Lagbanner
Inför Ajax - Benfica: Kan Ajax hitta tillbaka till stabiliteten?
Steven Berghuis och Dusan Tadic fick fira mål tillsammans i första mötet, igen ikväll?

Inför Ajax - Benfica: Kan Ajax hitta tillbaka till stabiliteten?

Ajax hade hoppats på mer men fick bara med sig 2-2 från första mötet med Benfica och har sen dess haft skakig form i ligan. Det är dags att hitta tillbaka till den stabila form man hade tidigare på säsongen när kvartsfinalplats i Champions League står på spel.

Ajax dansade igenom gruppspelet med sex vinster och antalet baklängesmål man släppte in i ligan krävdes inte ens en hel hand för att hålla räkningen på. Men de senaste veckorna har storformen bedarrat och det har sett skakigare ut. På uppvärmningen mot Benfica bröt Remko Pasveer fingret, vilket kan förklara hans tvivelaktiga ingripande vid ett av baklängesmålen i 2-2-matchen. Unge Jay Gorter skadade sig runt samma tid och med Maarten Stekelenburg sen tidigare långtidsskadad innebar det att André Onana fick ställas mellan stolparna igen trots att han gjort sig impopulär genom att vägra skriva på nytt kontrakt för att dra som bosman i sommar.

Sen Onana kom tillbaka in har Ajax chockartat förlorat mot nykomlingen Go Ahead Eagles med 1-2, slagit AZ i cupsemifinalen med 2-0 och två gånger om tappat en 2-0-ledning till 2-2 för att sedan med ett sent segermål vinna med 3-2 mot först RKC och senast Cambuur. Det är inte så att Onana stått för några grova tavlor, men kanske kan ändå den plötsligt skakiga defensiven kopplas ihop med att han är tillbaka efter att backlinjen och Pasveer utvecklat ett fint samarbete. Dock hör det säkerligen också till att klippan Jurriën Timber varit skadad, Noussair Mazraoui har också haft känningar och senast var Lisandro Martínez avstängd.

Både Timber och Edson Álvarez, som missade Cambuur-matchen på grund av sjukdom, är tillgängliga ikväll, bekräftade Erik ten Hag på presskonferens igår. Brian Brobbey gjorde comeback efter sin skada med ett inhopp senast, så det är bara på målvaktsfronten (och korsbandsskadade högerbacksreserven Sean Klaiber) som saknas. I övrigt så har Przemyslaw Tyton, som Ajax plockade in som en nödlösningsreserv på fri transfer med alla målvaktsskador, kunnat registreras för Champions League och kan sitta på bänken.

Det gör att Ajax kan ställa upp med bästa manskap vad gäller utespelare i alla fall. Framför Onana i målet blir det då ordinarie backlinje med Mazraoui, Timber, Martínez och Daley Blind. På mittfältet Álvarez, Steven Berghuis och Ryan Gravenberch, som förhoppningsvis får en skjuts framåt nu efter en bra insats mot Cambuur som avslutades med att han frälste Ajax med en projektil i mål i 92:a minuten. Antony, Sébastien Haller och Dusan Tadic i kedjan.

Benficas form har varit okej på sistone. Sen lagen möttes senast har de besegrat Vitoria Guimarães med 3-0 och Portmonense med 2-1 på bortaplan, men senast fick man bara 1-1 mot FC Vizela efter ett tidigt rött kort på Adel Taarabt. Benfica har mittbacken Lucas Veríssimo och anfallarna Haris Seferovic och Rodrigo Pinho på skadelistan. Vi kan nog räkna med en liknande startelva som i första mötet, med Odysseas Vlachodimos i mål, Gilberto, Nicolás Otamendi, Super-Jan Vertonghen och Alex Grimaldo i backlinjen. Rafa Silva, Adel Taarabt, Julian Weigl och Everton på mittfältet, Goncalo Ramos och Darwin Nuñez i kedjan.

Ajax - Benfica spelas ikväll kl 21:00 och sänds på CMore.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-03-15 10:06:16
Author

Fler artiklar om Ajax