Lagbanner
Heerenveen 0 - 4 Ajax: Schönes kanon ledde vägen
Lasse Schönes fina högerfot gjorde det igen för Ajax.

Heerenveen 0 - 4 Ajax: Schönes kanon ledde vägen

Ännu ett drömmål av Lasse Schöne ledde vägen för Ajax som tog en enkel seger borta mot Heerenveen, ett bra genrep inför tisdagens Champions League-drabbning med Benfica.

Det rådde en hel del spekulation i hur Erik ten Hag skulle ta ut laget ikväll med rådande skadeläge och matchen mot Benfica på tisdag i åtanke. Definitivt var att Nicolás Tagliafico skulle missa matchen på grund av en höftskada han ådrog sig när han spelade med Argentina. Hakim Ziyech stod över landslagsspel med Marocko för att återhämta sig efter att ha sträckt låret i slutminuten mot AZ, och Noussair Mazraoui lämnade Marocko läger i förtid på grund av en känning i ljumsken. Likaså vände Lasse Schöne hem i förtid från Danmark i samförstånd mellan Ajax och danska förbundet trots att det inte ska varit någon direkt skada (kanske snarare på grund av höjd skaderisk i och med höstens intensiva schema). Detta utöver Carel Eiting, som dragits med en känning i knäet och därför stannade hemma från U21-landslagsspel, och långtidsskadade Joël Veltman och Hassane Bandé. Daley Sinkgraven är tillbaka i träning efter sin korsbandsskada och Vaclav Cerny fortsätter spela upp matchformen i Jong Ajax med vilka han spelade på fredagskvällen (2-1-seger mot RKC Waalwijk efter två mål av Danilo Pereira, trots att Navajo Bakboord blev utvisad för Ajax).

Men trots frågetecknen kom både Ziyech och Schöne till start ikväll, däremot fick Mazraoui vila, han placerades på bänken och Rasmus Nissen Kristensen fick starta på högerbacken istället. Matthijs de Ligt, Maximilian Wöber och Daley Blind utgjorde resten av backlinjen framför André Onana. På mittfältet fick Schöne sällskap av Donny van de Beek och Frenkie de Jong, den senare som efter sin skada briljerade för Oranje mot Tyskland. Ziyech utgjorde anfallskedjan tillsammans med Dusan Tadic och Kasper Dolberg, så David Neres började på bänken igen.

Före avspark hölls en fin och respektfull tyst minut för Heerenveen-legendaren Germ Hofma som nyligen avlidit, 93 år gammal.

Ajax fick verkligen en riktig kanonstart. Det kan inte beskrivas på annat sätt än när Schöne får kalasträff från långt håll direkt i matchinledningen och borrar upp bollen i krysset. Ajaxs bäste distanskytt någonsin bjöd på ännu en drömträff ikväll och gav Ajax en smakstart.

Och det var skönt att han gjorde det, för sedan gick Ajax rätt mycket på sparlåga, var känslan. Heerenveen, tränade av Jan Olde Riekerink (tidigare ungdomstränare i Ajax, ett kort tag även akademichef) är farliga framåt men har en tendens att läcka bakåt. Man stack upp farligt flera gånger i den första halvleken. Först när PSV-lånet Sam Lammers slalomdribblade sig fram till ett skottläge utifrån men Onana räddade vänsterskottet. Sedan när förre Elfsborg-spelaren Arber Zeneli dribblade sig in från vänsterkanten och sköt ett skott som Onana räddade ut till hörna.

van de Beek hade en bra chans i mitten av den första halvleken när Tadic spelade fram honom och han via touch slog bollen nästan parallellt med mållinjen men ut till en hörna. Nästa farliga chans skapades när Dolberg gjorde en stark brytning på mittplan. de Jong fick bollen och satte direkt i väg Dolberg i djupled på omställningen. Dolberg vände upp och försökte skruva in bollen i bortre men missade mål. Schöne var senare nära att göra mål från distans igen med ett nytt hårt skott men den här gången kunde Ajax-fostrade Warner Hahn i Heerenveen-målet rädda.

