Heerenveen 1 - 3 Ajax: Ingen promenadseger men ett steg i rätt riktning för Ajax
Erik ten Hag kan pusta ut lite efter att ha varit hårt kritiserad denna veckan.

Ingen promenadseger för Ajax men en ack så viktig sådan både för poängen, självförtroendet och den press AZ Alkmaar satte på Ajax i och med sin seger tidigare ikväll. Ajax spelade bättre men har fortfarande väldigt mycket att jobba på efter de senaste katastrofveckorna.

På lördagskvällen var det åter dags för ligamatch igen borta mot Heerenveen i Friesland på Abe Lenstra Stadion efter förlustmatchen i cupen mot FC Utrecht i veckan. Mötena mot Heerenveen brukar vara målrika historier, lagen möttes inom loppet av bara några dagar på Johan Cruijff ArenA i januari 2019 där första matchen – då i ligan – slutade 4-4 i en galen match. Bara ett par dagar senare möttes man i cupen där Ajax vann med 3-1. Det tidigare mötet i höstas slutade i 4-1 seger till Ajax. Intressant fakta inför matchen var att hemmalaget Heerenveen inte lyckats göra mål hemma mot Ajax sedan 2013 samt att ikväll var första gången på fyra år som man lyckas få helt slutsålt på Abe Lenstra Stadion. En minst sagt negativ trend för hemmalaget Heerenveen.

Även Ajax ville inför matchen bryta en negativ trend där man inför matchen ikväll hade förlorat fyra av de fem senaste matcherna och har totalt åtta förluster denna säsong i alla turneringar. Det är fler förluster än man hade både hela säsong 17/18 (7) samt 18/19 (6). Utöver det hade man inte gjort mål i de två senaste ligamatcherna varken mot Heracles Almelo eller AZ Alkmaar, något vi inte är vana vid när det gäller Ajax och hade man misslyckats ikväll mot Heerenveen hade det varit första gången sedan säsongen 2014/2015 man gått mållös i tre matcher i rad eller fler.

När startelvan släpptes timmen innan matchen kunde vi se två förändringar sedan matchen mot FC Utrecht i veckan och det var nog många som glatt höjde på ögonbrynen. Efter flera dåliga matcher på rad av både Perr Schuurs och Edson Alvarez, där båda har varit en stor säkerhetsrisk i Joel Veltmans frånvaro, valde Erik ten Hag (äntligen) att kolla i de yngre leden och placerade Jong Ajax-spelaren Jurriën Timber bredvid Daley Blind i mittlåset, 18-åriga Timber fick därmed göra sin a-lagsdebut ikväll. Sergino Dest startade som högerback och Nico Tagliafico som vänsterback med Andre Onana som vanligt i mål.

Donny van de Beek startade på sin normala position på mittfältet, så gjorde även Lisandro Martinez och Hakim Ziyech i sin fria roll. I kedjan flyttades Dusan Tadic ut på högerkanten för att ge plats till Lassina Traore som var tillbaka i startelvan igen som center i den andra förändring för dagen av ten Hag. På vänsterkanten startade Quincy Promes.

Ajax inleder positivt i matchens upptakt med mer fart och fantasi i anfallsspelet. Både Promes och Tadic ser pigga ut och skapar lite oreda runt Heerenveen straffområde. Man lyckas inte komma till några farliga målchanser första halvan av halvleken men hela kollektivet ser bättre ut. Det är bara Martinez och Blind som fortfarande har lite svårt att hantera bollen. Första farligheten tilldelas hemmalaget när debutanten Timber är lite het och drar på sig frispark en bit utanför straffområdet och ett gult kort på kuppen. Heerenveen lurar alla inne på arenan och oss hemma i tv-soffan när man drar bollen längst med burgaveln och nätet rasslar på ett obehagligt sätt för någon sekund. Tur för Ajax del var det fel sida av nätet.

