Lagbanner
Hela berättelsen om krisen i Ajax
Supporterprotester mot styrelsen och klubbledningen har varit ett återkommande inslag på Johan Cruijff Arenas läktare.

Hela berättelsen om krisen i Ajax

Ajax ligger sist i Eredivisie. Vad är det egentligen som hänt i Hollands största och mest anrika klubb? Här är hela berättelsen om krisen i Ajax: bristen på ledarskap, interna maktkamper och allt annat som lett fram till denna punkt. Var står Ajax nu, och hur ska man ta sig ur denna situation?

Den 14 juni blev det officiellt, Ajax nya tränare heter Maurice Steijn. Nyheten hade läckt ut i pressen dagen innan och reaktionerna från supportrar, journalister och fotbollstyckare var unisont överraskade. Eller chockade. Steijns namn hade inte alls figurerat i spekulationerna och ryktena om vem som skulle ta över Ajax. Ingen hade någonsin sett Steijn som en Ajax-tränare.

Erik ten Hag lämnade sin framgångsera i Ajax efter säsongen 2021/22. Tidigt i februari 2022 fick sportchefen Marc Overmars lämna efter att det uppdagats att han sexuellt trakasserat kvinnliga arbetskamrater. Av den trio som styrt Ajax sportsliga sida de senaste åren återstod därför sommaren 2022 bara VD:n Edwin van der Sar. Han hade svårt att hitta en ny sportchef. Men en ny tränare rekryterades snabbt, Alfred Schreuder som assisterat ten Hag 2018/19 togs tillbaka med förhoppningen att han var ett tryggt val att leda laget vidare efter ten Hag.

Så blev inte fallet, utan sportchef blev transfersommaren 2022 vild och misslyckad för Ajax. Tekniska direktörerna Gerry Hamstra och Klaas-Jan Huntelaar, som varit anställda för att jobba med Jong Ajax, fick tillfälligt steppa upp och sköta det, med van der Sar övervakande. Många nyckelspelare såldes, och ersättarna visade sig med tiden inte hålla måttet, och utan en riktig sportchef vid rodret såg Milos Malenovic, agent till både Schreuder och Dusan Tadic, chansen att påverka och fick Ajax att lägga pengar på flopparna Calvin Bassey och Florian Grillitsch.

Schreuder visade sig inte alls funka som huvudtränare och de flesta supportrar slet sitt hår i frustration när han inte fick sparken redan under hösten efter förnedrande 1-6 mot Napoli som kulmen på en rad usla resultat. Det dröjde till slutet av januari innan van der Sar äntligen sparkade honom, med för mycket skada på säsongen redan skedd.

Johnny Heitinga plockades upp från Jong Ajax för att leda laget säsongen ut, han lyckades med nöd och näppe rädda en tredjeplats och ta Ajax till cupfinalen, som man förlorade mot PSV. Under våren anställdes äntligen en ny sportchef: Sven Mislintat.

Tysken var en outsider, inte en Ajax-man, vilket kanske ogillades av en del men de flesta supportrar såg som något positivt, en frisk fläkt. Med Mislintat på plats och sen tidigare en ny styrelseordförande i Pier Eringa och “chief football officer” Maurits Hendriks (överhuvud för alla klubbens fotbollsavdelningar: herrlag, damlag, Jong Ajax, akademi, amatörlag) hade Ajax ett nytt styre.

Men det var inte komplett länge. Först meddelade oväntat akademichefen Saïd Ouaali att han tänkte lämna till sommaren. Ouaali hade basat över De Toekomst, Ajax hjärta och livsnerv, sen 2015 då han internt befordrades till chefsrollen efter att en maktkamp mellan dåvarande sportchefen Marc Overmars och dåvarande akademichefen Wim Jonk slutade med att cruijffianen Jonk sparkades ut från klubben. (Varefter Johan Cruijff tog sin hand från Ajax i vredesmod, ett halvår före sin död). Sen, den 30 maj, meddelade plötsligt Edwin van der Sar att han avgår efter sju år som VD.

van der Sar var trött, förmodligen lite utbränd. Några veckor senare fick han en hjärnblödning, som han lyckligtvis återhämtat sig gott ifrån sen dess. Så var den tredje arkitekten bakom framgångseran borta, och det verkade som att varje gång en viktig roll i ledningen besattes blev en annan ledig. Därtill hade även chefsscouten Henk Veldmate tidigare aviserat att han lämnade och Ajax hade redan en ersättare klar i Kelvin de Lang, men dennes avtal med Manchester City gjorde att han inte kunde tillträda förrän 4 augusti. Ajax gick därmed in i sommaren utan VD, akademichef, chefsscout eller tränare, men med en sprillans ny sportchef.

