Lagbanner
Inför AFC Ajax - AZ Alkmaar: Noord-Hollandse Derby på Johan Cruijff Arena
Hur formerar Erik ten Hag laget på Söndag mot AZ Alkmaar?

Inför AFC Ajax - AZ Alkmaar: Noord-Hollandse Derby på Johan Cruijff Arena

På söndag tar Ajax emot AZ Alkmaar hemma på Johan Cruijff Arena i Noord-Hollandse Derby. Kan Ajax forsätta på den fina prestationen man gjorde mot Bayern München i veckan i sista matchen i Eredivisie innan landslagsuppehållet?

I tisdagskväll mötte man Bayern München på bortaplan där man tidigt i matchen hamnade i 1-0 underläge efter att Bayern hade pressat Ajax hårt i matchöppningen. Men det som är intressant är vad som hände efter det. Istället för att vika under pressen från Bayern och av att spela på mäktiga Allianz Arena så reste sig Ajax, tog över matchen och skapade många farliga målchanser. Att man rullade bort Bayern är verkligen att ta i, men en kvart in i matchen bet Bayerns press inte längre på Ajax och man spelade sig behärskat ur pressen och lyckades kvittera via en fin kombination mellan Dusan Tadic och Noussair Mazraoui, Mazraouis första mål i a-laget och vilket viktigt mål det blev. En underbart trevlig match att se som Ajax supporter och där Ajax visade att sin högsta nivå är hög. Svaret på om man lyckades med det man misslyckades med borta mot PSV tidigare blev ett stort och tydligt ja. Nu ställer vi oss frågan om man kan fortsätta på det spåret på söndag mot AZ Alkmaar i Eredivisie. Inför matchen mot Bayern kom man från två svagare insattser i ligan mot PSV och Fortuna Sittard. Där spelet inte har stämt alls då man läckte in mål mot PSV och aldrig fick kontroll på matchen, samt där man hade svårt att göra mål mot Fortuna Sittard och döda matchen.

Mötet med AZ Alkmaar brukar vara en svår bortamatch för Ajax, men hemma brukar det kunna bli stora siffror i Ajax favör. Förra säsongen vann Ajax hemmamatchen med 3-0 och dessförinnan bortamatchen under hösten med 1-2. I de senaste fem hemmamatcherna mot AZ har Ajax 15-3 i målskillnad, man har vunnit fyra gånger och förlorat en gång. AZ Alkmaar har börjat säsong bra och ligger på en femte placering i tabellen med 12 poäng, precis under en Europa placering och fyra poäng bakom Ajax med sin 16 poäng. I AZ Alkmaar hittar vi även Ajax föredetta högerback Ricardo Van Rhijn som är på lån från Club Brügge. Van Rhijn kom via Ajax ungdomsakademi och spelade för a-laget mellan 2011-2016 innan han gick vidare till Club Brügge.
 
I matchen mot Bayern i veckan bjöd Erik ten Hag på en del överaskningar i startelven. Han valde att ta in Maximilian Wöber bredvid Matthijs de Ligt och flytta upp Daley Blind på mittfältet bredvid Lasse Schöne. Frenkie de Jong kom inte till spel och istället för att starta med Carel Eiting valde han att starta med Donny van de Beek. Både Kasper Dolberg och Klaas Jan Huntelaar förpassades till bänken. En defensiv laguppställning på pappret. Mot AZ Alkmaar kommer man inte ställa upp precis lika defensivt, utan varken Wöber eller de Jong kommer troligtvis inte starta matchen. Man kommer ta ner Blind som mittback igen och starta med Huntelaar eller Dolberg som nia. Det känns som att ten Hag kommer välja att starta med van de Beek, som i veckan blev uttagen till landslagstruppen och som det pratas mycket om i veckan då han varit missnöjd över de få starter han fått under hösten. Men han har själv sagt att hans fulla fokus ligger på att kriga sig tillbaka till en startplats i Ajax. En sak är klart, att Ajax har en väldigt bred trupp där det är stor konkurrens mellan spelarna om startplatserna, ett lyxproblem för ten Hag då man egentligen har två till tre spelare på bänken i varje match som är startspelare.
 
Erik ten Hag sa inför söndagens match på presskonferensen att Frenkie de Jong fortfarande inte är spelklar mot AZ och troligtvis så kommer han vilas då man inte vill riskera något och Ajax har ersättare. För övrigt förväntar han sig en tuff match mot AZ som han tycker har bra struktur och kvalitet i laget. Han tycker att Ajax missade chansen att vinna mot Bayern vilket man hade möjlighet att göra och han hoppas att laget kan överföra lika mycket energi i den kommande matchen mot AZ som man hade mot Bayern. Han menar att en match mot Bayern är en stor skillnad, att man utmanas på högsta nivån, men att man måste hålla samma nivå i ligan och hitta samma motivation där som i Champions League om man vill vinna titlar.

Ajax ligger fem poäng bakom PSV på andra plats och det blir viktigt med en seger mot AZ så inte avståndet växer ytterligare. PSV spelar hemma ikväll (Lördag) mot VVV-Venlo och är en match på pappret som de ska vinna. Det kommer öka pressen på Ajax att vinna mot AZ. Samtidigt som Feyenoord och Heracles Almelo båda ligger på samma poäng som Ajax i tabellen inför denna omgången.

För övrigt kommer kapten Matthijs de Ligt och alla andra kaptener i Eredivisie denna omgången att bära kaptensarmband i regnbågens färger, ett initiativ från Players Council (CSR) och John Blankenstein Foundation där man uppmärksammar om mångfald både i professionell- och amatörfotboll.

Trolig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico; van de Beek, Schöne, Ziyech; Tadic, Dolberg, Neres

Var: Johan Cruijff ArenA i Amsterdam
När: 16:45 Söndag
Matchen sänds på Viaplay och Viafree.

Joakim Dahl 2018-10-06 19:26:00
Author

Fler artiklar om Ajax