Lagbanner
Gästkrönika: 50 år med den vackra fotbollen
Vi minns tillbaka till Johan Cruijffs dagar.

Gästkrönika: 50 år med den vackra fotbollen

Signaturen Essell reflekterar över 50 år som Ajax--supporter, vad som förändrats med åren och vad som förblivit detsamma.

1969 introducerades Tipsextra i Sverige med Lars-Gunnar Björklund som ankare i studion. Det blev snabbt en succé i Sverige och givetvis intressant även för en nyfiken undertecknad i de begynnande tonåren.

Mina fotbollsintresserade kamrater var i extas att få se engelsk ligafotboll live, men för mig blev det ingen direkt ”aha-upplevelse.”  Det var i regel 22 kämpar i hällregn på en leråker som spelade i ett tempo de egentligen inte behärskade och det slogs konstant långbollar där det gällde att vinna nickduellerna, fantasilöst och stereotypt. Mina kamrater var dock frästa och pratade ständigt om fantastiska fotbollsbragder av lag som Wimbledon, Leeds, West Ham med flera.

Min närmast att betrakta som religiösa uppenbarelse av hur vacker fotboll ska spelas, blev det i stället när Ajax vann den första av tre raka titlar i Europacupen. Med sin unika totalfotboll med ständiga positionsförändringar, ”onetouch”-fotboll och med geniet Cruyff som dirigent vann man finalen över grekiska Panathinaikos 1971. Segertåget fortsatte sedan med vinster över Inter 1972 och Juventus 1973 i Europacupen. Därefter köptes laget sönder och samman. Först köptes Cruyff och Neeskens av Barcelona, sedan försvann Arie Haan och Ruud Krol med flera.

Under årens lopp har det skapats nya storlag varje decennium oftast hämtade från Ajax akademi, som 80-talet med van Basten, Rijkard och Bergkamp, 90-talet med Seedorf, Kluivert och van der Sar, 00-talet med Sneijder, van der Vaart och Zlatan och 10-talet med de Jong, de Ligt, Blind och alla dessa framgångsrika årgångar har slutat lika, lagen har till stora delar skingrats till större ligor. I skrivande stund ser ännu en ny framgångsrik upplaga att vara på gång, som hittills mosat allt motstånd. Det verkar tyvärr vara Ajax lott att fostra fotbollstalanger och lära dom den vackra fotbollen för att sedan sälja dom vidare.

Ajax är som galten Särimner i nordiska mytologin som slaktas varje dag för att alltid återuppstå med nya artister och upplagor och alltid med samma förlaga, det räcker inte med att vinna, det ska vinnas snyggt…

/Essell

XXX

Är du Ajax-supporter? Har du ett intresse av att skriva om klubben, eller bara tankar och idéer kring den? Kontakta gärna redaktören (helst på mejladress: william.edstrom@gmail.com, men även ett PM här på sidan eller DM på Twitter, @wyeds, går bra). Ajax-redaktionen är bara två man stark men vi sätter stolthet i att täcka Ajax på bästa sätt och förmedla allt du behöver veta om klubben, på svenska. Vi är alltid intresserade av bidrag  från andra Ajax-supportrar, för att erbjuda fler perspektiv. Allt från gästkrönikor som den här till nya långvariga medarbetare är av intresse, så tveka inte att ta kontakt varesig du bara har en lös idé till en text eller ett sug för att bidra med mer. Du behöver inte känna någon osäkerhet över kvaliteten på ditt skrivande, om det behövs får du redaktionell hjälp så att din text blir så bra som möjligt.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-12-04 17:35:07
Author

Fler artiklar om Ajax