Lagbanner
Inför ADO Den Haag - Ajax: Erik ten Hag får hård kritik och Quincy Promes tillbaka i träning
Erik ten Hag får hård kritik från supportergruppen F-side.

Inför ADO Den Haag - Ajax: Erik ten Hag får hård kritik och Quincy Promes tillbaka i träning

Efter en galen cupmatch mot FC Utrecht i veckan är det efter några dagars återhämtning dags för match igen, då ett bortamöte i ligan mot ADO Den Haag väntar under söndagseftermiddagen. I en annars stormig vecka kring Quincy Promes har också Erik ten Hag fått hård kritik från en av Ajax supportergrupper gällande hans beslutsfattande.

Ajax gick i onsdags vidare till nästa omgång i cupen efter en smått galen match mot FC Utrecht som slutade 5-4 efter att Dusan Tadic gjort det vinnande målet i matchens 89:e minut. Avancemanget gav lite arbetsro och trots att cupmatcher ibland kan vara lite Hawaii-fotboll kan man ställa sig frågande till Ajax-försvarsspel. Att släppa in fyra mål är såklart inte tillräckligt bra för Ajax. Det ihop med att man periodvis föll in i ett bekant negativt mönster som man har visat upp de senaste veckorna med okoncentrerat passningsspel och en allmänt nonchalant inställning är ett problem. Kan det vara det hårda matchandet som verkligen börja visa sig nu eller är det tränarens beslutsfattande och taktik som är orsaken?

Det har diskuterats mycket det senaste veckorna om Daley Blinds försvarsspel och man tycker på många hålla att det inte är tillräckligt. Han är en spelare som inte är jättesnabb och inte är en stark huvudspelare men det som gjort honom till en bra försvarare de senaste säsongerna i Ajax är hans smarta rörelsemönster och förmåga att befinna sig på rätt ställe vid rätt tidpunkt i försvaret, ihop med att han har en mycket fin uppspelsfot. Nu när även de egenskaperna börjar dala kan det vara smart att spela med honom på mittfältet och istället låta Lisandro Martinez spela som vänster mittback bredvid Perr Schuurs, då även Martinez är en alltför bra spelare för att sitta på bänken så mycket som han gör.

Med Blind som sittande mittfältare bredvid Ryan Gravenberch kan man flytta upp Davy Klaassen som tia där han absolut kommer göra det bättre än vad Zakaria Labyad har gjort såhär långt, trots att Labyad gjorde en bra match senast med två mål mot FC Utrecht i cupen. Känslan är dock att Erik ten Hag kommer fortsätta envisas med Martinez på bänken och Labyad i startelvan som tia fram tills Mohammed Kudus är helt frisk och det kommer inte vara tillräckligt när man stöter på bättre motstånd. Som parentes ska man också lyfta fram Jurgen Ekkelenkamp, som har mycket potential och som nu fått göra två inhopp som tia i rad och livat upp hela mittfältet båda gångerna. Han borde få fler chanser av ten Hag än vad han fått såhär långt.

På tal om tuffare motstånd. Efter matchen mot ADO Den Haag följer en bortamatch mot Willem II på lillejulafton innan man sen får en lite mer än två veckors lång jul- och nyårsledighet. Sen drar det igång på allvar med en hemmamatch mot PSV Eindhoven den 10 januari, följt av en bortamatch mot FC Twente fyra dagar senare och efter det en hemmamatch mot Feyenoord den 17 januari. Får man inte igång spelet ordentligt fram tills dess kan resultatet efter den veckan se mycket illa ut. Erik ten Hag har många valmöjligheter men kan vara mycket envis när det kommer till att ändra om positionerna i laget. Nu får han från flera håll hård kritik från supportrar för sin envishet. Den hårdaste kritiken kom från F-side som har sagt att hans beslut gällande startelvorna är ”obegripliga” och hans beslutsfattande i allmänhet direkt kan skada Ajax säsong. De går till och med så långt att de tycker ten Hag ska avgå som tränare. Utifrån det kan man nog säga att ten Hag ska vara glad över att det inte finns någon publik på Johan Cruijff ArenA för tillfället.

