Lagbanner
Genomgång av Ajax försäsong och spelschemat för den kommande säsongen
Fansen är tillbaka inne på Johan Cruijff ArenA när den nya säsongen sparkar igång.

Genomgång av Ajax försäsong och spelschemat för den kommande säsongen

Förberedelserna inför den nya säsongen är så gott som spikade och Ajax har planerat in två träningsläger under sommaren där man också kommer spela flera träningsmatcher. Vi tar en titt på försäsongen, klara träningmatcher, Ajax spelschema i Eredivisie som blev officiellt i veckan och vad som gäller för spelare som representerar sina landslag i sommar.

Förberedelserna inför den nya säsongen startar för Ajax fredagen den 25 juni då Ajax-spelarna ska anmäla sig till klubben igen efter semestern, detta gäller spelare som inte är på landslagsuppdrag. Den första träningen på idrottsanläggningen de Toekomst blir på lördagen följande dag. Måndagen den 5 juli reser denna spelartrupp på träningsläger till byn De Lutte, som ligger i provinsen Overijssel precis vid gränsen till Tyskland, under en veckas tid där man också ska spela två träningsmatcher. När och mot vilka motstånd är ännu inte klart.
Under den tredje veckan av försäsongen ska man spela en träningsmatch mot RSC Anderlecht fredagen den 16 juli, matchen spelas i Belgien på Anderlechts hemmaarena Lotto Park med start 19:30.

Lördagen den 24 juli kommer man åka till Österrike och Bramberg för ytterligare ett träningsläger, nu med en komplett trupp då spelare som varit på landslagsuppdrag också har anslutit till laget. Eventuellt undantag för Edson Álvarez som kan komma att spela final för sitt México den 1 augusti. Under detta träningsläger ska man också spela minst en träningsmatch, enligt österrikisk press blir detta mot RB Leipzig men det är inget som har bekräftats av någon av klubbarna. Ajax har för avsikt att planera in ännu fler träningsmatcher under försäsongen. För alla träningsmatcher är det fortfarande oklart om publik kommer tillåtas och i så fall hur många.

Vad som dock står klart är att publik åter kommer tillåtas när den nya säsongen sparkar i gång. Regeringen har gett besked på att offentliga evenemang kommer vara öppna för allmänheten igen i Holland från och med den 1 juli. KNVB vågar dock ännu inte säga om man kommer kunna ha fulla arenor när säsongen startar, men man är förhoppningsfulla på det då Corona siffrorna sjunker i landet och regeringen har kommit med flera positiva prognoser. Vad som är klart är att publik kommer finnas på plats när säsongen sparkar i gång, om det blir halvfulla eller fulla arenor återstår att se. För att komma in på arenan måste man visa upp ett vaccinationsintyg eller ett nyligen negativt snabbtest.

Så när börjar säsongen då? I veckan blev hela Ajax spelschema i Eredivisie officiellt och seriepremiären infaller lördagen den 14 augusti med en hemmamatch mot nykomlingarna och Lasse Schönes NEC Nijmegen klockan 21:00. Men för Ajax börjar säsongen officiellt redan helgen innan då man ska göra upp med PSV om Johan Cruijff Schaal, den inhemska supercupen. Denna match är planerad till lördagen den 7 augusti kl. 20:00 men om PSV inte kvalificerar sig till den tredje kvalomgången i Champions League kommer denna match flyttas till söndagen den 8 augusti kl. 18:00. Efter att Ajax bärgade Eredivisie-titeln förra säsongen är man som bekant redan klara för Champion League-gruppspelet som för Ajax del börjar tisdagen eller onsdagen den 14 eller 15 september.

Det blir tre toppmatcher under höstens ligaspel där en hemmamatch mot PSV är först ut söndagen den 24 oktober följt av en hemmamatch mot AZ Alkmaar söndagen den 12 december. Därefter väntar De Klassieker borta mot Feyenoord söndagen den 19 december. Ajax avslutar sedan höstterminen med en hemmamatch mot Fortuna Sittard på lille julafton och är tillbaka efter vinteruppehållet med en bortamatch mot FC Utrecht söndagen den 16 januari. En vecka senare väntar den traditionellt svåra bortamatchen mot PSV. Hemmamatchen mot Feyenoord väntar i spelomgång 27, medan Ajax gästar AZ i omgång 32. Precis som föregående säsong avslutar Ajax sen borta mot Vitesse i den 34:e och sista spelomgången söndagen den 15 maj.     

Nytt inför det kommande säsongen är att Erik ten Hag har fått en ny assisterande tränare bredvid sig. Det är Mitchell van der Gaag, som hade ett tufft år med Jong Ajax förra säsongen som slutade på en sextonde placering, som kommer flyttas upp som ten Hags nya assisterande tränare istället för Christian Poulsen som kommer fokusera på andra projekt, han är dock i samtal med Ajax om en eventuell annan roll inom klubben. Genom befordran av van der Gaag kommer John Heitinga, som varit ungdomstränare i klubben sedan 2017, bli ny tränare för Jong Ajax.

Flera Ajax-spelare är just nu på landslagsuppdrag, bland annat har man fem spelare som kommer representera Holland under sommarens EM (Maarten Stekelenburg, Jurriën Timber, Daley Blind, Davy Klaassen och Ryan Gravenberch) och fyra spelare (Kjell Scherpen, Perr Schuurs, Devyne Rensch och Jurgen Ekkelenkamp) som har representerat Hollands U21-landslaget som åkte ut i semifinalen mot Tyskland den 3 juni.

Lisandro Martínez och Nico Tagliafico har representerat Argentina i två VM-kvalmatcher mot Chile och Colombia och kommer snart även delta i Copa América som startar den 13 juni där man ställs mot Chile, Uruguay, Paraguay och Bolivia i gruppspelet. Ettan till fyran i den gruppen går sedan vidare till kvartsfinal och finalen spelas den 11 juli.
Edson Álvarez kommer representera México i Concacaf Gold Cup som startar den 10 juli där man ställs mot Curaçao, El Salvador och ett tredje ännu okvalificerat lag. Finalen spelas den 1 augusti.

Antony blev uttagen i den brasilianska U23-truppen som ska spela OS i Tokyo mellan 23 juli och 8 augusti men detta sa Ajax nej till då OS inte är en officiell FIFA-turnering och Ajax har därför ingen skyldighet att tillåta Antony delta i turneringen som dessutom krockar med Ajax säsong. ”OS är en ungdomstunering. Ajax spelar i Champions League, det är den högsta nivån. Vi måste förbereda laget för Champions League och OS hindrar den förberedelsen,” sa ten Hag tidigare i maj.     

 

Joakim Dahl 2021-06-10 20:38:00
Author

Fler artiklar om Ajax