Lagbanner
Inför Ajax – AZ Alkmaar: Ett ”toppmöte” mot svårtippat AZ
Svenske Jesper Karlssons AZ Alkmaar gästar Johan Cruijff ArenA under söndagen.

Inför Ajax – AZ Alkmaar: Ett ”toppmöte” mot svårtippat AZ

En ny viktig match i ligan väntar för Ajax mot AZ Alkmaar, ett möte som de senaste åren har ansetts vara ett toppmöte i Eredivisie, men hur ser det ut med svenske Jesper Karlssons AZ i dagsläget?

Efter segern med 4-2 hemma mot Sporting CP i Champions Leagues sista gruppspelsmatch i veckan tar Ajax sikte på ligaracet igen med en ”toppmatch” mot AZ Alkmaar. Som AZ:s tränare Pascal Jansen sagt inför matchen med Ajax kan mötet Ajax-AZ i dagsläget inte ses som en toppmatch då AZ öppnade ligaspelet väldigt svagt, men om man ser till de senaste åren är det en toppmatch och det har han rätt i då AZ har varit en svår match för Ajax, både på hemma- och bortaplan. Ser man till alla möten i Amsterdam genom åren är det dock till stor fördel för Ajax. På 43 möten i Amsterdam har Ajax 34 vinster, 6 oavgjorda och bara 3 förluster där den största segern kom säsongen 1970/71 då man vann med 8-1. De flesta poängtappen för Ajax del har alltså skett de senaste åren.

Förutom långtidsskadade Maarten Stekelenburg, Sean Klaiber och Mohammed Kudus har Erik ten Hag en frisk trupp att tillgå. Dusan Tadic stod över veckans match mot Sporting CP efter att ha besvärats av ryggsmärtor sedan förra helgens match på konstgräs borta mot Sparta Rotterdam. Men han tippas nu vara så pass återställd att han ska kunna vara tillbaka i startelvan vilket göra att David Neres återigen får ta plats på bänken.

Även Perr Schuurs får ge plats till Jurriën Timber som också startade veckans matchen mot Sporting CP på bänken eftersom han var kortbelastad och ten Hag inte ville riskera en avstängning på Timber när det är dags för åttondelsfinal till våren. Timber fick dock bytas in i slutet av matchen efter att Noussair Mazraoui fått en lättare skadekänning, men det ska inte vara något allvarligt utan Mazraoui lär vara spelklar mot AZ.

Efter att ha tappat flera av förra säsongens mest framstående spelare har AZ verkligen blandat och gett denna säsong. Ligaspelet började man väldigt risigt då man på de första tio omgångarna inkasserade hela fem förluster och låg länge långt bak i tabellen, samtidigt slogs man ut av Celtic i Europa League-kvalet och fick nöja sig med spel i  den nya turneringen UEFA Conference League där man under hösten har vunnit sin grupp överlägset mot Randers FC, FK Jablonec och FC CFR 1907 Cluj. De fina resultaten i Europa gjorde samtidigt att man lyckats klättra sig uppåt till en åttonde placering i Eredivisie där man parkerat sig inför mötet mot Ajax.

AZ har de senaste åren varit ett lag som gärna velat bli en del av de topp fyra lagen i Nederländerna tillsammans med Ajax, Feyenoord och PSV Eindhoven. Under den avbrutna säsongen (2019/20) i pandemins början delade man förstaplatsen med Ajax och man hade även vunnit båda matcherna mot Ajax, men då det är målskillnad som räknas i Holland var det Ajax som låg på förstaplatsen när ligan avbröts. Ingen mästare utsågs men Champions League-biljetten föll till Ajax vilket upprörde AZ-lägret rejält som menade på att man borde ha fått den biljetten eftersom man hade bättre inbördes möten mot Ajax.

Förra säsongen var det Ajax tur att vinna båda mötena mot AZ. Först bortamatchen ganska komfortabelt med 0-3 efter mål av Antony, Davy Klaassen och David Neres. Sen hemmamatchen inte lika komfortabelt med 2-0 efter två mål av Klaassen. Man möttes även i åttondelsfinalen i cupen där Ajax vann med 0-1 efter ett mål av Zakaria Labyad. I somras köptes stommen i AZ upp då man tappade kaptenen och mittfältaren Teun Koopmeiners till Atalanta, yttern Calvin Stengs till OGC Nice och vindsnabbe anfallaren Myron Boadu till AS Monaco vilket är den logiska förklaringen till att det gick så knackigt i upptakten av säsongen när man inte lyckades hänga med de topp tre lagen i ligan.

Men med sitt utmärkta gruppspel i Conference League som lär ha boostat laget klättrade man i tabellen och har ett fint facit de senaste veckorna med två segrar mot Fortuna Sittard och Sparta, dessförinnan lyckades man få med sig ett oavgjort resultat borta mot Vitesse och var även några veckor innan det på väg att göra samma sak borta mot Feyenoord, men Feyenoords Cyriel Dessers lyckades snubbla i segermålet i den 92:a matchminuten där. Hur AZ kommer se ut mot Ajax på söndag återstår att se, men man har helt klart varit ett lag som har kunnat ställa till med bekymmer för Ajax på senare tid, ett Ajax som också har visat upp sina svagheter mot mittenlagen i ligan denna höst, inte minst hemma mot FC Utrecht.

AZ:s tränare Pascal Jansen, som har upplevt både vinst och förlust på Johan Cruijff ArenA som både assisterande tränare och huvudtränare säger inför matchen mot Ajax att baserat på dagsläget så är detta inte en toppmatch, men baserat på de senaste åren så är det en toppmatch: ”Mina spelare vet att de måste vara riktigt bra, men vi ska inte heller göra oss själva mindre än vad vi är. Vi åker dit för att nå ett bra resultat." Lag som kommer till Amsterdam har hanterat matchen mot Ajax på olika sätt denna höst. Cambuur kom för att spela offensiv fotboll och blev slaktade med 9-0, samtidigt som Utrecht och Go Ahead Eagles spelade väldigt defensivt och organiserat vilket störde Ajax och man fick med sig bra resultat. Jansen säger också att han självklart har tittat på dessa matcher när han förbereder sitt lag.

I AZ hittar vi 23-årige Dani De Wit som gick igenom Ajax ungdomsakademi och gjorde 14 matcher för a-laget innan han 2019 flyttade till AZ där han sedan dess har gjort 16 mål och nio assist på 82 matcher. Som anfallskollega har han den också 23-årige svensken Jesper Karlsson som hittills har spelat alla matcher i ligan denna höst där han har gjort 7 mål. En annan svenskbekanting är den norske högerbacken Aslak Fonn Witry som i somras gick till AZ från Djurgården.

Möjlig startelva Ajax: Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind; Álvarez, Berghuis, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic.
Möjlig startelva AZ: Vindahl; Witry, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Midtsjo, Clasie, De Wit; Sugawara, Pavlidis, Karlsson.

Eredivisie Omgång 16
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Söndag 12/12   16:45
Domare: Bas Nijhuis
Matchen sänds på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-12-11 16:47:00
Author

Fler artiklar om Ajax