Mislintats första stora uppdrag var då att hitta en ny tränare. Han höll sina kort tätt intill sig, men snart sipprade det ut att han ville ha en icke-holländsk tränare. I slutet av maj börjar ryktesspridning ta fart rejält runt två namn: Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand och Bodø/Glimts succétränare Kjetil Knutsen. Hjulmand tog sig själv ur ekvationen genom att binda sin framtid till det danska landslaget. Det sägs att Mislintat och Knutsen hade samtal, men förhandlingarna strandade, oklart varför. Det ryktas om att Knutsen inte ville lämna Bodø mitt under säsongen.

Styrelsen ska sen ha pushat Mislintat att välja en holländsk tränare istället. Men han avråddes ifrån Peter Bosz, som öppet kampanjat för jobbet i pressen. Bosz, som med cruijffiansk fotboll tog Ajax till Europa League-finalen på Friends Arena 2017, tog sedan över PSV efter att ha nobbats av Ajax.

Istället blev det då Maurice Steijn. Inte heller han en Ajax-man. Inte en cruijffian, eller gaalian för den delen. En kille från Haag som efter en medioker spelarkarriär i främst ADO Den Haag och NAC Breda slagit sig in på en mestadels lika medioker tränarkarriär som började i de klubbarna, utan några vidare resultat. Ett lyft kom för honom 2016/17 när han vann andraligan med VVV-Venlo och utsågs till årets tränare av kollegorna. Efter att ha hållit kvar VVV i Eredivisie drog han 2019 till Al-Wahda i Förenade Arabemiraten och tjänade bra med pengar under en mycket kort vända i klubben.

En femteplats i Eerste Divisie med kaosklubben NAC Breda 2020/21 följdes av att han på vårkanten 2022 tog över Sparta Rotterdam. Han höll klubben kvar i Eredivisie under säsongens slutskede och 2022/23 var Sparta en av säsongens stora överraskningar, med en stark defensiv och effektiva långbollar framåt tog man en finfin femteplats.

Stark defensiv? Effektiva långbollar? Låter det som en Ajax-tränare? Nej, och det var därför så gott som alla var skeptiska. Men Sven Mislintat stod som en skicklig bilförsäljare och sålde in Steijn. Steijn var en “overpeformer” hette det, nån som överpresterat med mindre lag och säkert kunde göra ännu mer i en större klubb med mer resurser. En defensivt inriktad tränare? Nej nej, en pragmatisk herre som anpassar sig efter materialet han har, med skickligare offensiva spelare kan han spela offensivt.

Mislintats säljsnack skingrade inte alla farhågor, men de flesta supportrar verkade inta förhållningssättet “ja, vi får väl ge honom en chans i alla fall”. De optimistiska pekade på att Jürgen Klopp varit en “overperformer” i Mainz när Dortmund anställde honom (även om Mislintat inte var sportchef i Dortmund, utan chefsscout).

Två nya assisterande tränare anställdes också, de var inte med Steijn sen tidigare utan var två nygamla namn som handplockades tillbaka till Ajax. Said Bakkati, som varit Jaap Stams trogne följeslagare på, snällt sagt, mediokra tränarsejourer i Jong Ajax, Zwolle, Reading, Feyenoord och Cincinnati. Mer spännande med Hedwiges Maduro, efter att ha gått igenom Ajax ungdomsakademi var han en nyckelspelare på defensivt mittfält 2004-2008 innan karriären fortsatte i Sevilla och Valencia. Efter spelarkarriären hade han blivit assisterande tränare och U21-tränare i hemstadsklubben Almere City, som just nått uppflyttning till Eredivisie för första gången. Maduro hade nämnts som en faktor i det med beröm för hans taktiska snille på bänken.

Med tränarfrågan löst kunde Mislintat nu fokusera på truppbygget. Det väntades bli en hektisk sommar då tre av lagets nyckelspelare: Mohammed Kudus, Edson Álvarez och Jurriën Timber, alla förväntades lämna, och efter förra sommarens katastroffönster fanns det en del spelare i truppen Ajax nog ville bli av med.

