Lagbanner
Inför Ajax - Heerenveen: Seriepremiär
Kan Ajax inleda ligasäsongen positivt?

Inför Ajax - Heerenveen: Seriepremiär

Ajax begår på söndag eftermiddag ligapremiär mot Heerenveen, som numera tränas av ingen mindre än Robin van Persie. Kan Ajax resa sig efter fjolårets fiasko och åter bli ett lag att räkna med?

Den gångna Eredivisie-säsongen var Ajax sämsta sen 1999/2000 då man slutade sexa, även då efter en kaosartad säsong med avgångna ledare på alla möjliga nivåer. Nya tag nu med en ny styrelse, ny teknisk ledning och ny tränare.

Ajax har inlett säsongen okej med avancemang i Europa League-kvalet. Vojvodina slogs ut i andra rundan och i tredje inleddes i torsdags med 0-1-seger borta mot Panathinaikos. Inget särskilt glimrande spel så långt men väl segrar.

Francesco Farioli har således fått en bra start som tränare. På transfermarknaden har Alex Kroes, som till slut blev teknisk direktör alltså, haft det kämpigare. Ajax måste sälja för att kunna köpa men än så länge har man inte kunnat göra någon stor affär. Då alla andra vet att Ajax måste sälja är Ajax i ett uselt förhandlingsläge och kommer sannolikt behöva sälja spelare till vrakpris sent i fönstret.

Med det sagt verkar saker börja hända nu på transfersidan. Gerónimo Rulli, som tappade sin plats i målet till Diant Ramaj förra säsongen, väntas bli officiellt klar för Olympique Marseille inom mycket kort, förmodligen nu i helgen. Steven Bergwijn, som ändå hade varit avstängd i ligapremiären, reste inte med laget till matchen mot Panathinaikos i torsdags, ett tydligt tecken på att både han och klubben vill sälja honom snarast. Ajax förhandlar med Leicester.

Nåväl, fokus på matchen nu. Heerenveen slutade elva förra säsongen och vill ta sig upp på övre halvan denna säsong. De gör ett omtag med Robin van Persie som ny tränare. Den forne anfallsikonen inledde sin tränarbana i moderklubben Feyenoord där han verkat både som ungdomstränare och specialisttränare för seniorspelarna.

Det ska bli intressant att se om van Persie visar sig vara ett bra tränarämne. Svensklaget Heerenveen har förstås ett par blågula i truppen: Simon Olsson, Hussein Ali och Danilo Al-Saed. De två sistnämnda har valt att spela för Iraks landslag. Elfsborg-fostrade Olsson har undan för undan fått mer ansvar i Heerenveen och nu när Anas Tahiri lämnat är det upp till honom att styra mittfältet. Ali konkurrerar om högerbacksplatsen med Feyenoord-fostrade Denzel Hall. Al-Saed, tidigare i norska Sandefjord är ett nytt alternativ för ytterplatserna.

Apropå yttrar så har Heerenveen nyligen sålt sin norske vänsterytter Osame Sahraoui som förra säsongen gjorde stort avtryck i Eredivisie med sina många och fina dribblingar. Lille är ny klubbadress för teknikern. Återstår att se om Al-Saed eller danske Jacob Trenskow, som Heerenveen just värvat från Kalmar, kan fylla luckan efter Sahraoui.

I övrigt gällande motståndarna noterbart att Ajax-fostrade Mickey van der Hart petar Andries Noppert i målet. Noppert kom lite från ingenstans till att bli förstemålvakt i landslaget VM 2022 efter en fin säsong i Heerenveen då, men sen dess har formen vänt för honom.

För Ajax del ska det bli intressant att se om Farioli kör på med ungefär den elva han använt sig av i kvalmatcherna eller om det börjar skifta nu då truppen blivit fulltalig och spelare börjat komma i form.