I följande spelsekvens slår Heerenveen en hög boll mot anfallaren och blixtsnabba Chidera Ejuke som tar emot bollen och vänder i samma sekvens en bit in på Ajax planhalva där han i det draget helt lurar Blind som står på hälarna. Tagliafico försöker desperat rädda upp det med en glidtackling och dra ner Ejuke men han håller balansen och tar riktning mot mål i en löpduell mot trögstartade Blind som hamnat på efterkälken. Denna löpduell såg mer ut som en duell mellan X2000 och ett ånglok, Ejuke löper sig fri, lägger upp bollen för sin vänster och avslutar mot bortre. Onana i mål får precis handen på bollen och tippar ut bollen till hörna. Här börjar man ana oreda.

Heerenveen börjar få till vassa kontringar och vid ett tillfälle blir man fyra mot tre efter en hörna av Ziyech som boxats ut av målvakten Filip Bednarek och hamnat hos en Heerenveen-spelare som kunde sätta fart direkt mot Ajax mål. Sista passningen blir dock för brant och Onana kan igen fånga in bollen. Det är Onana som räddar Ajax återigen och står för högklassigt målvaktsspel precis som tidigare matcher – där det tyvärr inte har räckt - och han ska rädda Ajax vid ett par tillfällen till innan halvleken är slut, bland annat gör han en högklassig benparad på ett avslut får Ejuke vid ett tillfälle.

Martinez gör återigen en svag insatts och typiskt för honom tappar han bollen en bit in på offensiv planhalva, en Heerenveen-spelar bryter och spelar snabbt upp bollen till blixtsnabba Ejuke som löper sig fri till höger om straffområdet, han spelar in bollen till en lagkamrat som får den bakom sig och står – turligt för Ajax – för ett konstigt avslut där han får bollen under foten som stutsar upp bakom honom istället och Ajax hinner rensa.

I slutet av den första halvleken händer något konstigt som är ett bevis på den frustrationen och pressen laget känner på sig samtidigt som man nu sista halvan av halvleken, sakta men säkert börjar falla tillbaka i de tekniska misstag och oorganiserade spelet man visat upp senaste veckorna. Tadic får bollen precis vid sidlinjen mitt på planen, han har två Heerenveen-spelare runt sig och letar efter alternativ. Dest står snett bakom Tadic på egen planhalva, men han varken löper hem på kanten eller upp offensivt på kanten och gör sig inte spelbar helt enkelt. Tadic tvingas vända upp och slå bollen upp i tomma intet. Han vänder sig sedan om, springer rosenrasandes ner mot Dest och ansikte mot ansikte skäller ut honom. En mycket chockande syn för den annars lugna och motiverande kaptenen och det är ett litet bevis på hur pass pressade spelarna är just nu. Tadic ångrar sig sen och ses hålla armen runt Dest när de går ut för halvtidspaus och förklarar hur Dest ska göra istället på ett aningen lugnare sätt.

Ajax håller på att ställa till det direkt i början av andra halvlek när Blind ska nicka ner en boll till Tagliafico som missbedömer situationen och är tvåa på bollen. Hemmalagets Mitchell Van Bergen snappar upp bollen, avancerar mot straffområdet och avlossar ett skott med sin vänster mot Onanas högra hörn. Onana får sträcka ut och tippar bollen i stolpen och ut. Ajax börjar precis som de avslutade första halvlek. Oorganiserat, tekniska misstag och spelar helt utan självförtroende men så i den 57:e minuten kom ett ack så förlösande mål för Ajax. Det är van de Beek som får bollen av Ziyech ute på högerkanten, avancerar inåt mot straffområdet och passar Tadic som löpt in mellan backarna i djupet. Heerenveen-mittfältaren Hicham Faik får en fot på bollen men kan inte hindra den från att nå Tadic som vänder upp och placerar bollen bakom målvakten Filip Bednarek: 0-1.

Otroligt viktigt och förlösande mål där det var som att dra ur proppen för Ajax då man helt plötsligt fick tillbaka allt självförtroende. Man vann alla närkamper, kunde bryta bollen på mittfältet och ställde snabbt om till anfall. Ziyech börjar kunna hålla bollar istället för att fumla bort dom och börjar sätta upp sina medspelare i bra lägen. Man lyckas vaska fram en hörna från vänster som Tagliafico möter och bredsidar mot bortre stolpen där Tadic står och lurpassar och kan enkelt bredsida in bollen till 0-2 för Ajax.