En värvning hade blivit klar redan i slutet av maj, då Branco van den Boomen återvände till klubben. Efter att ha gått igenom akademin fick han aldrig chansen av Frank de Boer i a-laget och gick vidare till mindre klubbar i Holland. Där hade han en stadig utveckling i några år, men det var 2021/22 i Toulouse i Ligue 2 som han verkligen exploderade med 12 mål och 21 assist som spelfördelare på mittfältet. Den gångna säsongen hade han fortsatt i sin nyckelroll när Toulouse nådde en mittenplacering i Ligue 1 och triumferade i franska cupen.

van den Boomen-värvningen hade kommit plötsligt, utan det vanliga tisslet och tasslet i De Telegraaf. Amsterdam-tabloiden har i åratal haft god insyn i Ajax med gott om centralt placerade källor vilket gjort att allt internt snack i klubben snabbt nått ut i pressen, så har det varit i evigheter. Hade Marc Overmars en värvning klar kunde man alltid räkna med att det var så gott som officiellt när De Telegraaf gick ut med det. Men den enda förvarningen om van den Boomen hade inte kommit från holländsk press, utan den internationelle silly season-kungen Fabrizio Romano.

Den andra värvningen, Benjamin Tahirovic, kom ännu mer plötsligt. Igen var det Fabrizio Romano som breakade det hela, och redan några timmar senare var övergången helt klar och officiellt presenterad, utan ett knyst från De Telegraaf. Det noterades både av medielandskapet och supportrar att De Telegraaf verkade vara helt offside nu. Många supportrar gottade sig i det, då både redaktören Valentijn Driessen och Ajax-bevakaren Mike Verweij gjort sig kända som rätt osköna typer som bara brydde sig om saftiga rubriker och att ofta driva personligt riktade kampanjer mot personer de inte gillade. Exempelvis Erik ten Hag, som trots sina succéår i Ajax fick många hårt negativt vinklade artiklar emot sig i De Telegraaf. Hur får man Driessen och Verweij emot sig? Man läcker inte. De är tabloidmakare, de behöver info för att göra sina artiklar, de som läcker nyheter är deras vänner, de som inte gör det är fiender.

Mislintat hade gjort ett experiment. Så fort han börjat jobbet i april hade han förstås lagt märke till De Telegraafs insyn i klubben. Spelare som de diskuterat internt som Josip Sutalo, figurerade snart i De Telegraaf-artiklar. Han antog att personer i scoutteamet läckte till journalisterna. Därför nämnde han varken van den Boomens eller Tahirovic namn i möten med scouterna, utan genomförde värvningarna själv då han redan hade koll på spelarna sen tidigare. Följden blev då att inte ett ord läckte ut i pressen innan övergångarna var klara.

En åsidosatt tabloid är en arg tabloid. Mislintat blev nu deras huvudfiende. Det började drivas opinion emot honom, han kallades nedlåtande för “Datatysken” då han hade mage att använda moderna analysmetoder. Faktumet att Mislintat var en outsider utan Ajax-bakgrund användes mot honom, gamla Ajax-stofiler fick uttala sig om att saknas det inte “Ajax-DNA” i klubben nu?

Att den tidning med störst inflytande över Ajax driver en smutskampanj mot honom är inte Mislintats enda problem. Samtidigt som Jurriën Timber blir klar för Arsenal kommer chockbeskedet att Dusan Tadic vill lämna Ajax. Sen han kom 2018 har han varit lagets galjonsfigur och självklare ledare på planen, en förebild för andra med sin vinnarmentalitet och professionalism. Tadic säger att han känner att det är dags att vända blad och gå vidare nu. Det var inte Ajax beredda på. Tadic hamnar snart i Fenerbahce och Ajax står utan omklädningsrummet överlägset viktigaste röst.

Det enda sättet Tadic sorti hjälper Ajax på är ekonomiskt. Han hade den högsta lönen i truppen och i och med att man missade Champions League-platserna föregående säsong har Mislintat fått order av styrelsen att minska kostnaderna. Det gör också att nyförvärv dröjer, Ajax måste sälja spelare innan förstärkningar kan hämtas. Försäsongen inleds med en trupp som alla vet kommer förändras mycket.