Remko Pasveer kommer vakta målet, han fyller 41 i höst och Fariolis beslut att peta Diant Ramaj som gjorde en fin debutsäsong i fjol för Pasveers rutin har varit hans mest omdiskuterade hittills. Pasveers förmåga att leda backlinjen sägs ligga till grund för det, sen kan det även misstänkas att Ajax kanske insett att de måste sälja även Ramaj för transferbudgetens skull.

Devyne Rensch får spela på som högerback, trots att han ännu inte velat förlänga sitt kontrakt som går ut nästa sommar. Josip Sutalo har nu börjat imponera på Farioli, tidigare sades det att Farioli vill sälja kroaten och ersätta honom med sin egen landsman Daniele Rugani. Kanske får Sutalo stanna trots allt?

Bredvid Sutalo har unge Youri Baas slagit sig in. 20-åringen är i grunden vänsterback och var utlånad till NEC förra säsongen men har under sommaren gått från klarhet till klarhet i mittlåset. Han håller turkiske EM-spelaren Ahmetcan Kaplan och stortalangen Dies Janse bakom sig. Jorrel Hato har flyttat ut som vänsterback där han i Fariolis taktik skär inåt i planen och ska ha mycket boll centralt i planen.

4-3-3 gäller även under Farioli, men en till skillnad utöver de inverterade ytterbackarna, är att spetsen på mittfältet är riktad neråt. Det vill sig, en tillbakadragen mittfältare med två offensivare framför sig. De senaste åren har Ajax spelat tvärtom, två sittande med en offensiv framför sig.

Jordan Henderson har hittills tagit den defensiva platsen och lär göra så även mot Heerenveen. Även om han om någon borde kanske säljas av för att lätta på lönebudgeten. Sivert Mannsverk är alternativet till honom då Benjamin Tahirovic förpassats till att träna med Jong Ajax i väntan på att någon klubb vill köpa honom.

Kenneth Taylor och Kian Fitz-Jim har legat framför Henderson hittills men det har inte riktigt klickat. Fitz-Jim imponerade på försäsongen och har varit bra med boll i matcherna hittills men sämre utan dem, medan Taylor å sin sida inte fått ut så mycket alls. Branco van den Boomen, Kristian Hlynsson och Steven Berghuis är alternativen till dem.

Berghuis är även aktuell att starta som högerytter, det gjorde han mot Panathinaikos i torsdags och gjorde matchens enda mål. Han ser sig själv dock hellre som innermittfältare nu, och troligen gör även Farioli det men han har fått vara högerytter nu till en början i brist på alternativ i väntan på att Bertrand Traoré ska bli helt fit.

Traoré, som återvänt till Ajax på fri transfer sju år efter sin lyckade lånesejour, hoppade in med mål i andra matchen mot Vojvodina och hoppade in utan mål mot Panathinaikos. Kan han vara redo för start nu? Annars lär det bli Berghuis från start igen. Christian Rasmussen imponerade inte mot Vojvodina trots att han fick chansen från start, och nu är han skadad.

På andra kanten har Carlos Forbs startat men nu placerar rykten honom i Wolverhampton. Gör det att Mika Godts väljs före? I så fall kanske Anton Gaaei får en oväntad start som högerytter. Farioli satte in högerbacken som det i andra halvleken mot Panathinaikos när han ersatte Forbs med Godts, för att bibehålla ett djupledshot.

Chuba Akpom har varit startande center i kvalmatcherna då Brian Brobbey var upptagen med EM och sen semester. Brobbey var dock tillbaka med ett inhopp mot Panathinaikos och med tanke på hur blek Akpom sett ut får vi hoppas att Brobbey snart kan starta igen. Akpom för övrigt också en Ajax gärna säljer i sommar. Traoré och unge Julian Rijkhoff de andra centeralternativen.

Ajax - Heerenveen spelas söndag kl 16:45

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-08-10 15:32:22
Author

Fler artiklar om Ajax