Lagbanner
Inför Ajax - Eintracht Frankfurt och Union Berlin
Daley Blind fick åter igen problem med hjärtat i matchen mot Hertha BSC.

Inför Ajax - Eintracht Frankfurt och Union Berlin

De sista två träningsmatcherna under försäsongen ska spelas i helgen. Sen följer en landssamling innan ligastarten om två veckor vilket irriterar Erik ten Hag. Daley Blind har i veckan gett oss några svar på hans hälsotillstånd, samtidigt som en del frågetecken kring försvaret i Ajax börjar ta fart.

Ajax ska i helgen spela sina två sista träningsmatcher under försäsongen innan ligan sen startar om två veckor. Första matchen spelas under lördagskvällen mot Eintracht Frankfurt. Det tyska laget har varit framgångsrika de senaste åren, inte minst säsong 2018/19 då man tillsammans med Ajax spelade bland den finaste fotbollen, men man slutade på en tiondeplacering i Bundesliga föregående säsong och får därför klara sig utan europeisk fotboll i höst.

Eintracht Frankfurt spelade för några dagar sedan en träningsmatch mot PSV Eindhoven som man besegrade med 1-2. Inför matchen mot Ajax på lördag passade tränaren Adi Hütter på att ge PSV en känga när han pratade med media och sa att Ajax är “på en något annan nivå än PSV” och att Ajax är ”det riktiga utvärderingsprovet att möta” av nederländska klubbar för hans spelare. Han förväntar sig också att tröttheten kommer att spela in på sina spelare men vill spela med sin bästa elva så länge det går i matchen. Till denna matchen kommer man också ta emot publik på Johan Cruijff ArenA precis som man gjorde mot Hertha BSC i tisdags då det kommer tillåtas 6000 personer på läktarna.
Under söndagen spelar man den sista träningsmatchen mot Union Berlin, också ett Bundesliga-lag, där vi troligtvis kommer få se en mer b-betonad laguppställning. Båda matcherna kommer att sändas på Ajax Youtube-kanal för er som befinner er utanför Nederländerna.    

Därefter följer ett landslagsuppehåll innan Eredivisie sen drar igång för Ajax med bortamatch mot Sparta Rotterdam den 13 september. Landslagsuppehållet precis innan ligastarten är något som såklart Erik ten Hag är missnöjd med, då han flera gånger beklagat sig över schemat senaste veckorna. Han menar att man har precis varit på träningsläger i Österrike, som han för övrigt var väldigt nöjd med, man har fått igång lagintensiteten, kommit i matchform och spelat åtta träningsmatcher och så splittras gruppen precis innan de sista förberedelserna ska göras inför ligastarten.

”Jag har en väldigt bra känsla från träningslägret. Det är en perfekt miljö som jag gillar att åka till med laget för det ger energi. Jag kan jobba här under utmärkta förhållanden, tack vare planerna, hotellet, alla faciliteter, miljön och alternativa aktiviteter som erbjuds. Vi har vuxit närmare varandra. Detta gäller spelartruppen, men även personalen runt omkring. Allt tillsammans har det varit en väldigt produktiv vecka", sa ten Hag till De Telegraaf i veckan. ”Ligastarten börjar snart och med tolv dagar innan splittras gruppen och du kan inte jobba med alla dina spelare dagarna innan första tävlingsmatchen på säsongen.” Spelare man blir av med är Perr Schuurs, Donny van de Beek och Quincy Promes som alla är uttagna till det nederländska landslaget inför Nations League.

Även Daley Blind skulle bli uttagen men kan inte medverka då han fick problem med sin pacemaker under matchen mot Hertha BSC i tisdags och byttes direkt ut. Dagen efter var han på träningsanläggning och Ajax meddelade att han mår bra men han kommer inte träna i väntan på resultaten av de undersökningarna han har genomgått. Det var i november under Champions League-matchen mot Valencia som Blind fick hjärtklappning och sen fick en pacemaker inopererad som gjorde att han missade flera månader av säsongen.

Blind har under veckan fått många varma hälsningar, bland annat från sin förra klubb Manchester United som gick ut på sina sociala medier för att önska Blind ett snabbt tillfrisknande. Blind har själv gått ut och tackat för allt stöd och säger till De Telegraaf: ”I mitt fall ses det striktare av vårdpersonalen. Så snart det är motiverat kommer jag att spela. Om inte, kommer jag att följa instruktionerna från den medicinska personalen.” Han avslöjar också att under Champions League-året 2019 och även under förra säsongen spelade han vissa matcher med smärtstillande medel.

Detta väcker såklart lite orostankar hos de flesta. När kommer Blind vara spelklar? Kommer han vara borta länge? Kommer han kunna spela mer fotboll överhuvudtaget? Varken Blind eller Ajax har gett några fler besked på var testerna visar. Men det absolut viktigaste är att Blind mår bra och är på benen. Men även för Ajax del väcker detta en del frågetecken angående backlinjen om nu Blind skulle vara borta en längre tid. Schuurs befäste verkligen sin startplats i tisdags då han var en jätte i mittlåset och stod för en helt felfri match, som därmed också gav honom hans första landslagsuttagning i Oranje under fredagen. Men då Nico Tagliaficos framtid i Ajax är högst osäker bör man kanske funder på att främst förstärka försvarspositionerna. Klubbikonen Sjaak ”Mr Ajax” Swart som alltid har stenkoll på Ajax menar att man just nu bör fundera på att ta in både en och två centrala försvarare, då både Edson Alvarez och Lisandro Martinez inte har övertygat som backup där. Anfallsspelet ser mycket bra ut, men det är i försvaret man är sårbara, menar han.

Lördag 29 augusti klockan 19:00: Ajax - Eintracht Frankfurt  
Söndag 28 augusti klockan 13:00: Ajax - Union Berlin
Båda matcherna sänds på Ajax Youtube-kanal

Joakim Dahl 2020-08-28 21:45:00
Author

Fler artiklar om Ajax