Men Tadic och Timber frigör kapital. Snart lyckas Mislintat till och med göra plusaffärer av floppvärvningarna Calvin Bassey och Mohamed Daramy. Han ror sedan snabbt i land tre affärer: Manchester City-talangen Carlos Forbs snos framför näsan på Burnley, kroatiske mittbacken Jakov Medic plockas från St. Pauli och unge målvakten Diant Ramaj från Eintracht Frankfurt.

Även om trion inte är de mest kända namnen lyckas Mislintat sälja in dem väl i intervjuer, och Forbs ser ut som ett riktigt kap. Samtidigt drar flera stora affärer ut på tiden, både försäljningarna av Edson Álvarez och Mohammed Kudus, och värvningen av Josip Sutalo, huvudmålet som Timber-ersättare.

I början av augusti offentliggör Ajax att man hittat Edwin van der Sars ersättare som VD: Alex Kroes, som spelade ungdomsfotboll i Ajax (och fortfarande amatörfotboll) men istället för en spelarkarriär skapade sig en framgångsrik karriär som affärsman och agent som grundare av SEG, Hollands främsta fotbollsagentur. En hake finns: Han är utvecklingschef i AZ och en klausul i kontraktet gör gällande att om han bryter avtalet måste han vänta ett år innan han tar ett jobb hos en konkurrent. Förhandlingar med AZ leder sedan fram till att man kommer överens om att Kroes kan börja hos Ajax den 15 mars 2024. Fram till dess kommer nyinvalde styrelseledamoten Jan van Halst, som gjorde ett par säsonger som mittback i Ajax men främst är en Twente-man, vara VD på interimbasis.

Dagar innan ligapremiären säljer Ajax slutligen Edson Álvarez till West Ham. Ajax öppnar Eredivisie med att slå nykomlingen Heracles med 4-1 hemma. Flera nyförvärv glänser: Jakov Medic dundrar in bollen i krysset från 35 meter, Benjamin Tahirovic står för en assist och Branco van den Boomen äger mittfältet. Nye kaptenen Steven Bergwijn gör två mål och Mohammed Kudus, som fortfarande är kvar, gör ett. Efter oroväckande prestationer i träningsmatcherna ingjuter matchen optimism. Enda smolket i bägaren är att förstemålvakten Gerónimo Rulli pajar axeln och kommer att missa hela hösten.

I andra matchen mot Excelsior gnisslar spelet. 2-2, men försvarsmisstagen och det tröga anfallsspelet kanske bara är barnsjukdomar som försvinner med tiden? Vid sidan av planen jobbar Mislintat intensivt. Championship-skyttekungen Chuba Akpom plockas in som nytt anfallsalternativ, högerbacken Anton Gaaei hämtas från Viborg, Gastón Ávila köps från Overmars nya klubb Royal Antwerp men är han mittback eller vänsterback? Spelaren, Mislintat och Steijn säger olika saker. Efter en segdragen övergångshistoria blir Josip Sutalo slutligen klar för Ajax, med stora förväntningar på sig att leda backlinjen.

Ajax spelar inte bra, men vinner med 1-4 borta mot Ludogorets i första matchen av Europa League-kvalets playoffrunda. Mohammed Kudus ger Ajax ett hattrick och i princip garanterat Europa League-spel i avskedsgåva innan han efter mycket om och men blir klar för West Ham han med.

Med Kudus borta behöver Ajax få in en ny kreativ kraft. Mislintat har velat värva armeniern Eduard Spertsyan från Krasnodar hela sommaren men inte fått styrelsens tillåtelse, man drar sig för att göra affärer med ryska klubbar. Mislintats övertalningsförsök, och spelarens lägers öppna kampanj via armeniska journalister som påpekar att Krasnodars klubbpresident är avskydd av Vladimir Putin och att holländska regeringen och EU fortfarande gör affärer med Ryssland, faller på döva öron. Steijn vill ha Thiago Almada från Atlanta United och läcker namnet till De Telegraaf, fast den dyra prislappen gör en affär omöjlig från början.

Istället blir Georges Mikautadze snabbt klar för Ajax. Georgiern sköt upp Metz till Ligue 1 med mängder av mål, men många ställer sig frågande till om han passar profilen. Visst gjorde han en del assist också men han är väl främst en målgörande center, därtill högerfotad. Är det inte en vänsterfotad kreatör som utgår från högersidan som Ajax behöver? Mislintat kör sitt säljsnack och menar att Mikautadze kan spela över hela offensiva linjen.

