Lagbanner
Inför Ajax - Besiktas: Vad kan vi vänta oss?
Bertrand Traoré har varit med om Europa League-framgångar med Ajax förr.

Inför Ajax - Besiktas: Vad kan vi vänta oss?

Ajax går in i Europa League med en spännande hemmamatch mot Besiktas. Men vad kan vi egentligen förvänta oss av Ajax i Europa den här säsongen?

Vi får vara glada att vi i alla fall är här. Lite så känns det när Ajax ikväll går in Europa League. Efter två raka krissäsonger och det totala haveri som fjolåret var får man skatta sig lyckliga över att man, via skonsamt kval mot Jagiellonia och Panathinaikos, ens får spela ute i Europa. Det är till stor del tack vare de fina resultat Ajax gjorde i Champions League för flera år sen som gav denna plats, då Ajax under de goda åren spelade upp Eredivisie flera platser på koefficientrankningen vilket gav fler Europaplatser vilket man nu ånjuter.

En annan tid det, när Ajax briljerade i Champions League. Nu står vi här, efter 1-1 mot Go Ahead Eagles senast och en felbyggd trupp i avsaknad av kreativitet.

Nu på morgonen kom också beskedet att Ajax säsongen 2023/24 gjorde en förlust på 9,8 miljoner euro. Att jämföra med en vinst på 39 miljoner euro året innan. Anledningen till det resultatet är mindre Europapengar och minskade transferinkomster.

Nåväl, ”Jag har aldrig sett en säck med pengar göra mål” sa Johan Cruijff en gång. Men det var innan han byggde sitt Dream Team i Barcelona.

Besiktas hemma på Johan Cruijff Arena ikväll blir en het Europa League-premiär. Matchen är förstås slutsåld sedan länge och förutom Ajax-supportrar finns det också gott om turkar i landet vilket gör att Besiktas väntas ha gott stöd ikväll.

Skadeläget i Ajax är att Youri Baas, som missade matchen mot Go Ahead, är ”90 % frisk” enligt Francesco Farioli, som på presskonferensen igår också tillkännagav att Anton Gaaei ser ut att missa matchen pga skada. Sen tidigare är Steven Berghuis borta i flera veckor. Utöver sen gammalt korsbandsskadade Gastón Ávila (som man så lätt glömmer bort fortfarande finns i klubben!) Ajax kan heller inte använda sig av Davy Klaassen då han anslöt på fri transfer efter att truppregisteringen till Europa League stängt vilket gör att han kan registreras först i januari.

På presskonferensen fick Farioli frågan om han möjligtvis kommer skifta formation, en han pratade runt i ett politikersvar:

”Vi känner till de olika möjligheterna. Det finns olika planer. Varje dag uppstår nya situationer och scenarion.”

Att frågan låter sig ställas beror på hur snett tekniske direktören Alex Kroes truppbygge blivit. Ajax spelar som alla vet av tradition 4-3-3. Farioli har i tidigare klubbar spelat 4-3-3, med en en sittande och två offensiva, kreativa mittfältare. Kroes har nu gett honom en trupp som har fyra centrar, en vänsterytter och två och en halv högerytter och där den enda kvalitativa kreativa kraften är skadade Steven Berghus.

Besiktas är så långt obesegrade i Süper Lig med 4 segrar och 1 kryss. Feyenoord-ikonen Giovanni van Bronckhorst tog över som tränare inför säsongen och man har förstärkt truppen med bland annat Ciro Immobile, Gabriel Paulista och Rafa Silva.

Om vi antar att Farioli håller sig till 4-3-3 lär startelvan bli ungefär som senast då han helt enkelt inte har så mycket val. Remko Pasveer i målet. Devyne Rensch och Jorrel Hato som ytterbackar. Josip Sutalo centralt antingen med Youri Baas, om han är fit nog, eller Ahmetcan Kaplan som kan få möta sina landsmän då. Jordan Henderson, Kian Fitz-Jim och Kenneth Taylor på mittfältet. Bertrand Traoré och Mika Godts som yttrar och antagligen nu Brian Brobbey från start igen efter Wout Weghorst, fd Besiktas-spelaren, från start senast.

Matchen spelas ikväll kl 21:00 och sänds på Disney+.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-09-26 10:53:54
Author

Fler artiklar om Ajax