchen så Bayern-matchen bör inte vara i fara.

Andra omgången av cupen lottades precis efter matchen och Ajax kommer möta Go Ahead Eagles hemma, speldatum blir antingen 30/31 oktober eller 1 november.

Matchfakta

Fortuna Sittard 0 - 2 Ajax
Mål: 0-1 Dolberg '49, 0-2 Ziyech '78
Gula kort: Huntelaar, Smeets, Schöne, Dammers, Rodriguez
Fortuna Sittard: Koselev; Ciranni, Ninaj, Dammers, Ospitalieri; Smeets, El Messaoudi (Stokkers '79), Rodriguez; Semedo (Lamprou '64), Novakovich, Diemers (Vidigal '60)
Ajax: Onana; Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne, Eiting (de Wit '79), Neres (van de Beek '56); Ziyech, Huntelaar (Dolberg '46), Tadic

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-09-29 23:13:00
Author

Fler artiklar om Ajax