Lagbanner
Inför Ajax – FC Groningen: 28 år sedan Ajax förlorade mot Groningen

Inför Ajax – FC Groningen: 28 år sedan Ajax förlorade mot Groningen

På söndag är det dags för säsongens första hemmamatch i ligaspelet då Groningen gästar Amsterdam.

Det är dags för andra omgången av Eredivisie under söndagen då Groningen besöker Johan Cruijff Arena. En tuff match för gästerna, speciellt om man ser historiskt sätt då det är hela 28 år sedan Groningen hämtade hem alla tre poäng i Amsterdam. Av de tidigare 55 mötena lagen emellan i Amsterdam har Ajax stått som segrare 43 gånger, nio gånger har det slutat oavgjort och endast tre gånger har Groningen tagit med sig alla tre poängen. Ajax största seger kom säsongen 1973/74 då man vann med 9-0.

Men Groningens tränare Frank Wormuth ser möjligheter för hans lag att skrälla och säger inför matchen att han på förhand hade föredragit att möta Ajax i den första omgången, då de har många nya spelare, ny tränare och ett oslipat lag tidigt på säsongen. Nu blev det i den andra omgången och nu måste man visa vad man går för.

Groningen har betydligt högre ambitioner än det man visade förra säsong då man slutade på en 12:e plats i Eredivisie. Man vill vara ett topplag och slåss med de tre giganterna Ajax, Feyenoord och PSV Eindhoven. Nu ställs man direkt i en svår bortamatch med en av dem.

För Ajax del gäller det att slipa på försvarsspelet där man varit väldigt svajiga, något som visade sig inte minst i Johan Cruijff Schaal då man släppte in hela fem mål mot PSV, men också under försäsongen. Man hamnade även i underläge förra helgen i den första omgången borta mot Fortuna Sittard efter svagt försvarsspel i den första halvleken.

Men Alfred Schreuder agerade då med ett dubbelbyte i halvtid och Ajax kunde vända på steken i den andra halvleken och en kvart in ledde man med 1-3. Fortuna Sittards stora värvning Burak Yilmaz skulle sen dundra in 2-3 på frispark men fler mål blev det inte och Ajax fick med sig alla tre poängen hem.

Under lördagen rapporteras det att Perr Schuur nu har kommit överens om kontrakt med Torino och att Ajax och Torino nu förhandlar sinsemellan. Torino har lagt ett bud på 9 miljoner euro plus bonusar som kan uppgå till 3,5 miljoner euro. Ajax har redan gjort klart med en ersättare till Schuurs i Jorge Sánchez, men den mexikanska försvararen är inte tillgänglig mot Groningen under söndagen. Detta på grund av att han befinner sig i Mexiko och färdigställer sitt arbetstillstånd. Schreuder har dock förhoppningar på att Sánchez ska vara spelklar nästa helg mot Sparta Rotterdam.

Edson Álvarez är åter tillgänglig för spel mot Groningen efter att ha avtjänat en match avstängning, men man får klara sig utan nyförvärvet Calvin Bassey som är avtjänar en två matchers lång avstängning efter sitt röda kort mot PSV i supercupen.

Möjlig startelva Ajax: Pasveer; Rensch, Timber, Blind, Wijndal; Álvarez, Tadic, Taylor; Antony, Brobbey, Bergwijn.
Möjlig startelva FC Groningen: Verrips; Kasanwirjo, Te Wierik, Balker, Määtä; Pelupessy, Durate; Ngonge, Lundqvist, Suslov; Strand Larsen.

Eredivisie Omgång 2
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Söndag 14/8   kl. 14:30
Domare: Bas Nijhuis.
Matchen sänds på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2022-08-13 14:53:28
Author

Fler artiklar om Ajax