Lagbanner
Heerenveen 0 - 3 Ajax: Enkelt vidare till final
Davy Klaassen och Dusan Tadic hamnade båda i målprotokollet när Ajax säkrade en plats i cupfinalen.

Heerenveen 0 - 3 Ajax: Enkelt vidare till final

Ajax hade inga problem med Heerenveen ikväll utan kunde ta en promenadseger som innebär att laget är klart för cupfinal mot Vitesse i april.

Med Nico Tagliafico och Devyne Rensch avstängda efter för många gula kort och Noussair Mazraoui fortfarande borta med ögonproblem, utöver André Onanas dopningsavstängning blev det den förväntade startelvan för Ajax ikväll. Enda ändringen gentemot PSV-matchen blev att Perr Schuurs gick in i mittlåset då Jurriën Timber klev ut till höger för att ersätta Rensch som tidigare ersatt Mazraoui. Sean Klaiber, som värvades in som backup på högerbackspositionen i somras är såldes tydligt fjärdeval på sin position efter Mazraoui, Rensch och Timber. Noterbart för Ajax var även att Zakaria Labyad och Brian Brobbey saknades på bänken pga lättare skador. Hos hemmalaget Heerenveen återfanns både Lasse Schöne och Siem de Jong i startelvan. Liksom en gammal Elfsborg-duo i Rami Kaib och Ibrahim Dresevic. Två svenskar till blev inbytta i matchen, Benjamin Nygren och Rami Hajal.

Även om det var en cupsemifinal med mycket på spel blev det aldrig någon nerv eller dramatik i matchen. Ajax kopplade greppet från början och släppte aldrig på det. Man spelade inte spektakulärt, men man upprätthöll koncentrationen i 90 minuter vilket gjorde att man stängde igen helt för Heerenveen och i stadig takt skapade egna målchanser.

0-1 kom knappt tjugo minuter in när Antony kunde ta sig till sitt favoritläge, vända snett bakåt just till höger om straffområdet och skicka in ett inlägg, det har lett till flera mål den här säsongen och den här gången var det Davy Klaassens tur då han kom i löpningen och helt omarkerad inte hade några problem med att ge Ajax ledningen.

Antony var sen själv nära att utöka ledningen är han sköt ett skott utifrån just utanför krysset. Också Klaassen försökte med skot utifrån som gick över innan han fick bollen i nät igen. Antony hade skickat in bollen i boxen igen, nu efter marken och den nådde hela vägen bort till Dusan Tadic på vänstra sidan, Tadic tråcklade sig runt sin gubbe och spelade in bollen tillbaka framför mål för Klaassen som enkelt stötte in den. VAR dömde dock bort målet då Tadic fått bollen på handen.

Gräsmattan på Abe Lenstra Stadion i Heerenveen har lidigt hårt av vintervädret i Nederländerna och var i uselt skick idag vilket märktes på flera Ajax-spelare. Inte minst Daley Blind som började linka i den första halvleken och byttes ut i halvtid. Då fick Klaiber chansen att komma in på högerbacken då Timber fick byta sida. En bit in i andra halvlek linkade även Klaassen av och ersattes av Mohammed Kudus.

Kudus hade inte varit inne länge innan hans dribblingar in i straffområdet gjorde att Heerenveens mittback Pawel Bochniewicz fällde honom till marken och domare Bas Nijhuis dömde straff för Ajax. Tadic, lika kylig som vanligt, pangade upp den i krysset till 0-2.

Tadic och Antony fick sedan kliva av och vila med kvarten kvar, med varken Tadic, Blind, Tagliafico eller Klaassen kvar på planen gick kaptensbindeln till Maarten Stekelenburg som stod sysslolös i målet ikväll. Oussama Idrissi och David Neres byttes in.

Med sin första bolltouch i matchen fastställde Neres slutresultatet 0-3. Sébastien Haller, som gjorde sin klart svagaste match i Ajax-tröjan ikväll, nickskarvade en långboll vidare som Neres rann igenom på och fri med Erwin Mulder placerade han in in bollen i mål. Ännu ett mål för Neres som börjar hitta formen igen. Brassen som för övrigt fyllde 24 år dagen till ära.

I slutet av matchen gjorde Erik ten Hag sitt sista byte och med Jurriën Timbers tvillingbror Quinten på bänken liksom Enric Llansana, två mitfältare som imponerat i Jong Ajax den här säsongen, på bänken och matchen avgjord hade man hoppats på att få se en debut. Så rolig vill ten Hag inte vara dock utan istället var det Jurgen Ekkelenkamp som kom in när Gravenberch fick vila.

En promenadseger i en cupsemifinal tar man vilken dag som helst, särskilt efter debaclet i semifinalen mot Utrecht förra året. Ajax är klara för sin andra cupfinal på tre år, den spelas 18 april på De Kuip och för motståndet står Vitesse. Härnäst för Ajax väntar en lurig match mot Groningen på söndag 12:15.

Matchfakta

Heerenveen 0 - 3 Ajax
Mål: 0-1 Klaassen '19, 0-2 Tadic (straff) '63, 0-3 Neres '77
Heerenveen: Mulder; van Hecke, Bochniewicz, Dresevic, Kaib; Schöne (Nygren '69), J. Veerman (Kongolo '75), de Jong (Hajal '82); van Bergen, H. Veerman, Halilovic
Ajax: Stekelenburg; J. Timber, Schuurs, Martínez, Blind (Klaiber '46); Álvarez, Klaassen (Kudus '59), Gravenberch (Ekkelenkamp 81); Antony (Neres '75), Haller, Tadic (Idrissi '75)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-03-03 23:29:44
Author

Fler artiklar om Ajax