Ajax spelar uruselt och förlorar returen hemma mot Ludogorets med 0-1, men resultatet i första matchen tar en ändå vidare till Europa Leagues gruppspel.

På deadline day sker en trio snabba och oväntade affärer. Klubbikonen Davy Klaassen, som sitter på en hög lön och fått höra att han inte kan räkna med en ordinarie tröja längre, lämnar för Inter. Den norske U21-stjärnan Sivert Mannsverk anländer som ett nytt mittfältsalternativ. Och med en timme kvar blir en ny vänsterback klar för Ajax, Borna Sosa från Mislintats senaste klubb Stuttgart.

Den sista övergången ser vid första anblick ut som en bra deal. Vänsterbacksplatsen var en akilleshäl för laget med superfloppen Owen Wijndal (som sen skickas på lån till Antwerp) och oerfarne Anass Salah-Eddine som alternativ. Steijn ville ha in någon ny och fick nu en kroatisk landslagsman som gjort fler assist än någon annan back i Bundesliga förra säsongen.

Några dagar senare spelar Ajax igen — man spelar väldigt dåligt, igen. 0-0 mot Fortuna Sittard. Josip Sutalo fick debutera med kaptensbindeln runt armen i Steven Bergwijns och Steven Berghuis frånvaro. Georges Mikautadze slängdes också in direkt. Efter matchen säger Steijn att Sutalo ser ut som en bra förstärkning “men vi får se om resten” och  "jag och min stab lade fram några idéer gällande värvningar men Mislintat valde andra". Ett uttalande som väcker uppmärksamhet — kastar han redan både spelare och sportchef under bussen? Sportchefen vars mest kritiserade beslut så långt varit anställningen av Steijn själv? Samtidigt växer farhågorna som funnits från början om Steijn, att hans taktiska kompetens inte sträcker sig till att skapa ett offensivt, flärdfullt och produktivt spelsätt.

Landslagsuppehållet kommer, en chans för Steijn att spela ihop laget efter alla sena värvningar? Nja, även om han redan offentligt dömt ut spelargruppen är de flesta borta på landslagsuppdrag. Själv drar Steijn till Ibiza på semester.

Den 17 september blir Ajax fullständigt överkörda av Twente. 3-1-förlusten innebär att Ajax gjort sin sämsta säsongsstart sen 1964/65 med 5 poäng på 4 omgångar. Avgångskrav börjar riktas mot Steijn från supportrar, även om den stora ultrasgruppen F-Side än så länge är tyst i frågan. Två dagar efter matchen rapporterar Voetbal International att Mislintat vill sparka Steijn. Sprickan mellan sportchefen och tränaren han kanske inte ville anställa är total. Men styrelsen låter inte Mislintat sparka Steijn.

Den 20 september briserar bomben att Ajax startat en internutredning runt Sven Mislintat. Det rör eventuella oegentligheter runt Borna Sosas övergång. Precis innan övergången gjordes bytte Sosa abrupt agent till Arthur Beck från AKA Global. Beck och hans firma har aktieinnehav i Matchmetrics, ett dataanalysföretag delvis grundat av Sven Mislintat. Mislintats involvering i Matchmetrics är inget nytt för Ajax, han redovisade det öppet under intervjuprocessen för sportchefsjobbet och klausuler om det skrevs in i avtalet. Men har en intressekonflikt uppstått vid Sosas övergång? Har Mislintat genom sin affärskontakt med Beck haft något eget intresse i övergången? Det är inte säkert, utan något internutredning syftar till att klarlägga. NRC rapporterar senare att Sosa vid agentbytet ska ha sagt att han måste byta till Beck för att övergången ska gå igenom. De rapporterar också att andra spelare, som Josip Sutalo, också abrupt bytt agent innan sin övergång.

Mislintat samarbetar med internutredningen och tar timeout från sitt arbete. På kvällen den 20 september kräver AFCA, Ajax samlade supporterföreningar, styrelsens avgång. Två dagar senare möter Ajax en annan krisande klubb i Europa League, Olympique de Marseille som just sparkat tränaren. En svängig match mellan två instabila lag slutar 3-3.