Efter att ha gripits av polis misstänkt för en knivhuggning i somras släpptes Quincy Promes från häktet i tisdags. Sedan dess har han haft ett möte med Edwin van der Sar, Marc Overmars och ten Hag och återupptog efter det träning med laget igen under torsdagseftermiddagen. ”Quincy säger att han inte har gjort det han misstänks för och jag tror på honom. I Nederländerna är du oskyldig tills motsatsen bevistats. Vi stödjer honom, liksom gör hela omklädningsrummet,” säger ten Hag, som också meddelat att Promes kan spela på söndagen mot ADO Den Haag om han är mentalt redo för det. Tillgängliga igen är också Klaas-Jan Huntelaar och Sean Klaiber som båda missade cupmatchen mot FC Utrecht i veckan på grund av avstängningar. Noussair Mazraoui är fortfarande tveksam för spel efter sin skada. Brian Brobbey, Lassina Traoré och David Neres dras fortfarande med skador.

Man ställs under söndagen mot ett formsvagt ADO Den Haag som efter en katastrofal säsongsinledning, där man avskedat tränaren Aleksandar Rankovic, befinner sig på en sjuttonde plats i tabellen vilket är en av de två platserna som ger en direkt nedflyttning. Förra helgen spelade man 1-1 borta mot jumbon FC Emmen vilket säger lite om krisen i laget just nu. Ajax har mött ADO Den Haag på bortaplan 46 gånger tidigare där man tagit 25 segrar och förlorat 11 gånger. I februari 2019 tog man en av sina största bortasegrar då man vann med 1-5, samtidigt som man under säsongerna 1989/90 och 2013/14 också vann stort med 0-4.

Senast lagen möttes på Cars Jeans Stadion i Haag den 6 oktober 2019 vann Ajax med 0-2 efter mål av Klaas-Jan Huntelaar och David Neres. Därefter vann man också i Amsterdam med hela 6-1. I ADO Den Haags matchtrupp finns flera spelare med ett Ajax-förflutet. Robert Zwinkels, Boy Kemper och John Goossens spelade alla i Ajax ungdomsakademi men gjorde aldrig någon match för a-laget. Det gjorde däremot Ricardo Kishna som mellan 2014 och 2015 gjorde 48 officiella matcher och 7 mål innan han lämnade för Lazio sommaren 2015.


I övriga nyheter nåddes Ajax under fredagen av den tråkiga nyheten att Han Grijzenhout har gått bort. Grijzenhout föddes i Amsterdam den 22 december 1932 och var efter sin spelarkarriär assisterande tränare för både Rinus Michels och Stefan Kovacs under den gyllene Ajax-perioden 1965-1972. Som Michels högra hand var han alltså delaktig i att bygga det mest framgångsrika Ajax-laget i historien. Efter detta var han också en mycket framgångsrik tränar i Belgien för både Cercle Brugge och Club Brugge. Som ett tack för hans tjänster till Ajax erbjöd klubben honom medlemskapet i november 2018. Grijzenhout, som i samband med att han blev medlem sa till klubbens hemsida att Ajax för alltid kommer vara hans klubb, gick bort under fredagen 87 år gammal.

Möjlig startelva ADO Den Haag: Koopmans; Van Ewijk, Del Fabro, Kemper, Faye; Pascu, De Boer, Bourard; Besuijen, Kramer, Kishna.
Möjlig startelva Ajax: Onana; Klaiber, Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Labyad, Gravenberch; Antony, Huntelaar, Tadic.

Eredivisie Omgång 13
Var: Cars Jeans Stadion, Haag.
När: Söndag 20 december kl. 14:30
Domare: Bas Nijhuis.
Matchen sänds på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2020-12-19 19:21:00
Author

Fler artiklar om Ajax