Inbördeskrig i Ajax: Cruijff stöttar Jonk, viktigt möte imorgon
Ajax verkar splittras upp i två läger. I dagens De Telegraaf rider Johan Cruijff ut till stöd för Wim Jonk, som tvingas bort från klubben av Dolf Collee och Edwin van der Sar. Jonk stöttas även av sina anställda och av Ajaxs supportrar. På fredag är det aktieägarnas möte, och supportrar pratar om att protestera utanför det.
Det stormar rejält kring Ajax nu. Tidigare i veckan tillkännagav Ajax att ungdomsakademichefen Wim Jonk lämnar klubben efter en längre tids meningsskiljaktighet om styret. Dagen efter sa Jonk dock i en längre intervju med De Telegraaf att han inte alls tänker lämna klubben, inte såg mötet han hade med vd Dolf Collee och Edwin van der Sar som en sparkning, och att han tänkte stanna och slåss för Cruijffs vision.
Idag har Johan Cruijff själv uttalat sig i De Telegraaf, tidningen han annars skriver kolumn i varje måndag. Cruijff anser att det är oacceptabelt vad som hänt Jonk, och är också upprörd över att han själv inte hört nånting om det i förväg. "Jag har inte hört någonting från styrelsen, den exekutiva styrelsen eller någon av styrelsemedlemmarna."
Bråket gäller den så kallade Cruijff-planen, en vision om hur Ajax ska skötas som infördes efter den revolution Cruijff själv ledde i klubben för några år sen. Jonk har ansett att övriga styrande inte följt planen. Cruijff stödjer Jonk i detta: "Man hoppas att allting sköts som vi kom överens om. Men det är inte sanningen. Jag har sagt samma sak (som Jonk, reds. anm.) i två år, även när vi var mästare. Jag har ofta hållit kommissionärerna ansvariga. Styrelsen och den exekutiva delen måste genomföra planen tillsammans med det Tekniska Hjärtat och vaka över målet. Det är därför de finns där. Men så har det inte skett."
Cruijff är särskilt besviken på Theo van Duivenbode, en gammal lagkamrat som Cruijff installerade i styrelsen. "Han höll med om allt, men jag hör inget från honom. Senast kontakten tror jag var i juli."
Just brister i kommunikationen på olika sätt var något Jonk talade om i sin intervju med De Telegraaf dagen innan. Cruijff fortsätter med att inte heller Marc Overmars (sportchef), Edwin van der Sar (marknadschef och framtida vd) eller Dennis Bergkamp (assisterande tränare) hör av sig. "Den enda som regelbundet hör av sig är Jonk, som också inser att De Toekomst (träningsanläggningen och ungdomsakademin, reds. anm.) kan förbättras, men han försöker i alla fall implementera de förändringar vi kom överens om. Man går alltmer i rätt riktning vad gäller det. Nu ser vi utmärkta spelare komma igenom akademin varje vecka och de bästa spelar i landslaget. U18-laget spelar som de ska och med eleverna har vi gått tillbaka till street-fotbollen igen. Kring det har jag en bra känsla. Tscheu La Lings rapport* var också tydlig över effektiviteten i träningen. Det har gett Ajax inkomster på 85 miljoner euro de senaste åren, men siffrorna för spelarköp är bedrövliga."
* Rapporten Cruijff talar om gjordes av Tscheu La Ling tidigare i höst, La Ling är en fd Ajax-spelare och numer ordförande i samarbetsklubben Trencin, som står Cruijff nära. La Ling granskade hur klubben sköttes och följde Cruijff-planen vilket ledde till några ändringar, men Jonk kritiserade igår att Collee och van der Sar inte följt La Lings råd.
Till Algemeen Dagblad berättar Cruijff att hans senaste kontakt med någon i styret var med styrelsemedlemmen Leo van Wijk för några veckor sen. van Wijk ska då sagt till Cruijff att man implementerade förändringar utifrån La Lings rapport.
På fredag är det till råga på allt möte för aktieägarna. Cruijff säger till Algemeen Dagblad att de då borde se till att sluta med vad de gör, eller säga att man slutar med Cruijff-planen. "Och slutar missbruka mitt namn".
Konflikten har trappats upp under dagen. Någon medarbetare på De Toekomst tejpade upp De Telegraafs artikel med Cruijff på ett kontorsfönster, till stöd för Jonk. Journalisten Pieter Zwart (chefredaktör på Catenaccio.nl och redaktör på Voetbal International) fotograferade detta och rapporterade senare att Edwin van der Sar rivit ner tidningen.
Samtidigt har Jonk setts på De Toekomst under dagen, beslutsam att som han sade igår fortsätta sitt arbete. Men enligt Voetbal International måste Jonk senast 17:00 på fredag lämna sin arbetsplats. Om han inte samarbetar får Ajax ta ärendet till KNVB:s (holländska fotbollförbundets) skiljedomstol. Enligt samma publikation har även Jonks högra hand Ruben Jongkind fått veta att det inte finns någon plats för honom.
Flera olika supportrar uppmuntrar nu till protester utanför arenan under fredagens aktieägaremöte. Men AFCA Supportersclub, som förenar Ajaxs olika supporterfalanger (äldsta och största gruppen F-Side, ultrasgruppen VAK410, North Up Alliance, tifogruppen South Crew och andra) manar supportrar att inte ordna protester på eget initiativ utan kollektivt stöd då det enligt AFCA leder till grupperingar inom supporterrörelsen. Man betonar att man inte har en egen agenda utan bara Ajaxs bästa i sina tankar. Gällande sakfrågan refererar man till ett tidigare meddelande, i vilket man skriver att det är en skam att tidigare lagkamrater inte kan sitta ner tillsammans och prata fotboll. Man uttryckte vidare att man bara vill det bästa för Ajax och att man enda sen 2010 stått bakom Cruijffs plan och hoppas att aktieägarna och styret reder ut det här med det i tankarna.
Om AFCA:s uppmaning kommer följas av andra supportrar återstår att se, det finns sedan tidigare ett missnöje mot klubbledningen från till exempel ultrasgruppen VAK410, framför allt efter att byggandet av ett nytt Supportershome, sen det tidigare brändes ner, dragit ut på tiden. VAK410 har därför på senare tid protesterat genom att vara tysta på matcher, vilket haft en noterbar inverkan på atmosfären i arenan. Av allt att döma är en förkrossande majoritet av fansen på Jonks sida och arga över hur han behandlas.
Detta är säkerligen bara början på ett infekterat bråk, vi lär återkomma imorgon efter aktieägarnas möte.
LÄS MER:
Wim Jonk: "Jag vill stanna och slåss för Cruijffs vision"
Wim Jonk lämnar Ajax efter bråk om egna produkter kontra nyförvärv
Kampen mot den moderna fotbollen