Till helgen är det De Klassieker. Det eviga rivalmötet mot Feyenoord där läget är tvärtemot det i Amsterdam: Harmoniskt. För ett par år sen var det ombytta roller, då stormade det och krisade det i Rotterdam medan Ajax dansade fram i Champions League. När lagen möttes i våras på De Kuip fick matchen avbrytas flera gånger då föremål haglade in från läktarna, Davy Klaassen träffades av en tändare i huvudet, började blöda och tvingades byta. Trots att supportrar skadat en spelare spelades matchen klart. Efteråt blev det debatt som mynnade ut i nya direktiv från förbundet: Om föremål kastas in på planen en gång stoppas matchen tillfälligt. Sker det igen bryts matchen igen och lagen går av planen och det är upp till matchdelegaten att bestämma om spelet ska fortsätta. Vid en tredje incident bryts matchen för dagen.

Feyenoord tog tidigt ledningen. Ajax, helt under isen, släppte snart även in 0-2. Efter det målet kastade en supporter in ett tomt plastglas. I enigheten med direktiven stoppade domare Serdar Gözübüyük spelet tillfälligt. Plastglaskastaren identifierades och plockades bort, spelet kom igång igen. Anton Gaaei, olyckligt inblandad i båda baklängesmålen, byts ut mitt under den första halvleken. Maurice Steijn bemödar sig inte ge den knäckte ynglingen ens en blick, än mindre ett handslag eller omklappning. Gaaei går direkt ner i omklädningsrummet. Ajax fortsätter spela uruselt och 0-3 kommer innan den första halvleken är slut, varpå fyrverkeripjäser haglar in på planen från F-Side. Matchen bryts tillfälligt igen för att sen komma igång igen.

Tidigt i den andra halvleken kastar F-Side in fyrverkeripjäser på nytt och matchen bryts helt och hållet. En protestaktion riktad mot Ajax totala uselhet eller ett sätt att stoppa förnedringen och hindra Feyenoord från att fortsätta promenera in mål? Både och, kanske. Det blir stökigt utanför arenan, inte mellan supportrar då det sen många år är förbjudet med bortasupportrar på De Klassieker, utan mellan Ajax-supportrar, klubben och polis. En mindre grupp supportrar försöker forcera huvudingången och vandaliserar entrén, ridande polis sätts in och skingrar folkmassorna. En ny bottennivå i Ajax-historien är nådd.

Timmar efter De Klassieker får Sven Mislintat sparken. Sportchefen som det tog Ajax 13 månader att hitta är borta efter knappt fyra månader på jobbet. Han har förlorat den interna maktkampen med Steijn. Med tanke på internutredningen är det kanske enklare att sparka honom. Vad gick snett? NRC intervjuar senare anonyma pampar från Stuttgart, Mislintats senaste jobb innan Ajax, som i ett blandat omdöme om Mislintat säger att han är skicklig på sin grej “men man kan inte ge han för stort utrymme att agera helt fritt”. Uppstod ett maktvakuum när Edwin van der Sar avgick vilket gav Mislintat fritt spelrum? Kanske. Samtidigt blev det onekligen en krock med konservativa krafter högre upp i klubben som begränsade honom i tränarfrågan. Och tränaren, Mislintats största misstag, sitter fortfarande kvar.

Nästa dag går F-Side ut med en bild i sina sociala mediekanaler. Det är en namnlista, överst står Sven Mislintat med en grön bock bredvid. Under honom följer Pier Eringa, Georgette Schlick, Annette Mosman, Jan van Halst och Maurits Hendriks, med klockor efter deras namn. Eringa tillträdde alltså som styrelsens ordförande i våras, van Halst som styrelseledamot och sen i augusti interim-VD, Schlick och Mosman är styrelseledamöter sen tidigare och Hendriks som nämnt chief football officer. F-Side kräver så gott som hela styrelsens (och Hendriks) avgång. Frånvaron av ett namn väcker stor förvåning bland andra supportrar och mängder av kommentarer strömmar in med den uppenbara frågan: Maurice Steijn då?

En dag senare ska De Klassieker spelas klart inför tomma läktare. En timme före matchen återupptas meddelar Pier Eringa att han avgår. Beskedet förvånar då han dagen innan sagt i media att han ämnar sitta kvar då han menar att stabilitet behövs i stormiga tider. Det visar sig att AFC Ajax NV, aktiebolaget som startades 1998 av klubbmedlemmar, hedersmedlemmar och andra innan Ajax börsnoterades, som äger 73 % av aktierna; ställt ett ultimatum till Eringa: Avgå eller så tvingas du bort. Matchen spelas klart och slutar 0-4. Ajax ligger på 14:e plats med 5 poäng på 5 matcher. Efteråt intervjuas Ajax vicekapten Steven Berghuis i tv:

"Har ni på träningar kommit tillbaka till Ajax-spel?"
"Vi har det svårt."
"Vad tycker du om tränare Maurice Steijn?"
"Jag tycker det är en svår fråga."

