Lagbanner
Inför Ajax – AZ Alkmaar: PSV skjuter upp Ajax guldfirande
Toppmatch mot AZ Alkmaar inför 7500 åskådare under söndagen.

Inför Ajax – AZ Alkmaar: PSV skjuter upp Ajax guldfirande

Efter att man misslyckades att besegra FC Utrecht i veckan och efter att PSV Eindhoven besegrade FC Groningen under lördagskvällen har inte Ajax chansen att säkra sin 35:e Eredivisie-titel på Johan Cruijffs födelsedag inför 7500 supportrar i söndagens toppmatch mot AZ Alkmaar.

Ajax lyckades inte besegra FC Utrecht hemma på Johan Cruijff ArenA i torsdags utan fick bara med sig en poäng (1-1) vilket gjorde att man var beroende av att PSV skulle tappa poäng i sin hemmamatch mot FC Groningen under lördagskvällen, för att man vid seger hemma mot AZ Alkmaar under söndagseftermiddagen skulle kunna säkra den 35:e ligatiteln. Så blev det inte då PSV besegrade Groningen med 1-0 och därmed skjuter upp Ajax mästerskapsfirande.

De senaste veckorna har det inte varit en fråga om Ajax blir ligamästare utan när. Man hade ju helst önskat att man kunde säkra den så snart som möjligt och att göra det den 25 april på Johan Cruijffs födelsedag hade varit väldigt passande. Krysset mot Utrecht under torsdagskvällen och PSV:s seger under lördagskvällen gör nu att det inte blir så. Men en seger mot AZ på söndagseftermiddag är fortfarande prioritet då det gör att man nästa helg kan säkra ligatiteln mot FC Emmen oberoende av andra resultat.

Sett till historiken är det en stor fördel för Ajax när det gäller hemmamatcher mot AZ. Man har vunnit 33 av de tidigare 42 matcherna genom åren, kryssat sex gånger och endast förlorat tre av dem. Den största segern kom säsongen 1970/71 då man vann med 8-1. Men en av de tre förlusterna kom förra säsongen då AZ vann med 0-2 på Johan Cruijff ArenA efter mål av snabbe Myron Boadu och Oussama Idrissi som nu mera finns i Ajax på lån från Sevilla.

Faktum är att AZ vann båda matcherna mot Ajax förra säsongen och stod på samma poäng som Ajax när ligan avbröts på grund av pandemin. Ingen mästare utsågs men Champions League-platsen gick till Ajax, som då ledde ligan på grund av bättre målskillnad än AZ, vilket rörde upp känslor i Alkmaar då man ansåg att AZ borde fått den platsen eftersom de vann båda matcherna och på inbördes möten mot Ajax. AZ har också de senaste åren en väldigt bra statistik mot de traditionella topp tre lagen (Ajax, PSV och Feyenoord) i Holland. På de senaste tio matcherna mot de traditionella topp tre lagen har man vunnit inte mindre än nio av dem, den enda förlusten kom just mot Ajax som tidigare denna säsong den 31 januari i år vann i Alkmaar med 0-3 efter mål av Antony, Davy Klaassen och David Neres.

Efter tio veckors frånvaro med en otäck ögonskada var Nouissair Mazraoui tillbaka i spel för Ajax när han fick hoppa in med tio minuter kvar mot Utrecht i torsdags. Mazraoui har själv sagt till Ajax hemsida att denna skadan var svårare än hans tidigare skador och på grund av känsligheten av hans skada blev rehabiliteringsprocessen ganska unik då han under de första sex veckorna inte fick göra nånting utan var tvungen att vila. Hans öga var så bräckligt efter att ha blivit touchad av en boll och då det gällde hans syn kunde man inte ta några chanser. Han förklarade att de svarta fläckarna (disen) man har om man fått något i ögat ville inte ge med sig på honom. Men nu har han återhämtat sig och är spelklar igen vilket göra att Ajax nu endast saknar dopningsavstängde André Onana och Daley Blind som är borta med en fotledsskada.  

I AZ:s matchtrupp finns flera spelare med en historia i Ajax. Marco Bizot och Timo Letschert spelade båda i Ajax ungdomsakademi, men gjorde aldrig något framträdande i a-laget. Det gjorde däremot Dani de Wit som gjorde 15 officiella matcher för Ajax innan han gick till AZ i augusti 2019. Av svenskintresse finner vi också  22-årige Jesper Karlsson i AZ som kom från Elfsborg i september förra året.

Inför matchen mot AZ kommer man att hålla en tyst minut för att hedra PSV-ikonen Willy van der Kuijlen som gick bort under måndagen 74 år gammal. van der Kuijlen var aktiv och involverad i PSV i mer än ett halvt sekel och med sina 311 mål på 528 matcher för klubben är han Eredivisies bäste målskytt genom tiderna. KNVB hade till en början inga planer på att man skulle hålla en tyst minut inför varje match i denna omgång, men efter att Ajax och AZ tog eget indikativ om att hålla en tyst minut inför deras match på söndagen beslutade KNVB att en tyst minut ska hållas inför alla matcher i denna omgång.

Möjlig startelva Ajax: Stekelenburg; Rensch, Timber, Martínez, Tagliafico; Álvarez, Klaassen, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic
Möjlig startelva AZ: Bizot; Svensson, Letschert, Martins Indi, Wijndal; Midtsjo, Gudmundsson, Koopmeiners; Stengs, Boadu, Karlsson

Eredivisie Omgång 30
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Söndag 25/4   14:30
Domare: Pol van Boekel
Matchen sänds på Viasat Sport 1 och på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-04-24 22:29:34
Author

Fler artiklar om Ajax