Lagbanner
Hedwiges Maduro leder Ajax veckan ut, John van 't Schip tar över på måndag
John van 't Schip under sin tid som förbundskapten för Grekland.

Hedwiges Maduro leder Ajax veckan ut, John van 't Schip tar över på måndag

Efter att Maurice Steijn sparkats sköter assisterande tränaren Hedwiges Maduro laget tillfälligt. Men på måndag kommer ett nygammalt namn in och tar över säsongen ut, enligt trovärdiga uppgifter: John van 't Schip.

Sen Maurice Steijn äntligen fick sparken från Ajax i måndags har assisterande tränaren Hedwiges Maduro lett laget. Jong Ajax-tränaren Dave Vos har lyfts upp för att tillfälligt assistera honom (medan Vos assistent Yuri Rose sköter Jong Ajax). Maduro kommer leda laget mot Brighton på torsdag kväll och PSV på söndag eftermiddag. Från och med måndag kommer en ny person in för att ta över tränarskapet säsongen ut. Det rör sig om John van ‘t Schip, enligt samstämmiga uppgifter i holländsk press.

“Skippy” är en lojal Ajax-legendar som fostrades i klubben och gjorde 11 säsonger som högerytter i a-laget 1981-1992 då han skolades under Johan Cruijff, spelade fram Marco van Basten till otaliga mål och vann ligatitlar, cuper, Cupvinnarcupen och krönte allt med UEFA-cupen 1992 under Louis van Gaals ledning. Han gick sen vidare till Genoa där han avslutade spelarkarriären med ett par säsonger.

På slutet av 90-talet blev han ungdomstränare i Ajax, efter en misslyckad sejour som huvudtränare i Twente 2001/02 återvände han till klubben som Jong Ajax-tränare, han assisterade sedan Marco van Basten först i landslaget 2004-2008 och sen i Ajax 2008/09, han fick ta över som interimtränare i sista omgången 2009 efter att van Basten slutat i förtid, och vann den matchen.

Han flyttade sen till Australien och gjorde Melbourne Heart till en av landets bästa klubbar, med offensiv cruijffiansk fotboll. 2012 rekryterade Johan Cruijff honom som tränare för mexikanska Chivas, där Cruijff var inne som rådgivare, efter ett år där återvände han till Melbourne. 2017 flyttade han hem till Holland för att ta hand om sin dödssjuke far. Han tog över som tränare för Zwolle och efter en fantastisk höst låg de 4:a i Eredivisie vid vinteruppehållet, efter en svagare vår sjönk de till niondeplats. Andra säsongen gick det sämre och han lämnade i december.

2019-2021 var han förbundskapten i Grekland. Andreas Mitsis, SvenskaFans expert på grekisk fotboll, hade detta att säga om van ‘t Schips tid där:

“Under hans tid som förbundskapten skapades en sund grund både på och vid sidan av planen vilket nuvarande förbundskapten Poyet byggt vidare på. Van ‘t Schip skapade en enhet och ville även implementera nederländsk filosofi på laget med 4-3-3, effektivt kortpassningsspel med mera. Han höll fast vid spelare och plan ganska hårt. Frågetecken för hans matchcoachingsförmåga enligt mig.”

van ‘t Schip är väl inte direkt någon stortränare, men han är åtminstone Maurice Steijns raka motsats: En Ajax-man, som står för offensiv cruijffiansk fotboll och vad det verkar omtyckt av de flesta som en trevlig och sympatisk man.

Joakim Dahl skrev tidigare om John van 't Schip som en del av vår artikelserie 120 år, 120 Ajacieden.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-10-25 15:39:06
Author

Fler artiklar om Ajax