Lagbanner
Inför Ajax – Feyenoord: Kompakt och formstarkt Feyenoord kan ställa till problem för Ajax
Det blir en svår uppgift för Ajax och en tränarkamp när tvåan Feyenoord besöker Amsterdam för säsongens första De Klassieker på söndag.

Inför Ajax – Feyenoord: Kompakt och formstarkt Feyenoord kan ställa till problem för Ajax

Den andra matchen för året hemma på Johan Cruijff Arena går av stapeln på söndagseftermiddagen och även det är en toppmatch när Feyenoord står för motståndet i säsongens första De Klassieker. Ajax har en väldigt bra De Klassieker-statistik hemma under de senaste åren men det är nu ett mycket bättre Feyenoord-lag som besöker Amsterdam.

Under söndagseftermiddagen gästar Feyenoord Amsterdam för säsongens första De Klassieker och det blir också ett extra laddat möte då det är ettan mot tvåan som ställs mot varandra. Feyenoord har sakta men säkert klättrat upp och knyckt åt sig andraplatsen i tabellen efter att PSV Eindhoven i veckan förlorade hemma mot AZ Alkmaar med 1-3 samtidigt som Feyenoord vann sin match hemma mot PEC Zwolle med 1-0. Ajax leder ligan med 3 poäng, följt av Feyenoord på 35 poäng, efter att man i veckan slog FC Twente borta i en match där man hade marginalerna med sig och en viss Klaas-Jan Huntelaar som vid ställningen 1-1 kom in i den 89:e minuten och frälste Ajax med två snabba mål, vilket också gjorde honom historisk då ingen annan spelare tidigare i Eredivisie lyckats med att gör två mål efter de blivit inbytta i den 89:e minuten.

Huntelaar visar också hur otroligt viktig han kan vara för Ajax när han kan komma in och avgöra matcher och fortfarande vara glödhet framför mål. 37-åringen är aktuell för en flytt tillbaka till Schalke 04, där han innan han kom tillbaka till Ajax spelade i sju år, för att rädda dem från nedflyttning efter en tuff säsong. Efter matchen mot FC Twente säger Huntelaar att han har mycket att fundera över och att välja mellan Ajax och Schalke 04 är som att välja mellan sina två barn. Faktum är att sen Huntelaar återvände till Ajax inför säsongen 2017/18 har han gjort 45 mål i Eredivisie. Bara Dusan Tadic (48) och Feyenoords Steven Berghuis (55) har gjort fler mål sedan dess. Man ska också komma ihåg här att han är ingen spelare som spelar 90 minuter vecka in och vecka ut.

Efter matchen mot FC Twente, där Ajax spelade bra men var slarviga framför mål och inte kunde få in 0-2, säger Erik ten Hag att bra spel inte är tillräckligt bra, man vill vinna varje match och avgöra så fort som möjligt. ”Det blir viktigt att börja med en hög intensitet mot Feyenoord. Vi måste skapa ett högt tempo, detta är en viktig lektion vi kan ta med oss ifrån vår senaste hemmamatch mot PSV.”  

Lassina Traoré, Brian Brobbey och David Neres tränade alla med laget igen i veckan, men Erik ten Hag bekräftade för ESPN innan matchen mot FC Twente i veckan att Neres inte kan spela varken mot FC Twente eller i De Klassiker under söndag då han behöver mer tid. Mohammed Kudus hade känningar dagen efter matchen mot PSV Eindhoven förra söndagen och var inte med mot FC Twente i torsdags, men ten Hags förhoppningar är att han ska kunna vara med i truppen tills matchen mot Feyenoord.

Perr Schuurs kritade under fredagen på ett nytt kontrakt med Ajax som löper tills sommaren 2025. Den 21-årige mittbacken har både blandat och gett under hösten efter att stundtals ha varit briljant under försäsongen, något som också gjorde honom till ordinarie bredvid Daley Blind i försvaret. I veckan tappade han sin startplats till Jurriën Timber och han säger själv att han nu måste vara mentalt stark och kämpa på för att övertyga tränaren, som också gav honom en förklaring till varför Timber valdes först mot FC Twente och det ska ha varit på grund av flera olika faktorer. Man föredrog Timbers snabbhet för att hänga med snabbe Queensy Menig i FC Twente, något Schuurs hade stora problem med i hemmamatchen tidigare i december, men också på grund av hans svajande form senaste veckorna.

