Lagbanner
Inför Ajax – FC Midtjylland: Fortfarande frågetecken till om vissa spelare blir spelklara
”Om vi når vår bästa nivå, vinner vi igen över Midtjylland.” – Ryan Gravenberch

Inför Ajax – FC Midtjylland: Fortfarande frågetecken till om vissa spelare blir spelklara

En ny viktig match i Champions League väntar Ajax på onsdagskvällen hemma mot danska ligaettan FC Midtjylland på Johan Cruijff ArenA. Det tajta spelschemat börjar nu ge sina spår då flera spelare fick kliva av med muskelskador i söndags mot Heracles och det finns fortfarande frågetecken om vissa kommer att bli spelklara till onsdagskvällen.

Ajax kommer senast från en enkel seger över Heracles i söndags med 5-0 hemma på Johan Cruijff ArenA. En seger som kunde se ut att ha blivit dyrköpt inför den viktiga Champions League-matchen mot FC Midtjylland då flera spelare fick kliva av med muskelskador till följd av det tajta spelschemat. Davy Klaassen fick kliva av med en mindre muskelkänning efter 20 minuter och i slutet av första halvlek fick Noussair Mazraoui också kliva av med en känning. I slutet av matchen fick även Zakaria Labyad kliva av med en sträckning i baksidan av låret. Sedan tidigare saknades också Antony då han skadade sig i matchen mot FC Utrecht innan landslagsuppehållet och Mohammed Kudus är borta resten av året efter att nyligen ha opererat menisken. En operation som gick bra och Kudus gör snabba framsteg under rehabiliteringen.  

Labyad sa direkt efter matchen mot Heracles att det hade gjort ont när han stretchade men att smärtan snabbt hade lagt sig och han förväntade sig själv att kunna vara med på onsdag. Under tisdagseftermiddagens presskonferens meddelade Erik ten Hag att Klaassen inte tränade med laget under tisdagen, men förväntas vara tillgänglig till onsdagen möte mot FC Midtjylland. Han sa inför matchen mot Heracles i söndags att det kommer bli en kamp mot klockan för Antony att bli spelklar till onsdagen, då han fortfarande tränade individuellt och man inte vill ta några risker med honom. Men bekräftade under presskonferensen på tisdagen att både Mazraoui och Antony båda två är tillgängliga mot FC Midtjylland.

Detta gör att vi nog kan förvänta oss samma startelva mot FC Midtjylland som mot Heracles i helgen om inget händer strax innan matchen. Klaassen är fortfarande tveksam och man kommer inte veta förrän strax innan match om han kan starta. Om han inte kommer till start är det mest troliga att Daley Blind går upp på mittfältet och Lisandro Martinez går in som mittback. Mindre troliga alternativet är att Jurgen Ekkelenkamp får starta rakt av för Klaassen. Antony ska vara startklar, såvida man inte vill ta några risker precis när han kommit tillbaka från en skada och fortsätter med David Neres där som gjorde ett drömmål mot Heracles i helgen. Om Antony startar kan vi kanske få se Lassina Traoré förpassas till bänken och Dusan Tadic starta som nia istället med Antony och Neres på varsin kant.

Ajax och ten Hag har haft en del bekymmer under hösten med vem som ska spela som tia, men i matchen mot FC Utrecht testade ten Hag med Labyad där och trots en lite osynlig insatts gjorde han det bra och stod även för en fin assist till Klaassens mål. Det gjorde att han mot Heracles i helgen fick fortsatt förtroende av ten Hag och tog väl vara på det med två mål och en assist som gjorde att han blev utsedd till matchens lirare efteråt. Intressant blir det att se om han kan följa upp det framöver mot bättre motstånd än Heracles ihåliga och virriga försvar.

Den 18-årige Ryan Gravenberch går från klarhet till klarhet och blev nyligen också uttagen till sin första landslagssamling för Nederländerna. Tillsammans med ten Hag på presskonferensen säger Gravenberch att det känns bra och han lär sig mycket av att spela tillsammans med Klaassen på mittfältet. Men samtidigt är han också självkritisk och menar att han ibland måste läsa spelet bättre. ”Tränaren visade bilder på när Klaassen hade bollen och jag var fortfarande för nära honom när jag kunde ha sprungit framåt för längesen. Och jag tycker att jag borde göra fler mål,” säger han. Han tycker också att man borde göra en bättre match mot FC Midtjylland nu än vad man gjorde för tre veckor sedan, även om man vann med 2-1.

Erik ten Hag är mer rakt på sak och säger att Ajax ska vinna mot FC Midtjylland och betonar vilken vikt det har inför mötena mot Liverpool och Atalanta att man tar tre poäng på onsdagskväll. Han säger att man spelade perfekt de första 20 minuterna mot FC Midtjylland senast, men sen tappade man fokus och blev slarviga i bollhanteringen och positionsspelet. En seger mot FC Midtjylland på onsdagen skulle garantera Ajax minst en plats i Europa League till våren då man som sämst kan sluta på en tredjeplats i gruppen. Såklart siktar man högre och vill knipa åt sig en av platserna till åttondelsfinalen i Champions League. Atalanta åkte på storstryk hemma mot Liverpool senast och väldigt lite talar för att dem ska kunna rubba Liverpool på Anfield samtidigt som Ajax spelar mot FC Midtjylland hemma i Amsterdam. En förlust där för Atalanta gör att Ajax har allt i egna händer och det kan bli en helt avgörande match hemma mot Atalanta i den sista omgången för Ajax.  

FC Midtjyllands tränare Brian Priske ser alla möjligheter för sitt lag att såra Ajax och han har svårt att se att hans lag inte skulle kunna få med sig några poäng alls trots den svåra gruppen man har hamnat i. Han tycker man spelade bra senast mot Ajax och var nära att få med sig ett kryss. Även bortamatchen mot Liverpool höll man 0-0 länge och vara när att få med sig sin första poäng i Champions League. Man ska detaljerat ha analyserat matchen mot Ajax för tre veckor sedan och alla spelare vet vilken plan de ska följa för att kunna få med sig ett resultat från Amsterdam.

Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico, Klaassen, Labyad, Gravenberch; Antony, Tadic, Neres.
Möjlig startelva FC Midtjylland: Andersen; Andersson, Sviatchenko; Scholz, Paulinho; Ogochukwu, Cajuste; Dreyer, Sisto, Mabil; Kaba.

Champions League Omgång 4
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Onsdag 25 november kl. 21:00
Domare: Sergey Karasev (RUS)
Matchen sänds på Viasat Sport Fotboll och på Viaplay.

Joakim Dahl 2020-11-24 21:40:33
Author

Fler artiklar om Ajax