Heracles Almelo 1 - 0 Ajax: Ajax slarviga spel kostar
Erik ten Hag har mycket att fundera på den kommande veckan.

En förödande vecka för Ajax där man först åker på en käftsmäll borta mot Getafe och har halva foten ute ur Europa League slutar med att man tappar mark i ligan och åter bjuda in AZ Alkmaar i en guldstrid.

Efter den svaga insatsen borta mot Getafe i veckan hade vi hoppats på att Ajax skulle studsa tillbaka med mer noggrannhet och vackert spel borta mot Heracles Almelo. Så blev det inte.

När startelvan släpptes kunde vi se lite ändringar jämfört med i torsdags mot Getafe. Andre Onana var som väntat tillbaka i målet efter avstängning i veckan och Perr Schuurs bildade mittbackspar tillsammans med Daley Blind istället för Edson Alvarez Nico Tagliafico startar som vänsterback och Sergino Dest som högerback. Största överraskningen var att Hakim Ziyech varken var med i startelvan eller på bänken idag. Den officiella förklaringen till det var att han inte är i matchform. Det gjorde att Ryan Gravenberch gick in på mittfältet bredvid Donny van de Beek och Lisandro Martinez. Längst fram startar Dusan Tadic och Ryan Babel som yttrar precis som i torsdags men med Klaas-Jan Huntelaar som center istället för Lassina Traore.

Matchen började väldigt trevande och försiktigt sett ur Ajax-ögon, inte på grund av att Heracles spelade den typen av anti-fotboll som Getafe eller dominerade matchen på något sätt. Utan mer på grund av konstgräsplanen, regnet och den kraftiga vinden som var i Almelo denna eftermiddag.
Ajax-spelarna gav ett mycket nervöst intryck med bollen, precis som att man var rädd varje gång man fick en passning från sina medspelare. Blind var den enda Ajax-spelaren som någorlunda kunde hantera underlaget. Det visade sig inte minst i statistiken efter matchen som visade att endast 76 % av Ajax passningar gick till rätt adress, den sämsta siffran i en ligamatch denna säsong för Ajax.

Första halvlek hann bli 18 minuter lång innan Ajax skapade sina första riktigt bra målchanser. Den första kom när Heracles slarvade i sin speluppbyggnad och slog en felriktad passning på mittplan som Tadic fångade upp och tog med sig i steget mot Heracles-målet. Strax utanför straffområdet passar han Babel som kommer löpandes in mot straffområdet, men Babel får inte med sig bollen och fumlar sig ut mot vänsterkanten istället och slår ett inlägg som hittar van de Beek, som i sin tur mottar iväg ett vollyskott mot målet. En Heracles-back täcker van de Beeks avslut och returen hamnar hos Gravenberch i höjd med straffområdeslinjen som tar emot bollen, lägger över den på sin högra fot och avlossar ett skott som en annan Heracles-back täcker på mållinjen.

Minuten senare fick Heracles en fin målchans efter att Schuurs sparkar hål i luften på ett inlägg från vänsterkanten som Heracles vänsterback Jeff Hardeveld måttat in längst backen. Schuurs groda gör att succé-anfallaren Cyriel Dessers hinner först på bollen framför mål och får iväg ett tamt avslut. Tur för Ajax del är att Onana är vaken i målet och hinner så pass nära inpå Dessers att han tämligen enkelt fångar in avslutet. Schuurs får revanschera sig några minuter senare när han driver upp med bollen från strax utanför eget straffområde, förbi två Heracles-spelare, hela vägen upp till offensivt straffområdet där han strax utanför avlossar ett skott som tyvärr gick 2 meter utanför Heracles-målvakten Janis Jonathan Blaswichs vänstra stolpe. Årets soloräd hade det blivit om den gått in.

Bara en minut senare var det dags igen för Ajax i ett skede av matchen där man nu radar upp målchanser och där 0-1 borde, ska och måste komma. Dest driver upp bollen på högerkanten, väggspelar med Tadic och tar sig runt ute på kanten och slår ett inlägg som sveper in precis framför målet. Men Babel missar bollen och en Heracles-back hinner in framför van de Beek som kommer på returen och rensar undan bollen till hörna. Gravenberch slår följande hörna som hittar Tagliaficos panna som i sin tur får iväg en nick stenhårt mot mål som målvakten Blaswich räddar sittandes på mållinjen. I följande anfall träffar van de Beek ribban efter att ha kommit fri till vänster av straffområdet efter fint anfallsspel av Ajax.

Precis innan halvtid står hemmabacken Maximilian-Christian Rossmann nästan för årets snyggaste självmål när han ska bryt passa en Ajax-passning och spela hem till sin målvakt. Men det blöta konstgräset gör att han får felträff och håller nästan på att lobba Blaswich i målet som får sträcka ut rejält för att rädda bollen ut till hörna. Ajax avslutar första halvlek ganska okej och här börjar man tänka, med alla dessa målchanser man skapar, hade de stått 0-1, 0-2 eller 0-3 om Ziyech, Quincy Promes och David Neres varit på planen?

Erik ten Hag, mot sin vana trogen, gör ett byte i halvtid där Martinez går av och Carel Eiting kommer in istället. Främst för att vila Martinez som spelat mycket denna säsongen. Andra halvlek börjar som den första väldigt avvaktande. Ajax har svårt att hantera både bollen och underlaget vilket gör att varje gång man får en passning ser spelarna livrädda ut att bollen ska hoppa iväg på det blöta konstgräset. Skillnaden nu till första halvlek var att Heracles istället tar kommandot efter några minuter och började sätta press mot Ajax-målet.

Flera Ajax-spelare är totalt osynliga matchen igenom. Huntelaar ser vi inte alls och precis när man sitter och undrar var Tadic har tagit vägen får han bollen utanför straffområdet och drar iväg ett skott med vänstern mot krysset som Blaswich får sträcka ut på och precis räddar till hörna. Det var dock det enda vi fick se av Tadic i denna halvlek för sen lyckas Heracles göra det som Ajax inte lyckas med i denna matchen. Mål.

Målvakten Blaswich slår en långboll upp mot Dessers som ger Blind en lätt knuff, får denne ur balans, och vänder om mot mål och avlossar ett skott på den studsande bollen som Onana i Ajax-målet är chanslös på. Bollen letar sig upp i Onanas vänstra kryss och målkungen i Heracles står för sitt 15 mål i ligan och ger sitt lag ledningen med 1-0. Ajax försöker skapa tryck mot Heracles-målet de avslutande tio minuterna av matchen men lyckas inte skapa någon farlig målchans för att rädda poäng i Almelo.

Man har nu på fyra dagar nästan åkt ur Europa League och bjudit in AZ Alkmaar återigen i guldstriden. AZ Alkmaar slog tidigare idag PEC Zwolle med 2-0 och gick därmed upp på 50 poäng. Ajax stannar i och med förlusten mot Heracles på 53 poäng och det kommer bli en liten ligafinal nästa söndag när Ajax ska ta emot AZ Alkmaar hemma på Johan Cruijff ArenA.

Nu väntar en ödesmatch mot Getafe hemma på torsdag där man ska försöka vända ett 2-0 underläge i returen sen den första matchen och efter hur nervöst man uppträtt denna veckan får det ses som en mycket, mycket svår uppgift.