Lagbanner
Getafe 2 - 0 Ajax: Urusel insats i frustrerande match
En av många Getafe-filmningar under matchen fångad i bild.

Getafe 2 - 0 Ajax: Urusel insats i frustrerande match

Att Ajax skulle ha svårt med Getafes anti-fotboll var väntat, men nog hade man hoppats på att man åtminstone inte skulle vara så komplett värdelösa som man var ikväll. Ett enda skott fick man iväg under 90 frustrerande minuter i Madrid där den enda höjdpunkten var när Ryan Babel tröttnade på Getafe-spelarnas filmande och gjorde narr av dem.

Getafe ligger på tredjeplats i La Liga och har under tränare José Bordalás tagit grisfotboll till en helt ny nivå. Dödligt effektiv är taktiken att låsa fast motståndarna i en intensiv press, utstuderat filma så fort minsta tillfälle ges och ta allt tempo ur matchen på så sätt. De är en väloljad maskin med ett robust försvar och en otroligt samspelt elva. De är också Ajax värsta motståndare, det finns inget lag i världen som passar Ajax sämre än Getafe. För inget lag i världen är så dåliga på att möta lag som spelar som Getafe än Ajax.

Så farhågorna var många inför matchen, och förväntningarna ärligt talat låga. Men nog hade man hoppats på att Ajax i alla fall inte skulle vara så vanvettigt urusla som man var ikväll. Visst är det till stor del att Getafe gör Ajax sämre med sin taktik och spelförstörelse, men Ajax föreföll helt sakna någon form av matchplan. Getafe spelar precis som förväntat. Erik ten Hag måste ha förberett sitt lag på det, men det märktes inte för man var från början till slut helt oförmögna att skapa någonting alls.

ten Hag valde att starta med en naturlig center i Lassina Traoré, med Ryan Babel och Dusan Tadic som yttrar, Hakim Ziyech på mittfältet med Donny van de Beek och Lisandro Martínez. Daley Blind tillbaka i mittlåset bredvid Edson Álvarez, Sergiño Dest och Nicolás Tagliafico på ytterbackarna och så Bruno Varela istället för avstängde André Onana i mål. Blind, tillbaka efter hjärtproblem, var okej. Alla andra var dåliga Ziyech gjorde sin sämsta match i Ajax-tröjan. Varela och Álvarez säkerhetsrisker. Tadic och Traoré var osynliga. Och när taktiken uppenbarligen inte fungerar så... väntar ten Hag, och väntar, och väntar, och gör sen två raka byten (Álvarez för Perr Schuurs och Traoré för Klaas-Jan Huntelaar) som inte förändrar någonting (för Schuurs är lika mycket säkerhetsrisk som Álvarez och Huntelaar nästan lika osynlig som Traoré). Istället för att kanske sätta in spelintelligente Carel Eiting på mittfältet, så man haft en till som kunde slå lite passningar till rätt adress och framåt kanske.

1-0 kom mot slutet i den första halvleken. Álvarez hade orsakat en frispark på mittplan för att stoppa en omställning. Bollen lyrades in i straffområdet där Mathias Oliveira, just på gränsen till offside, vinklade ner den för brasilianske centern Deyverson som sköt in bollen i mål. Deyverson firade genom att springa ut mot Ajax-supportrarna som stod i hörnet av kortsidan och töntigt posera framför dem. Någon kastade in en tändare, givetvis förkastligt gjort, som träffade Deyverson på låret. Några sekunder senare insåg Deyverson att just ja, det här kan man mjölka, kastade sig till marken och stod för en skådespelarinsats världen inte skådat sen Rivaldo i VM 2002 mot Turkiet. I fem minuter ligger han på marken och skriker som om han fått benet bortsprängt av en trampmina, sen är han uppe på benen igen. Spelet står stilla länge medan stewards försöker hitta personen som kastade och speakern talar till Ajax-supportrarna. När domaren blåser för halvtid ställer sig tuffe pojken Deyverson på lite mer behörigt avstånd från Ajax-supportrarna och hetsar mot dem. Edson Álvarez springer dit och ber honom fara och flyga, Álvarez bästa insats för dagen.

Det franska domarteamet, lett av Ruddy Buquet, måste för övrigt vara det petigaste i Europa. Båda lagen fick gång på gång slå om hörnor och frisparkar för att bollen låg 1 centimeter fel, och inkast var hela tiden tydligen felaktiga. När Getafe redan tar det mesta av tempot ur matchen med sin spelförstörelse blir den inte bättre av att domaren sen tar ut det allra sista av livet ur matchen.

Ajax fick inte iväg ett enda skott, alltså överhuvudtaget, under den första halvleken, vilket aldrig hänt förut under Erik ten Hag. Det dröjde hela vägen fram till 86:e minuten innan Ajax första och enda skott kom, när Huntelaar sköt fem meter utanför. Det säger det mesta om Ajax insats idag. Det var nog Ajax sämsta match under ten Hag, och då förlorade man ändå med 6-2 mot Feyenoord för ett år sen.

Matchens höjdpunkt kom mitt i den andra halvleken när Ryan Babel till slut helt tappade tålamodet på Getafe-spelarnas eviga filmningar. Deras förmåga att falla ihop som säckar potatis så fort de känner att en motståndare är nära deras rygg är otrolig, likt förmågan att i varje luftduell låtsas som att de träffats av en armbåge. Babel lackade till slut ur, tryckte till högerbacken Allan Nyom som gick i däck och rullade runt, och rullade runt och rullade runt. Spelet fortsatte några sekunder innan Buquet blåste av då Nyom fortfarande rullande runt i gräset och skrek som en stucken gris. Babel kastade sig då själv till marken och började teatraliskt rulla runt i gräset, och sedan när Nyom "mödosamt" haltade upp såg Babel till att halta som en gammal lytt farbror bredvid honom, för att håna det rent ut sagt patetiska filmandet Nyom och hans lagkamrater ägnar sig åt. Babel fick gult kort, antingen för tacklingen eller hånet, men är nog okej med det.

På stopptiden tappade Schuurs bollen på mittplan och Getafe ställde snabbt om. Kenedy sköt ett skott som ändrade riktning via Dest och ställde Varela helt, och flög in i mål, såklart, som grädden på moset. 2-0 till Getafe och det ser redan ganska kört ut inför returen i Amsterdam nästa vecka, för Getafe lär inte ha några problem att göra exakt samma sak där som hemma och Ajax förefaller helt inkapabla att klara av någonting mot dem. Då får man också klara sig utan Tagliafico som är avstängd efter det gula kort han fick ikväll.

I övrigt så blev Siem de Jongs övergång till FC Cincinnati i MLS officiellt klar tidigare under dagen. Hans sista tid i Ajax blev inte lyckad, men han är för evigt ihågkommen och älskad för vad han gjorde sin första tid i klubben.

På söndag väntar ett möte med Heracles Almelo kl 16:45 för Ajax.

Matchfakta

Getafe 2 - 0 Ajax
Mål: 1-0 Deyverson '37, 2-0 Kenedy '90+4
Gula kort: Tagliafico, Álvarez, Babel, Djene, Oliveira
Getafe: Soria; Suarez, Djene, Etxeita, Oliveira; Nyom, Arambarri, Maksimovic, Cuccurella (Kenedy '89); Mata (Molina '72), Deyverson (Angel '57)
Ajax: Varela; Dest, Álvarez (Schuurs '67), Blind, Tagliafico; van de Beek, Ziyech, Martínez; Tadic, Traoré (Huntelaar '67), Babel

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-02-20 21:29:16
Author

Fler artiklar om Ajax