Lagbanner
Grattis på födelsedagen Abdelhak Nouri: Appie 4-ever
Grattis Abdelhak Nouri, 21 år.

Grattis på födelsedagen Abdelhak Nouri: Appie 4-ever

21 år, Abdelhak Nouri. Vi firar fotbollsspelaren Appie, men framför allt människan. #StayStrongAppie

Människan Appie Nouri. Medmänniskan Appie Nouri. Appie var en länk mellan människor, en bro över gränser i samhället. Alla älskar Appie, Appie älskar alla.
 
Appie strävade alltid efter att vara en god människa. Han ville ta hand om människor. Han ville vara en förebild. För andra ungdomar som likt honom kom från fattiga kvarter där det är lätt att falla in i kriminalitet, han uppmuntrade alltid till fotboll och annat som uttrycksmedel och sätt att hålla sig utanför problem.
 
Appie är en Amsterdammer. En som representerade hela staden. Var älskad i hela staden.
 
Appie är från Geuzenveld, en stadsdel i västra Amsterdam där medelinkomsten är låg, folkmängden hög och kriminalitet stundtals likaså. Appie, De Koning van Geuzenveld. Appie ställde alltid upp. Mer än någon annan.
 
När Appie fick höra att en gravid kvinna i kvarteret förlorat sin man stöttade han henne ekonomiskt. När en pojke i kvarteret behövde genomgå en livsviktig operation som hans familj inte hade råd med betalade Appie. Detta var inget han talade om, inte ens Appies familj kände till detta, det var något de fick reda på senare. Efter kollapsen.
 
Holländske skådespelaren Mimoun Ouled Radi, en bekant till familjen Nouri kontaktades av en vän vars son var dödssjuk. Pojken var fanatisk PSV-supporter och pappan undrade eftersom Mimoun känner några fotbollsspelare om han månne kunde fixa en matchtröja eller något från PSV. Mimoun kände inga i PSV, men han kände Appie. När han kontaktade Appie ringde Appie genast sin nära vän Steven Bergwijn, som gått till PSV efter att ha spelat i Ajaxs ungdomslag. En dag senare kom Appie personligen med en PSV-tröja signerad av hela deras a-lag.
 
Timothy Fosu-Mensah, nära vän och lagkamrat, har talat om hur när han gick igenom en svår, tung period som ung var Appie där som ett omistligt stöd hela tiden. Timothy ber varje dag för Appie. "Jag älskar dig, bror."
 
När en till nära vän och lagkamrat Donny van de Beeks lillebror Rody genomgick en livsviktig operation visade Appie sitt stöd med en ”Sterkte Rody”-t-shirt under matchtröjan som han visade upp under U19-seriefinalen mot PSV som livesändes i tv.
 
Sista gången storebror Abderrahim spelade fotboll med Appie var våren 2017, på en gräsplan i Amsterdam. Appie bjöd in två handikappade pojkar att vara med i hans lag. Återigen, inget i något marknadsföringssyfte utan något Appie gjorde för att förgylla deras dag.
 
Alltid glad, alltid positiv. Leende. Nära till skratt. Mån om att alla mår bra, att alla har kul.
 
Fotbollsspelaren Appie Nouri. En spegling av människan Appie Nouri.
 
Engagerande, livfull, elektrifierande. Får sittplatsen publiken att resa sig när han hr bollen. Får ståplats att sjunga om att de vill se Nouri när han börjar värma upp. Bländande tekniker. Drömmål. Drömpassningar. Gör lagkamraterna bättre. Skillnaden mellan att se ut som en amatörspelare och ett jättelöfte kunde vara att vara mottagaren av en Nouri-passning.
 
En straatvoetballer, gatufotbollsspelre. Som alla de största i Holland. Cruijff var en straatvoetballer. Bergkamp. van der Vaart, van Persie, alla. Man lär sig spelet på gatan. Där får man tekniken.
 
Appie nobbade bud efter bud från utländska storklubbar och var alltid tydlig: ”Att spela för sin stad, sin klubb. Det är något speciellt.”
 
Appies största dröm och målsättning var att bli Ajaxs bärande spelare och lagkapten. Den målsättningen upprepade han gång på gång medan andra spelare talade om att utvecklas och bli så bra som möjligt och nå den europeiska toppen. Mijn Club, Mijn Ideaal.
 
Appies gator var Geuzenvelds gator. Hans hemmaplan var Nigel de Jong Plein. Nigel de Jong, Geuzenvelds stora hjälte före Appie. Invigde sin Cruijff Court (Cruijffs välgörenhetsprojekt för att göra fotbollsplaner tillgängliga i fattiga kvarter världen över) där i sitt hemkvarter tidigt på 2000-talet. Hundra meter bort växte människan Appie upp. Precis där på planen växte fotbollsspelaren Appie upp. Appie började spela i Ajax när han var sju år gammal. Men han slutade aldrig spela på grusplanen Nigel de Jong Plein med vilka från kvarteret som råkade vara där för stunden.
 
Det var på Nigel de Jong Plein tusentals människor samlades den 14 juli 2017 för att visa sitt stöd för familjen Nouri. Från den dagen är det A. Nouri Plein. Några Ajax-supportrar bytte ut gatuskylten och den nya har förblivit kvar. Nigel själv säger att det ska vara så. Tre megabanderoller är också kvar. #StayStrongAppie. En bön från Koranen. Appie Nouri 4-ever.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-04-02 10:17:42
Author

Fler artiklar om Ajax