Lagbanner
Inför Ajax – Besiktas: Formstarkt Ajax mot skadedrabbat Besiktas
Ajax tar emot ett skadedrabbat Besiktas hemma i Amsterdam.

Inför Ajax – Besiktas: Formstarkt Ajax mot skadedrabbat Besiktas

Ett Ajax i toppform tar emot ett extremt skadedrabbat Besiktas hemma på en fullsatt Johan Cruijff ArenA ikväll. Davy Klaassen är tillbaka från sin ljumskskada och den stora frågan inför matchen har varit vem av Steven Berghuis eller Klaassen som ska ta plats på mittfältet. Klaassen var i toppform innan han skadade sig under landslagssamlingen med Nederländerna och Berghuis har varit förvånansvärt duktig som tia i hans frånvaro.

Ajax befinner sig i fin form när man nu ställs mot turkiska Süper Lig-trean Besiktas i den andra gruppspelsmatchen i Champions League hemma på en fullsatt Johan Cruijff Arena. Efter att man besegrad Sporting CP med hela 1-5 i Lissabon för två veckor sedan har man fortsatt att plöja igenom sina motståndare i Eredivisie. Först Cambuur hemma med 9-0, sen Fortuna Sittard borta med 0-5 och senaste i lördagskväll fixade man en 3-0 seger hemma mot Groningen. Så det är ett Ajax i fin form som ställs mot ett tungt skadedrabbat Besiktas som förlorade sin första match i Champions League-gruppspelet hemma mot Dortmund med 1-2 och kommer senaste från en tung 2-1 förlust borta mot ligatvåan Altay.

Besiktas tränas av den 48-årige turkiska före detta professionella fotbollsspelaren Sergen Yalçin. Han tillträdde som tränare för Besiktas för mer än ett och ett halvt år sedan där han under sina första månader ledde klubben direkt från en sjundeplats till en tredjeplats i den turkiska ligan, innan han förra säsongen - under sin första hela säsong med Besiktas - bevisade vad han kan som manager då han uppnådde sina största framgångar som tränare hittills genom att vinna den turkiska ligan (i den sista spelomgången på målskillnad) och cupen. Dessutom stod Besiktas för ett fint rekord förra säsongen. Den turkiska storklubben gjorde 89 mål på 40 ligamatcher, något som en klubb i Süper Lig aldrig tidigare lyckats med under en säsong.

När Besiktas under måndagen presenterade sin matchtrupp med de 17 spelare som rest till Amsterdam kunde vi se att Michy Batshuayi, på lån från Chelsea, mittfältarna Salih Ucan och Oguzhan Özyakup alla var med i truppen efter att på förhand varit mycket tveksamma. Men det är fortfarande flera namngivna spelare som saknas såsom Welinton, Mehmet Topal, Georges-Kevin N'Koudou, Rachid Ghezzal, Atiba Hutchinson och kanske den mest anmärkningsvärda Miralem Pjanic, som är på lån från Barcelona, som är en av deras främsta kreatörer på mittfältet. Försvararen Francisco Montero missar också matchen på grund av en coronainfektion.

För Ajax del meddelade Erik ten Hag på presskonferensen under måndagseftermiddagen att Davy Klaassen är tillräckligt återställd för att gå direkt in i startelvan. Klaassen har varit ur spel sedan landslagsuppehållet på grund av en ljumskskada men gjorde comeback i lördags mot Groningen då han byttes in i andra halvlek. Den största frågan kring Ajax startelva mot Besiktas är just om Klaassen kommer starta som tia i stället för sin ersättare de senaste veckorna Steven Berghuis. Berghuis har gjort det riktigt bra som Klaassens ersättare där han gjort både mål, assist och legat bakom flera anfall som resulterat i mål för Ajax när man på de fem senaste matcherna har den smått otroliga målskillnaden 24-1.

Det finns en delad mening i Ajax-lägret där vissa vill se Klaassen från start och vissa tycker Berghuis varit så pass bra där att han borde få fortsatt förtroende, fast att Klaassen nu är helt återställd. ten Hag berömde båda spelarna på presskonferensen och säger att han inte är rädd för att bänka en spelare och utformar sin startelva efter taktiska val till varje match, laget går före individen. Fler svar ger han inte på den frågan utan vi får se om det blir Klaassen eller Berghuis som startar mot Besiktas när startelvan släpps.

En annan fråga som varit på tapeten är vänsterbacksplatsen där många nog hellre vill se Nico Tagliafico än Daley Blind där Tagliafico är den mer komplette vänsterbacken och får ses som både mer offensiv och snabbare än Blind. Men Blind, som har en otroligt fin uppspelsfot, har gjort det väldigt bra senaste veckorna och verkar ligga snäppet framför Tagliafico om en startplats.
Maarten Stekelenburg finns fortfarande på skadelistan vilket gör att Remko Pasveer forsätter i målet. Sean Klaiber är långtidsskadad och Andre Onana avtjänar fortfarande sin avstängning, annars har Ajax en fullt frisk trupp.  

Många har svårt att se att ett Ajax i sådan toppform man befinner sig i nu ska misslyckas med att besegra ett så pass skadedrabbat Besiktas hemma på Johan Cruijff Arena som åter igen kan var fullsatt en Champions League-kväll. Men ten Hag poängterar under presskonferensen att det finns inga dåliga motstånd i Champions League och det krävs att Ajax fortfarande gör jobbet då Besiktas kommer utmana Ajax till hundra procent. ten Hag har varit duktig på att motivera sitt lag de senaste veckorna där man tydligt ser att Ajax har varit fullt påskruvade under matchernas hela 90 minuter vilket också lett till de stora segrar man inkasserat på senare tid, något som inte alltid har varit så självklart.

Ajax har mött Besiktas hemma i Amsterdam vid två tidigare tillfällen. Första gången möttes man i Europacupens första omgången den 28 september 1966 då Ajax vann med 2-0 efter mål av Piet Keizer och Bennie Muller. Man vann sedan också bortamatchen med 1-2 och totalt 4-1. Andra gången möttes man i Cupvinnarcupens andra omgång den 20 oktober 1993 då Ajax vann med 2-1 efter mål av Frank Rijkaard och Ronald de Boer. Man vann sen även den bortamatchen med 4-0 efter tre mål av Jari Litmanen och ett mål av svenske Stefan Pettersson. Som längst har Besiktas i europeiska sammanhang tagit sig till kvartsfinal. Man gjorde det i Europacupen säsongen 1986/87, i UEFA-cupen säsongen 2002/2003 och senast säsongen 2016/17 i Europa League.

Möjlig startelva Ajax: Pasveer; Mazraoui, Timber, Martinez, Blind; Álvarez, Berghuis, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic.
Möjlig startelva Besiktas: Destanoglu; Yilmaz, N'Sakala, Saatci, Rosier; Karaman, Ozyakup, De Souza, Ucar, Tore; Batshuayi

Champions League Grupp C – Omgång 2
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Tisdag 28/9   18:45
Domare: Benoít Bastien (Frankrike)
Matchen sänds på Cmore.

 

Joakim Dahl 2021-09-28 10:24:58
Author

Fler artiklar om Ajax