Vi har sett honom göra en och en annan groda, speciellt mot tuffare motstånd i till exempel Champions League under hösten och många ställer sig frågande till om han ska vara ordinarie i Ajax. En viktig sak att komma ihåg är att det är väldigt svårt att försöka fylla Matthijs de Ligts skor och det råder dock ingen tvekan om att Schuurs inne sitter mycket talang. Kanske är det så att han bara behöver en säsong till att utvecklas på innan man kan ställa de enormt höga krav man gör efter de Ligt. Det ska också nämnas att hans mittbackskollega Blind har varit mycket svag under hösten och står för en och en annan indianare i var och varannan match och besitter inte längre den snabbheten som kanske krävs för en försvarare, vilket i vissa situationer helt har utlämnat Schuurs.

Med det sagt tippas det från många experter i Holland att Schuurs kommer vara tillbaka i startelvan mot Feyenoord på söndag. Vi får se vad för slutsatser ten Hag drar av sitt experimenterande. ”Jag är glad att jag kan fortsätta utvecklas i den här vackra fotbollsklubben. Jag har varit lycklig ända sedan jag kom till Ajax. Klubben och jag kom upp med en plan och det är fortfarande en plan jag följer. Det är ett medvetet beslut att förlänga mitt kontrakt och att stanna här,” säger Schuurs till Ajax hemsida efter han förlängt sitt kontrakt i fredags.   

En fin tradition man nu går miste om på grund av Covid-19 är då tusentals supportrar normalt sett brukar besöka lagets sista träning innan ett De Klassiker för att elda på laget. Något som gett effekt för Ajax då man de senaste 14 säsongerna har gått obesegrad i De Klassiker hemma på Johan Cruijff Arena. Sen Eredivisie startades har Ajax och Feyenoord mött varandra varje år och på de 65 hemmamatcher man har spelat har man vunnit 37 gånger, kryssat 16 och förlorat 11 gånger. Den största segern kom säsongen 1983/1984 då man förnedrade Feyenoord med 8-2 och i den matchen gjorde Marco van Basten tre mål. Andra stora siffror blev det också under säsongerna 1975/76 och 1998/99 då man vann med 6-0. Sist lagen möttes i Amsterdam var den 27 oktober 2019 och då vann Ajax med 4-0 tack vare mål av Hakim Ziyech, Nicolás Tagliafico, Neres och Donny van de Beek.  

Om vi kollar på intressant fakta gällande motståndarna så har man sedan Dick Advocaat tog över laget från Jaap Stam efter den 4-0-förlusten mot Ajax i oktober 2019 tagit 71 poäng i Eredivisie. Det är sex fler poäng än något annat lag har lyckats med under den perioden (Ajax 65). Så det är helt klart ett bättre Feyenoord-lag som besöker Amsterdam under söndagen än under tidigare år. Man har dessutom endast släppte in ett mål sedan början av december, vilket är fyra mindre än något annat lag i Eredivisie under den perioden och sju mindre än Ajax. I Feyenoords matchtrupp finns en spelare med ett Ajax-förflutet. Luciano Narsingh gick igenom Ajax ungdomsakademi men gjorde aldrig någon match med A-laget.

Under lördagskvällen vann Vitesse borta över FC Emmen med 4-1 vilket gör att de går upp på delad förstaplats med Ajax på 38 poäng, fast med mindre målskillnad och en match mer spelad. PSV Eindhoven leder borta i skrivande stund över Sparta Rotterdam med 1-3 vilket skulle placera dem på 37 poäng. Om Ajax förlorar under söndagen skulle Feyenoord också gå upp på samma poäng som Ajax och Vitesse, följt av PSV Eindhoven på 37 poäng.  
 
Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Promes, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic.
Möjlig startelva Feyenoord: Marsman; Geertruida, Botteghin, Senesi, Malacia; Toornstra, Fer, Diemers; Berghuis, Pratto, Haps.

Eredivisie Omgång 17
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Söndag 17/1 kl. 16:45
Domare: Danny Makkelie
Matchen sänds på Viasat Sport 1 och på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-01-16 20:53:00
Author

Fler artiklar om Ajax