Lagbanner
Inför AFC Ajax - Feyenoord Rotterdam: 185:e upplagan av De Klassieker
Får Ajax klara sig utan Andre Onana?

Inför AFC Ajax - Feyenoord Rotterdam: 185:e upplagan av De Klassieker

På söndag är det toppmöte i 185:e upplagan av De Klassieker mellan Ajax och Feyenoord. Efter den fina segern i tisdagskväll mot Benfica i Champions League där Ajax vann efter mål av Noussair Mazraoui i den 92:a minuten, riktades fokuset direkt på söndagens toppmöte mot ärkerivalerna från Rotterdam. Där Andre Onana är väldigt osäker till att kunna komma till spel och där Hakim Ziyech gör sin 100:e match i Ajax.

På söndag tar Ajax emot bittra ärkerivalerna Feyenoord på Johan Cruijff ArenA. Det är den 185:e upplagan av De Klassieker, som Ajax har vunnit 84 gånger och som Feyenoord har vunnit 55 gånger. Rivaliteten är stor mellan klubbarna, men även mellan fansen och har lett till många tråkiga, stökiga och icke fotbollsrelaterade händelser genom åren där fans från båda klubbarna har drabbat samman. Den värsta händelsen skedde 1997 där Ajax supportern Carlo Picornie slogs ihjäl av Feyenoord supportrar vid något som kom att kallas "Slaget vid Beverwijk" där över 200 huliganer från vardera lagen drabbades samman längsmed motorväg A9 nära Beverwijk. På grund av de stökigheter som alltid förekom utanför arenan har De Klassieker de senaste 10 åren spelats utan bortasupportrar, både i Amsterdam och Rotterdam, efter överenskommelse mellan bland annat klubbarna, polisen och borgmästare för båda städerna.
 
Det har snackats om att börja tillåta bortasupportrar igen de senaste säsongerna och att man skulle lyfta förbudet inför denna säsong, men Feyenoord har meddelat att man inte kommer tillåta bortasupportrar i Amsterdam under söndagens toppmöte. Feyenoord-direktören Jan de Jong säger att det bland annat är en kostnadsfråga (bevakning, transport, polisbevakning m.m.) som ledde till deras beslut. Man pekade även på oroligheter tidigare i höst hos Ajax-supportrar som brände av bengaler under PSV - Ajax är en anledning. Ajax har sagt att man hade varit helt okej med bortasupportrar denna säsongen, så vi får helt enkelt se hur det blir i vårens möte mellan klubbarna i Rotterdam. Säkert är i alla fall att det inte kommer vara några Feyenoord-supportrar under söndagens De Klassieker.
 
Första delen av Ajax träning på De Toekomst under lördagen var öppen för allmänheten, vilket har blivit en tradition de senaste åren inför toppmötet mot Feyenoord. Tusentals fans dök upp för att ge spelarna en sista boost innan den viktiga matchen på söndag. Sista delen av träningen fortsatte senare bakom stängda dörrar för att laget skulle få en optimal förberedelse. Noterbart är att Andre Onana, som har blivit en viktig pjäs i Ajax lagbygge, inte tränade med laget och är mycket osäker på att kunna komma till spel. Målvakten skadade sin axel under Benfica-matchen, som han dock kunde fullfölja, och besväras fortfarande av det. Ajax officiella information är att Onana tränade inomhus under lördagen då man inte vill riskera något och förvärra skadan. Om Onana inte kan stå i mål blir det före detta Feyenoord-spelaren Kostas Lamprou som får vakta Ajax mål. Carles Eiting missar matchen på grund av en fotledsskada. Sedan tidigare är Daley Sinkgraven, Hassane Bande och Joel Veltman alla fortfarande på skadelistan.
 
Annars har Erik ten Hag en helt frisk trupp att tillgå. Både Nico Tagliafico och Noussair Mazraoui var tillbaka i startelvan i Champions League matchen mot Benfica i veckan, de båda ytterbackarna leder skytteligan för flest mål för Ajax i Champions League med sina vars två mål, som för övrigt är ganska coolt. Erik ten Hag har valt att starta med Donny van de Beek framför David Neres både mot Heerenveen och sist mot Benfica i veckan, både av taktiska skäl men kanske även för att van de Beek senaste tiden gått om Neres i kampen om en startplats. Neres som för övrigt gjorde sitt första Ajax-mål mot Feyenoord. Vem av Neres eller van de Beek han väljer mot Feyenoord återstår att se. Även Kasper Dolberg har valts före Klas Jan Huntelaar senaste två matcherna, där Dolberg börjar återfå formen efter sin långtidsskada, men där han såg lite trött och sliten ut i andra halvlek mot Benfica och hade problem att fånga in och hålla bollarna. Konstigt åter igen att ten Hag dröjer med sina byten, där han inte bytte in Huntelaar alls och vänta ända tills den 87:e minuten med att byta in Neres.
Hakim Ziyech kommer göra sin 100:e match för Ajax mot Feyenoord, han kom 2016 till Ajax från FC Twente och har stått för 26 mål och massiva 42 assist såhär långt.
 
På presskonferensen inför matchen säger ten Hag, som gör sitt andra Klassieker som Ajax-tränare, att man vill pressa tillbaka Feyenoord med sitt eget spel och att man ska akta sig för att gå in i matchen med för stor självförtroende. Där han tycker att det var just mentaliteten och en dålig inställning som var orsaken till kallduschen tidigare i höst mot PSV. Han säger att stormatcher som denna där rivaliteten är så stor med mycket passion och kamp är väldigt svåra matcher där man inte får komma in i matchen med för högt självförtroende så man blir nonchalanta. Ajax har hållit nollan i 13 matcher i alla turneringar under hösten och det var något han betonade inte är bara målvakten och försvararna bedrift utan hela lagets. Där alla utför sina uppgifter disciplinerat och jobbar för varandra.
 
För Feyenoord är Steven Berghuis frisk nog att möta Ajax men van Bronckhorst får klara sig utan skadade Luis Sinisterra. Tillbaka i klubben inför denna säsong är Jordy Clasie, som är tillbaka på lån till sin moderklubb från Southhampton efter att ha vantrivts. Feyenoord förlorade öppningsmatchen mot De Graafschap men har sen dess gått obesegrade, med sex vinster och två oavgjorda matchen. Inför söndagens toppmöte ligger man två poäng bakom Ajax. Så vid seger går man om Ajax och upp på en andra plats i tabellen. Feyenoord har inte slagit Ajax i Amsterdam på 13 år, och förutom segern i cupen 2015 har man inte vunnit mot Ajax sedan 2012.

PSV besegrade under lördagskvällen Groningen med 2-1 på bortaplan. De gör att PSV har fortfarande full pott och att Ajax fortfarande är pressade att vinna för att kunna komma ikapp, samtidigt som man inte får släppa förbi Feyenoord.

Trolig startelva Ajax: Onana, Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico; Schone, van de Beek, de Jong; Ziyech, Dolberg, Tadic.

Trolig startelva Feyenoord: Bijlow; St Juste, Botteghin, van der Heijden, Malacia; Clasie, Van Persie, Vilhena; Berghuis, Jorgensen, Larsson.

Eredivisie
Var: Johan Cruijff ArenA i Amsterdam.
När: söndag 28/10  kl. 14:30
Matchen sänds på Viaplay.

Joakim Dahl 2018-10-27 22:18:00
Author

Fler artiklar om Ajax