Lagbanner
Inför Ajax - Atalanta: Flera spelare tveksamma till spel när det ska avgöras
”Matchen mot Atalanta är en final.” – Erik ten Hag

Inför Ajax - Atalanta: Flera spelare tveksamma till spel när det ska avgöras

Den helt avgörande matchen mellan Ajax och Atalanta går av stapeln ikväll när det ska avgöras vilka som säkrar andraplatsen i gruppen efter Liverpool och avancemang. För Ajax del är det väldigt illavarslande då hela fem spelare från startelvan är tveksamma att kunna komma till spel, samtidigt som Atalanta fick en spelfri helg och kommer utvilade till Amsterdam.

Det är dags för den helt avgörande matchen i den sista omgången mellan Ajax och Atalanta om vem som ska ta andraplatsen bakom Liverpool i Grupp D och övervintra i Champions League. I och med förlusten borta mot Liverpool senast och Atalantas kryss hemma mot Midtjylland ligger Atalanta just nu en poäng före Ajax och förutsättningarna är enkla, man måste vinna. Blir det oavgjort eller förlust kniper Atalanta sista biljetten till åttondelsfinalen och Ajax får nöja sig med spel i Europa League igen.

Inför denna säsongsavgörande match kom Erik ten Hag med illavarslande besked under presskonferensen igår förmiddags, där han meddelade att hela fem spelare är tveksamma att komma till spel mot Atalanta. Spelarna det rör sig om är Noussair Mazraoui, Nico Tagliafico, David Neres, Lassina Traoré och Daley Blind. Både Mazraoui och Neres har känningar sedan tidigare som inte ger med sig och det ska vara en kamp mot klockan för att bli spelklara tills onsdagskvällen. När det gäller Neres säger ten Hag att han ska träna med laget under tisdagen, sen får man se hur hans fotled reagerar efteråt, men att man måste använda honom ansvarsfullt.

Både Traoré och Tagliafico fick bytas ut i helgen mot FC Twente. Enligt ten Hag ska han ha bytt ut Tagliafico av säkerhetsskäl, men känningarna han hade gav inte med sig och han ska fortsatt haft bekymmer efteråt. Den som är mest tveksam att komma till spel är Traoré som ådrog sig en muskelskada i låret och ersattes av Brian Brobbey strax innan halvtid. Men ten Hag är dock hoppfull att både Mazraoui och Tagliafico kan komma till spel. Efter presskonferensen kom också beskedet att Daley Blind inte tränade med laget på grund av illamående. Även han är nu tveksam och det återstår att se om han kan komma till spel ikväll.

Lisandro Martinez är den naturlige ersättaren till Blind och ifall att både Tagliafico och Mazraoui inte kommer till spel har man både Jurriën Timber, som kan spela som högerback också, och Sean Klaiber (troligtvis vänsterback) att vikariera med. Men att mönstra en till tre fjärdedelar ny backlinje mot Atalanta i en helt avgörande match i Champions League är minst sagt oroväckande. Ersättare till Traoré och Neres, bredvid Dusan Tadic och Antony i kedjan, har man i 37-årige veteranen Klaas-Jan Huntelaar och den unge Brobbey. ten Hag kan också använda Zakaria Labyad som ytter, flytta upp Davy Klaassen som tia och ha Edson Alvarez som sittande mittfältare bredvid Ryan Gravenberch eller starta rakt av med Quincy Promes, som fortfarande kämpar med att hitta sin form, som Neres ersättare.

Förutom att besvara frågor om skadeläget i laget och det tajta spelschemat på presskonferensen pratade man också om 1-2 förlusten mot FC Twente i helgen där ten Hag ser det som en enskild incident där allt som man normalt sätt är bra på inte fungerade. Man var helt enkelt dåligt förberedda på att spela match, något som han tar på sig ansvaret för. En väckarklocka som kanske kan vara en fördel inför matchen mot Atalanta. Nu har man lämnat den matchen bakom sig och fokuserar helt på matchen mot Atalanta som man vill besegra till varje pris. Målet var att övervintra i Europa och det har man lyckats med, men ambitionen är att vara en av de bästa 16 lagen i Europa.  

När det gäller gästerna Atalanta kommer man väl förberedda och utvilade till Amsterdam då man inte spelade sin match i ligan mot Udinese under söndagen på grund av kraftigt regn. Väldigt välkommet för tränaren Gian Piero Gasperini som hade valt att vila sina stjärnor Josep Ilicic och Alejandro Papu Gómez från startelvan med Ajax-matchen i åtanke. Nu fick istället hela laget vila vilket såklart är en stor fördel med det tajta spelschemat lagen har idag. Gasperinis lag har nu chansen att för andra gången i klubben historia ta sig till slutspelet i Champions League, efter att man överraskande gjorde det för första gången 2019 med blixtsnabb och anfallsglad fotboll.

På presskonferensen inför matchen säger Gasperini att det är svårt att kontrollera matcher av den typen där båda lagen vill spela en anfallsglad fotboll. Man gillar inte heller att försvara men borta mot Ajax kommer man bli tvungna till det. Man är nöjda med att ha en fot i Europa League men vill såklart avancera vidare i Champions League. Han är också övertygad att man kan nå ett bra resultat ikväll om man gör det man ska. I veckan rapporterades det att försvararen Robin Gosens testats positivt för Covid-19, men det visade sig sedan vara ett falskt-positivt test och Gosens är med i matchtruppen och fick klartecken att resa till Amsterdam. För den offensive mittfältaren Ruslan Malinovskyi, som också testades positivt, verkar onsdagens möte mot Ajax dock komma för tidigt då han fortfarande återhämtar sig från viruset.

Som ten Hag påpeka på presskonferensen är denna match som en final man måste vinna och påminner en aning om den sista matchen i gruppspelet förra säsongen mot Valencia i Champions League. Då misslyckades Ajax med att göra mål, förlorade med 1-0 och fick nöja sig med spel i Europa League därefter. Nu befinner man sig i samma situation fast mot italienskt motstånd och man måste vinna. Enligt statistiken blir detta den 21:a gången Ajax tar emot italienskt motstånd i Amsterdam och hittills har man endast vunnit fem av de mötena. Tio gånger har man spelat oavgjort och fem gånger har man förlorat där målskillnaden är 22-18 till Ajax fördel. Så italienska lag brukar bjuda Ajax på starkt motstånd. På torsdag är det exakt 18 år sedan Ajax senast vann över ett italienskt lag hemma i europeiskt sammanhang då AS Roma besegrades med 2-1. Då var det Zlatan Ibrahimovic och Jari Litmanen som gjorde Ajax mål. Ikväll hoppas vi på ett liknande resultat och att alla är friska.

Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Martinez, Tagliafico; Klaassen, Labyad, Gravenberch; Antony, Tadic, Promes.
Möjlig startelva Atalanta: Sportiello; Toloi, Romero, Djimsiti; Hateboer, De Roon, Freuler, Mojica; Gomez; Zapata, Muriel.

Champions League Omgång 6
Var: Johan Cruijff Arena, Amsterdam.
När: Onsdag 9 december kl. 18:55
Domare: Carlos del Cerro Grande (ESP)
Matchen sänds på Viasat Sport Premium och på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2020-12-09 09:00:19
Author

Fler artiklar om Ajax