Lagbanner
Inför Ajax - Heerenveen: Titelmatch
Steven Berghuis sägs vara tillbaka i startelvan ikväll.

Inför Ajax - Heerenveen: Titelmatch

Ikväll kan Ajax säkra det 36:e ligaguldet i klubbhistorien när man tar emot Heerenveen hemma i Amsterdam.

Efter de tappade poängen i söndags mot AZ (2-2) fick Ajax hjälp från oväntat håll. Värsta rivalerna Feyenoord lyckades i slutskedet av matchen mot PSV komma tillbaka från 0-2 till 2-2 vilket gjorde Ajax egna poängtapp mindre viktigt. Med 4 poängs serieledning och 2 omgångar kvar har Ajax allt i egna händer. Eredivisie kommer avgöras antingen ikväll eller på söndag eftermiddag.

Om Ajax vinner ikväll är det 36:e ligaguldet i klubbhistorien säkrat. Om Ajax kryssar samtidigt som PSV kryssar eller förlorar mot NEC är guldet också klart. De enda scenarion som kan skjuta på avgörandet är om Ajax kryssar samtidigt som PSV vinner, eller om Ajax förlorar och PSV tar poäng.

Eventuellt titelfirande kommer ske direkt efter matchen på Johan Cruijff Arena, inte på Museumplein centralt i Amsterdam vilket väckt stort missnöje bland Ajax-supportrar. Amsterdams borgmästare Femke Halsema, som tog beslutet med hänvisning till för lite tid för att garantera säkerheten för evenemanget på Museumplein, har fått utstå hat och hot vilket fördömts av Ajax. Ajax-supportrar planerar fortfarande att fira mer centralt i staden, ett utrop har gått ut med uppmaningen att flocka till Leidseplein efter matchen.

Matchen kommer föregås av en tyst minut för att hedra nyligen bortgångna Jody Lukoki och Henk Groot. Ajax kommer också spela med sorgband av den anledningen.

Sen tidigare är det klart att Antony, Lisandro Martínez, Ryan Gravenberch, Remko Pasveer, Perr Schuurs och Sean Klaiber missar resten av säsong på grund av skador. Hur Erik ten Hag tänker formera laget går det bara att spekulera i. Mot AZ blev det en 4-4-2-formation, nu gör rykten gällande att Brian Brobbey bänkas och Steven Berghuis kommer starta, det kan månne innebära en återgång till 4-3-3.

Maarten Stekelenburg kommer hur som helst vakta målet, och backlinjen kommer bestå av Nicolás Tagliafico, Daley Blind, Jurriën Timber och antingen Noussair Mazraoui eller Devyne Rensch som högerback. Om det blir ett tremannamittfält lär Edson Álvarez, Davy Klaassen och Kenneth Taylor ta de platserna. Steven Berghuis, Sébastien Haller och Dusan Tadic där framme.

Gästande Heerenveen hade en tuff höst men har haft ett uppsving under våren sen tränaren Johnny Jansen fick sparken och fd Ajax-backen Ole Tobiasen kom in som interimtränare. Amin Sarr, som värvades från Malmö FF i januari, har haft en lysande start i klubben och gjorde två mål i helgen mot Vitesse vilket gör att han nu står på 5 mål på 11 matcher för klubben. Fler svenskar finns i laget, Rami Kaib är startande vänsterback och Ibrahim Dresevic (som valt Kosovo på landslagsnivå) är bofast i mittlåset. Rami Al Hajj kommer ofta in från bänken.

Heerenveen lär starta med en 5-3-2-formation. Gamle Feyenoord-målvakten Erwin Mulder vaktar målet. Kaib springer på ena kanten, duktige unge högerbacken Milan van Ewijk på den andre. Dresevic har i mittlåset sällskap av Feyenoord-fostrade spelarna Sven van Beek och Lucas Woudenberg. På mittfältet lär Anas Tahiri, Tibor Halilovic och Rami Kaib starta, om inte Ajax-hjälten Siem de Jong kliver in i startelvan. På topp har Sarr sällskap av Sydney van Hooijdonk, son till Pierre.

Ajax - Heerenveen spelas ikväll onsdag kl 20:00 och sänds på Viaplay.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-05-11 15:46:23
Author

Fler artiklar om Ajax