Bara minuten senare sätter Ziyech upp Tadic från egen planhalva ute på högerkanten som i sin tur slår ett inlägg längst marken bakom backlinjen in i straffområdet till Traore som tar emot och avslutar. Bollen är på väg mellan benen på Bednarek som kommit ut en bit från sin linje och lyckas broms bollen men inte få kontroll på den. Traore är snabbt framme och petar ut bollen till Promes på vänsterkanten som avslutar högt i ribban och in i mål för 0-3. Ajax gör tre mål på fem minuter och det är som sagt precis som någon dragit ur proppen, allt lossnar.

Ajax fortsätter spela med självförtroende och vinner nästan hela tiden både närkamperna och mittfältskampen. Men precis när pulsen gått ner och man börjar bli lugn kommer reduceringen från hemmalaget. Det är Van Bergen som får en krossboll från egen backlinje, som han fint tar emot och kan sätta fart mot straffområdet. När han kommer in i straffområdet till höger om Onana stannar han bollen och vänder snabbt tillbaka, lurar båda Ajax-backarna och placerar bollen i en båge i bortre hörnet runt Onana som inte har en chans att nå bollen: 1-3.

Precis efter målet gör ten Hag sitt första byte, det är ett defensivt byte där man ger Ziyech lite vila då han precis kommit tillbaka från en skada och man vill vara försiktiga med honom. In kommer istället Ryan Gravenberch i hans ställ och tar en mer defensiv roll på mittfältet tillsammans med Martinez. Heerenveen försöker anfalla och hitta 2-3 målet men Ajax försvarar sig bra och är samtidigt farliga framåt. I den 82: minuten gör ten Hag sitt andra byte som han mer eller mindre tvingas till då unge Timber – som stod för en helt klart godkänd insatts ikväll med mer trygghet och bättre positionsspel än både Schuurs och Alvarez– hade fått kramp i båda benen. Inte van vid Eredivisie-tempot fick han byta mot Edson Alvarez de sista minutrarna av matchen.

På tilläggstid skapade Ajax en rörig chans där Tadic slår in bollen i straffområdet från vänsterkanten till Tagliafico som nickar bollen i höjd med straffpunkten rätt i bortre stolpen, returen går direkt ut till Klaas-Jan Huntelaar – som hade kommit in istället för Traore precis innan - som reflex avslutar mot andra hörnet där bollen rullar längs med målet och är på väg ut över kortlinje precis utanför den andra stolpen. van de Beek hinner precis rädda bollen från att gå över kortlinjen, slå in bollen liggandes till Tagliafico igen som sträcker sig för att nå bollen och slår in den i mål. Tyvärr döms det bort på grund av offside då van de Beek var på fel sida.

1-3 slutar matchen och Ajax tar en otroligt viktig seger. Både för självförtroendet, poängen och arbetsron kommande vecka. AZ Alkmaar besegrade enkelt ADO Den Haag med 4-0 hemma tidigare ikväll och ligger fortfarande på samma poäng som Ajax (56) som leder ligan fortsatt på grund av bättre målskillnad. Nästa söndag klocka 14:30 är det hemmamatch mot Noa Langs FC Twente innan det sen helgen efter det är De Klassiker borta mot Feyenoord.

Heerenveen 1 - 3 Ajax
Mål: 0-1 Tadic '57, 0-2 Tadic '60, 0-3 Promes '63, 1-3 Van Bergen '67
Gula kort: Timber, Kongolo
Heerenveen: Bednarek; Van Rhijn, Dresevic, Botman, Floranus; Kongolo, Veerman, Faik (Hajal '72); Halilovic (Odgaard '72), Ejuke, Van Bergen
Ajax: Onana; Dest, Timber (Alvarez '82), Blind, Tagliafico; Martínez, Van de Beek, Ziyech (Gravenberch '68); Tadic, Traoré (Huntelaar '85), Promes