Oktober inleds med ett bortamöte med RKC Waalwijk. Ajax spelar inte bra, men har lyckats traggla sig till en uddamålsledning mot lilla RKC. Ställningen är 2-3 till Ajax i slutet av matchen när RKC:s målvakt Etienne Vaessen blir liggande medvetslös efter en kollision med Brian Brobbey. Efter akut läkarvård på planen av båda lagens klubbläkare och ambulanspersonal bärs Vaessen ut på bår, insynen blockerad av ett skynke. Matchen avbryts givetvis då man fruktar för Vaessens liv. En timme senare kommer lyckligtvis positiva besked, Vaessen hade kvicknat till på väg ut från planen och det var inget fel på hjärtat. En månad senare återvänder han till träning med rugbyhjälm på. Resterande minuter av matchen planeras spelas 6 december.

Den 4 oktober blir det klart att en trio åldersmän griper in för att rädda Ajax. Michael van Praag, 76, ordförande 1989 - 2003 och Leo van Wijk, 77, styrelseledamot 2012 - 2016 och ordförande 2016 - 2020, nomineras till nya styrelsemedlemmar på årsmötet 17 november. Nomineringarna förväntas gå igenom, varefter van Praag återigen kommer bli ordförande. Den tredje åldersmannen är Louis van Gaal, 72, som förstås gjorde Ajax till världens bästa lag i mitten på 1990-talet och nu kommer tillbaka i en roll som officiell rådgivare till styrelsen. Jan van Halst meddelar att han kommer lämna Ajax när hans interim-VD-tur tar slut, istället för att återvända till sin styrelseplats.

Nästa dag tappar Ajax ledningen mot AEK Aten och spelar 1-1 nere i Grekland i den andra Europa League-matchen. Spelet ser återigen gräsligt ut, Steven Bergwijns förmåga att sätta en straff i mål även med cirka 17 laserpekare riktade i hans ögon är den stora behållningen.

Till helgen blir Ajax fullständigt utspelat på hemmaplan av AZ inför Louis van Gaal på läktaren. Slutresultatet blir “bara” 1-2, men det är missvisande. Man blev helt överkörda och känslan var att det inte fanns en själ på Johan Cruijff Arena som trodde på att Ajax skulle kunna vinna matchen. Efter slutsignal ser Maurice Steijn uppgiven ut, som att han själv förväntar sig få sparken nu. Utan en enda seger sen 24 augusti och med Ajax på negativ kvalplats för första gången någonsin.

Med ett nytt landslagsuppehåll hägrande var det många som hoppades på det. Strax efter matchen twittrade Fabrizio Romano ut att Ajax hade “interna diskussioner” om Steijn. Men när inte bara kvällen utan även måndagen kom och gick utan vidare besked från Ajax blev det uppenbart att Steijn, osannolikt nog, fick fortsatt förtroende ett tag till. Sju raka utan seger var inte nog.

Michael van Praag och Louis van Gaal har ett möte med AZ och kommer därifrån hoppfulla om att nye VD:n Alex Kroes ska kunna tillträda redan vid årsskiftet. En utbränd Klaas-Jan Huntelaar tar timeout. I sin roll som teknisk direktör skulle han ägna sig åt att överse Jong Ajax och kontraktera lovande ungdomsspelare, men har sen Mislintat sparkades fått dubbeljobba. Spelarna som Steijn dömt ut åker på landslagsuppdrag. Steijn åker återigen till Ibiza.

