Lagbanner
Inför Ajax - FC Utrecht: Tvillingkampen
Fortsätter Ajax segertåg?

Inför Ajax - FC Utrecht: Tvillingkampen

Ajax möter Simon Gustafsons FC Utrecht på söndag, en speciell match för Jurriën Timber som för första gången får möta sin tvillingbror Quinten.

Så här långt har Ajax säsong gått som smort. Förvisso förlorade man med 4-0 mot PSV i Johan Cruijff Schaal i augusti men efter det har det som på räls, serieledning och den förkrossande målskillnaden 30-1 efter sju omgångar i Eredivisie. I Champions League en femetta mot Sporting CP och senast en säker 2-0-seger mot Besiktas. Nästa motståndare är FC Utrecht, som man inte kan ta lätt på. En viss rivalitet finns, framför allt från Utrecht-håll mot Amsterdam, så laget brukar alltid vara motiverat till tusen mot Ajax. Senaste mötet i Amsterdam var i våras, då slutade det 1-1 i en match som kantades av VAR-fadäser då Ajax hade ett mål till inne som utan tvivel borde godkänts men underkändes för offside på Davy Klaassen trots att han tydligt stod på rätt sida.

Förra säsongen möttes man faktiskt tre gånger, då man stötte på varandra i cupen med, då Ajax vann en galen decembermatch med 5-4. Innan det vann Ajax med 3-0 på bortaplan i Utrecht på hösten. Det mest minnesvärda mötet klubbarna emellan på senare år var i nästsista omgången 2018/19 då Ajax, bara dagar efter den blytunga förlusten i Champions League-semifinalen mot Tottenham, reste sig igen och trots att man hamnade i underläge efter 30 sekunder mot Utrecht kunde vända och vinna med 4-1 vilket innebar att man i praktiken säkrade det 34:e ligaguldet vilket utlöste en spontan fest utanför arenan för spelare och supportrar.

Utrecht har inlett säsongen bra och ligger femma med fyra vinster på de sju första omgångarna. Fjolåret blev turbulent för klubben då tränaren John van den Brom under hösten stack till Belgien för att ta över Genk istället. Det visade sig dock vara en "blessing in disguise" att van den Brom drog, för René Hake som fick ta över först som interimtrönare gjorde det så bra att han i våras fick förtroende som permanent huvudtränare. Hake, som tränade Jong FC Utrecht innan han befordrades, och före det bland annat tränat Twente, tog laget till en sjätteplats och final i playoff om den sista Europa Conference League-kvalplatsen mot Feyenoord, där man föll.

Det blir en speciell match för Jurriën Timber, som i veckan utsågs till månadens talang i Eredivisie i september, och också slutade tvåa i omröstningen om månadens spelare bakom Feyenoords Guus Til. För första gången kommer han möta sin tvillingbror Quinten Timber som i somras lämnade Ajax för Utrecht. Tvillingarna växte upp i Utrecht, spelade först pojklagsfotboll ihop i DVSU och Feyenoord innan de som 13-åringar kom till Ajax akademi och spelade ihop hela vägen upp till Jong Ajax. Men medan Jurriën fick sitt genombrott i a-laget fick Quinten bara sitta med på bänken förra säsongen utan att debutera, vilket gjorde att han valde att inte förlänga kontraktet med Ajax utan gå till Utrecht i hopp om speltid i Eredivisie där. Quintens uttryckliga önskan är att en dag kunna återvända till Ajax.

Klubbytet har fått önskad effekt för Quinten, som tagit en fast plats på Utrechts mittfält bredvid Adam Maher och Bart Ramselaar. Quinten har också tagits ut i U21-landslaget, medan Jurriën återigen är uttagen i a-landslaget liksom Daley Blind, Davy Klaassen, Ryan Gravenberch och Steven Berghuis.

Timber, Maher och Ramselaar väntas utgöra mittfältet för Utrecht alltså. Svenske Simon Gustafson har dragits med skadeproblem och spelade åtminstone inte förra helgen mot Zwolle när Utrecht vann med 5-1. Ajax får se upp med kedjan bestående av trixige Othman Boussaid (som gjorde målet efter 30 sekunder våren 2019), nye grekiske centern Anastasios Douvikas och snabbe Moussa Sylla. Backlinjen leds av 35-årige kaptenen Willem Janssen, en evighetsmaskin som gjorde a-lagsdebut för VVV-Venlo redan 2004. Bredvid sig har han fyrtornet och Ajax-bekantingen Mike van der Hoorn som återvände till sin moderklubb på lån i somras efter flera år i Swansea och Arminia Bielefeld efter en misslyckad tid i Ajax. Till vänster i backlinjen spelar Ajax-fostrade Django Warmerdam (som nådde Jong Ajax men inte a-laget) och till höger en äkta klubbman i Mark van der Maarel som debuterade i Utrechts a-lag 2009 och varit klubben trogen hela sin karriär. Målet vaktas av unge Maarten Paes.

På Ajax-fronten goda nyheter igår då Lisandro Martínez skrev på ett nytt kontrakt till 2025. Förhoppningsvis följer Noussair Mazraoui hans exempel och plitar på en förlängning snart, vad än Mino Raiola säger. Som nämnt är Timber, Blind, Klaassen, Gravenberch och Berghuis uttagna i Oranje. Därtill är Devyne Rensch, Kenneth Taylor och Jay Gorter uttagna i U21-landslaget. Antony är uttagen i Brasliens a-landslag "på riktigt" för första gången, efter OS. Givetvis är Martínez, Nicolás Tagliafico, Edson Álvarez, Dusan Tadic, Sébastien Haller, Mohamed Daramy etc också uttagna till landslagsspel.

Laguttagningsmässigt lär det bli liknande den elva som startade mot Besiktas i tisdags. Remko Pasveer i mål om inte Maarten Stekelenburg magiskt tillfrisknat. Mazraoui, Timber, Martínez, Blind i backlinjen (de utgjorde också backlinjen i månadens lag i Eredivisie). Álvarez, Berghuis och Gravenberch på mittfältet. Antony, Haller och Tadic i kedjan. Men med spelare som Klaassen, Mohammed Kudus, Rensch, David Neres, Tagliafico, Daramy etc också att tillgå har Ajax det välförspänt och det är inte otänkbart att Erik ten Hag roterar något.

Ajax - FC Utrecht spelas imorgon söndag kl 14:30 och sänds på Viaplay.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-10-02 13:35:28
Author

Fler artiklar om Ajax