Lagbanner
Inför Ajax – Feyenoord: De Klassieker är en måstematch för Ajax

Inför Ajax – Feyenoord: De Klassieker är en måstematch för Ajax

Ajax har inte tid att sörja uttåget ur Champions League mer då Feyenoord gästar Amsterdam för säsongens sista De Klassieker. Efter att Ajax radat upp flera dåliga insatser i de senaste ligamatcherna och tvåan PSV Eindhoven kommit i kapp, endast två poäng bakom Ajax, kan söndagens De Klassieker bli en svår uppgift, men är en måstematch för Ajax annars är katastrofveckan ett faktum.

Ajax befinner sig i en formsvacka som pågått lite mer än en månad, kanske den viktigaste månaden under hela säsongen dessutom. Allt började den 19 februari då Jurriën Timber avgjorde sent borta mot Willem II (0-1) efter en plötslig och väldigt blek insats av Ajax. Efter en svag andra halvlek borta mot Benfica fick man nöja sig med 2-2 för att sen rada upp ytterligare tre mycket bleka ligamatcher som börjar med chockförlusten borta mot Go Ahead Eagles (2-1), följt av två ligamatcher på rad där man tappar en 2-0 ledning till 2-2 för att sen avgöra väldigt sent i matchen till 3-2 mot RKC Waalwijk och SC Cambuur. Alla dessa fyra lagen ligger dessutom i den undre halvan av tabellen där Willem II, RKC och Go Ahead Eagles ligger farligt nära nedflyttningsstrecket.

I veckans match mot Benfica var det inget fel på motivationen iallafall. Spelmässigt dominerade man matchen på alla plan utom ett, man gjorde inte mål på sina chanser. Benfica hade förstått att det är det man måste göra i fotboll och lyckades få in matchens enda mål efter en frispark utanför straffområdet. En tuff och oförtjänt förlust men det är bara att önska Benfica lycka till och inrikta sig på de återstående två titlarna Ajax kan vinna i vår.  

Efter den smärtsamma förlusten i veckan, där Erik ten Hag erkänt att spelarna behövt längre tid att smälta Champions League-uttåget än de 24 timmarna han har som regel att fira eller sörja en match i efterhand, väntar nu De Klassieker mot Feyenoord hemma på Johan Cruijff ArenA. Feyenoord har en mycket fin säsong bakom sig och är ett helt nytt lag under nye tränare Arne Slot. Till skillnad från de senaste lagen Ajax mött i ligan och haft problem med ligger Feyenoord på en tredjeplacering i tabellen, åtta poäng bakom Ajax. Man trummar också på i UEFA:s nya turnering Europa Conference League där man i veckan tog sig vidare från sextondelsfinalen mot Partizan Beograd efter en 3-1-vinst hemma och totalt 8-3.

Tunga avbräck för Feyenoord mot Ajax är att Justin Bijlow har åkt på en ny långtidsskada och missar matchen, så gör även Orkun Kökcü som är avstängd. Dessutom hade de coronakaos i veckan då tränaren Slot, Gernot Trauner och Marcus Holmgren Pedersen testades positivt för Covid-19 och missade deras match mot Partizan Belgrad, så gjorde även vänsterbacken Tyrell Malacia på grund av en mindre känning, men alla fyra ska vara tillbaka mot Ajax på söndag.

Söndagens möte blir den 66:e gången lagen ställs mot varandra i Amsterdam där Ajax har en fin statistik genom åren. Man samlat på sig 38 segrar medan Feyenoord har endast vunnit elva gånger, där den senaste vinsten för Rotterdam-laget var för 17 år sedan. Ajax största och mest målrika hemmaseger mot Feyenoord skedde säsongen 1983/84 då man vann med 8-2 efter ett hattrick av Marco van Basten. Förra säsongens hemmamatch vanns med 1-0 efter mål av Ryan Gravenberch och i bortamatchen i vintras vann Ajax med 0-2 efter ett självmål av Marcos Senesi och ett straffmål av Dusan Tadic.

Det finns två spelare i Ajax som har en Feyenoord-karriär bakom sig, den som är mest färsk i minnet är såklart Steven Berghuis som i somras gjorde den förbjudna transfern att gå från Feyenoord till Ajax, varefter han fick utstå dödshot både mot sig själv och sin familj, vilket han sen lämnade in en 19 sidor lång polisanmälan på fylld av de hot han fått mot sig. Även Jurriën Timber har ett förflutet i Feyenoord men då han gjorde transfern som väldigt ung gick det mer under radarn.

Enligt ten Hag kom alla spelare ur matchen mot Benfica i veckan utan några fysiska besvär. Det gör att alla utom skadade Remko Pasveer, Jay Gorter, Maarten Stekelenburg och Sean Klaiber är spelklara mot Feyenoord. Han avslöjar också att både Stekelenburg och Klaiber, som båda har varit långtidsskadade, har börjat träna igen och kommer troligtvis vara tillgängliga för spel framåt slutet av säsongen.

Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind; Álvarez, Berghuis, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic.
Möjlig startelva Feyenoord: Marciano; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Toornstra; Nelson, Dessers, Sinisterra.

Eredivisie Omgång 27
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: 2022-03-20   Kl. 14:30
Domare: Danny Makkelie.
Matchen sänds på Viasat Sport Extra och på Viaplay.


 

Joakim Dahl 2022-03-19 16:03:32
Author

Fler artiklar om Ajax