Den 23 oktober är det dags för ligaspel igen. Bortamatch mot Utrecht, ett till krislag som mot oddsen också återfanns i botten av Eredivisie. Utrecht tar en 2-0-ledning, inte överraskande. Men plötsligt återfår Ajax liv via nya stjärnskottet Kristian Hlynsson som med två fina mål utjämnar till 2-2. Med en straffspark ger Bergwijn Ajax ledningen. En vändning! Vänder säsongen nu? Nej. Det bristfälliga försvarsspelet fortsätter. Jens Toornstra gör 3-3, under målfirandet kastar en Utrecht-supporter in en tom plastmugg så matchen tillfälligt stoppas. När en villrådig Isac Lidberg sen bränner ett friläge flyger en till plastmugg in i frustration och matchen får ett nytt avbrott. Den kommer igång igen och i den tredje stopptidsminuten skjuter Oscar Fraulo in 4-3 för Utrecht. Givetvis flyger det in plastmuggar igen men nu struntar man i direktiven och spelar snabbt klart matchen. Ajax har hittat ännu ett sätt att förlora på och ligger nu på nedflyttningsplats. Först nu kräver även F-Side Steijns avgång, deras tystnad i frågan så långt hade väckt många frågetecken och hån från andra Ajax-supportrar.

Det beseglade äntligen Maurice Steijns öde. På måndagen 23 oktober fick han äntligen gå, Ajax sämsta tränare någonsin. Den överlägset största felrekryteringen Sven Mislintat gjorde, och då är ändå de flesta av hans nyförvärv fortsatt kraftigt ifrågasatta.

Assisterande tränaren Hedwiges Maduro tar över tillfälligt, Jong Ajax-tränaren Dave Vos lyfts tillfälligt upp för att assistera honom jämte Said Bakkati. Maduro har inte rätt tränarlicens för att kunna ta över på sikt och det kommer snart ut att klubbikonen John van ‘t Schip är Ajax mål som interimtränare säsongen ut.

Maduro får inleda med bortamatch mot Brighton. Med ett osedvanligt defensivt inriktat Ajax försöker han så gott han kan, försvarsspelet ser lite bättre ut men anfallsspelet obefintligt. Brighton vinner med 2-0.

PSV borta är nästa svåra uppgift för Maduro. Ajax chockerar alla genom att inleda matchen lysande. Presspelet sitter och man trycker ner PSV, anfaller i våg på våg. Ajax-fotbollen är tillbaka? Branco van den Boomen ger Ajax ledningen, men Brian Brobbey bränner en rad frilägen och Hirving Lozano kvitterar. Men före halvtid får Brobbey äntligen dit bollen och ställningen är 1-2 i halvtid. Den borde varit 1-4 minst om framför allt Brobbey haft skärpa framför mål. I halvtid gör Peter Bosz ett dubbelbyte som helt förändrar mittfältskampen, tar Ajax på sängen och laget faller ihop som ett korthus. PSV vinner med 5-2. Ajax ligger sist i Eredivisie.

Måndagen 30 oktober presenteras John van ‘t Schip som interimtränare för Ajax säsongen ut, varefter han kommer byta till en annan roll i klubbledningen, oklart vilken. Han är tolva på listan över spelare med flest matcher för Ajax, ligatitlar, cuptitlar, Cupvinnarcupen och UEFA-Cupen med Ajax under Johan Cruijffs och Louis van Gaals ledningar 1981 - 1992. Efter det tillbringades ett decennium i klubben i olika ledarroller innan hans tränarkarriär förde honom till Australien, Mexiko, Zwolle och Grekland på senare år. Hans Ajax-hjärta betvivlar ingen, om än frågetecken finns för hans tränarkompetens. Att han tar sig an jobbet nu överraskar många. I början av oktober avled hans fru Daniëlle efter flera års kamp mot cancer.

"Jag pratade med Daniëlle om detta innan hon dog. Det var min och hennes önskan att jag skulle återvända till Ajax. För det här är min klubb, det är hennes klubb. Vår kärlek föddes här."

En änkeman med en obestridlig kärlek för Ajax ska rädda det som räddas kan på planen. Bortom den jobbar en trio åldrade klubbmän för att ställa resten till rätta. Van Gaal vill ha in skotska Queen’s Parks sportchef Marijn Beuker i en ny roll för att revitalisera ungdomsakademin, Beuker gjorde för några år sen just det i AZ som nu skördar frukterna av det. Det sägs att den inkommande VD:n Alex Kroes vill rekrytera en utländsk tränare nästa sommar. Som Mislintat ville. Men först ska Ajax ta sig ur skiten man satt sig i. Förutom en permanent lösning på tränarposten är även tjänsterna som sportchef och akademichef fortfarande vakanta.
 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-10-31 15:39:00
Author

Fler artiklar om Ajax