0-2 kom i slutet av den andra halvleken efter en hörna. Schöne slog den förbi alla spelare i straffområdet ut till de Jong som stod helt fri precis på gränsen till det. Hahn lyckades kasta sig och rädda de Jongs skott, men returen gick rakt till Ziyech som ur snäv vinkel distinkt sköt in bollen i bortre hörnet via en desperat Hahns händer.

Heerenveen fick en gratischans till reducering tidigt i andra när en kommunikationsmiss mellan Onana och Kristensen gjorde att den senare missade att vara beredd på Onanas utspel så Morten Thorsby fick bollen istället och spelade in till Lammers i straffområdet. Kristensen revanscherade sitt misstag när han kastade sig fram och täckte ut skottet till hörna.

Istället för en reducering drog Ajax istället ifrån och spänningen dödades med en lite tveksam straff. Dolberg kom fri in i straffområdet. Ensam med Hahn så hörde han landsmannen Daniel Høegh komma rusandes och väntade in mittbacken som kom in bryskt i duellen som han själv nog ansåg var skuldra mot skuldra men som såg ut att vara mer skuldra i ryggen, och Dolberg gick i backen. Domare Pol van Boekel tvekade inte att blåsa direkt och ignorerade Heerenveen-spelarnas protester och var heller inte intresserad av att titta på VAR. Tadic, som stod för en grov straffmisss för Serbien tvekade inte nu utan sköt distinkt in 0-3.

0-4 kom sen till vackert, men det var inte avslutet eller framspelningen som var så fin, utan Ziyechs nedtagning som ledde till det. Ett förlupet inlägg damp rakt ner ur skyn och Ziyech med en magnifik touch dämpade ner bollen på ett tillslag perfekt för Kristensen som fyllde på på utsidan. Kristensen spelade in inspelet efter marken mot första stolpen där Dolberg trängde sig framför försvararen och stötte in bollen i mål.

Direkt efter 0-4-målet kostade ten Hag på sig att vila Ziyech och Dolberg, in kom Neres och Klaas-Jan Huntelaar – snacka om lyxigt dubbelbyte. Duon Neres och Huntelaar kombinerade för övrigt till två av målen när Ajax besegrade Heerenveen borta förra säsongen med exakt samma siffror som det blev ikväll.

Onana fick verkligen jobba för att hålla nollan ikväll. Efter en timmes spel fick Heerenveen en hörna som nickades fram och tillbaka i straffområdet några gånger, och de Jong stod då för ett riktigt katastrofalt försök till nickrensning, rakt i gapet för Michel Vlap som sköt från nära håll. Onana dök och gjorde en fin räddning ut till en ny hörna som Ajax fick undan. Senare fick han göra ytterligare en bra räddning när Zeneli spelade fram Mitchell van Bergen till ett skottläge.

Huntelaar kom nära två gånger om att göra mål mot sitt gamla lag. Fört när han testade Hahn med ett lurigt studsande skott från distans, och sedan på stopptid när han styrde ett hårt skott från den siste inhopparen Zakaria Labyad i undersidan av ribban och ut.

Segern innebär att Ajax svarade upp mot PSV som tidigare under kvällen vann hemma mot nykomlingen FC Emmen med 6-0. PSV står fortfarande på full pott efter nu ni omgångar, 27 poäng. Ajax ligger tvåa, fem poäng bakom. Utan att förta sig så var det ett fint genrep inför Benfica på tisdag.

Matchfakta

Heerenveen 0 - 4 Ajax
Mål: 0-1 Schöne '3, 0-2 Ziyech '42, 0-3 Tadic (straff) '52, 0-4 Dolberg '56
Gula kort: Thorsby, Høegh, Neres
Heerenveen: Hahn; Floranus, Høegh, Bulthuis, Pierie; Thorsby, Rienstra, Vlap (Kongolo '63); Kobayashi (van Bergen '69), Lammers (van Amersfoort '84), Zeneli
Ajax: Onana; Kristensen, de Ligt, Wöber, Blind; van de Beek, Schöne, de Jong (Labyad '70); Ziyech (Neres '57), Dolberg (Huntelaar '57), Tadic

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-10-20 23:13:52
Author

Fler artiklar om Ajax