Lagbanner
Inför Ajax - Heracles Almelo: Säsongspremiär med halvfärdigt lag
Ajax nya lagkapten Steven Bergwijn måste kliva fram den här säsongen.

Inför Ajax - Heracles Almelo: Säsongspremiär med halvfärdigt lag

Ajax går in i den nya säsongen med en ny ledning på alla nivåer och en halvfärdig spelartrupp.

Då är det dags för det nya Ajax att starta säsongen. För det är verkligen till mångt och mycket ett nytt Ajax. De senaste 18 månaderna har mycket hänt och hela klubbens styre bytts ut i omgångar.

Februari 2022: Sporchef Marc Overmars lämnar klubben efter en internutredning som gör att hans sexuella trakasserier av kvinnlig anställda kommer upp till ytan.

Maj 2022: Ajax vinner för 36:e gången i historien. Den tredje ligatiteln under Erik ten Hag, som sedan lämnar för Manchester United. Alfred Schreuder, som assisterade ten Hag under 18/19-säsongen, efterträder honom.

Juni 2022: Transferfönstret öppnar och Ajax har fortfarande inte hittat en ny sportchef efter Overmars. Verkställande direktör Edwin van der Sar låter tekniska direktörerna Gerry Hamstra och Klaas-Jan Huntelaar sköta transferfönstret, men inte med full mandat.

Augusti 2022: När transferfönstret stänger har startspelarna Lisandro Martínez, Noussair Mazraoui, Sebastien Haller, Antony, Nicolas Tagliafico och Ryan Gravenberch lämnat. Antony för en rekordsumma på 1 miljard. Steven Bergwijn, Calvin Bassey, Brian Brobbey och Owen Wijndal med flera nyförvärv görs.

September 2022: Maurits Hendriks, tidigare chef för Nederländernas olympiska kommitté, anställs som ny chief sports officer, en ny position i Ajax skapad för att överse alla sportsliga avdelningar, herrlag, damlag, ungdomslag.

Oktober 2022: Ajax förlorar med 1-6 hemma mot Napoli i Champions League, klubbens största europeiska förlust någonsin. Fyra förluster i rad i Champions League höjer missnöjet mot Alfred Schreuder.

December 2022: Klubblegendaren Daley Blind tvingas bort och bryter kontraktet med Ajax efter ett bråk med Schreuder om taktik.
26 januari 2023: Alfred Schreuder får slutligen sparken efter 1-1 hemma mot nykomlingen Volendam. Ajax har inte vunnit en match sen oktober. Jong Ajax-tränaren Johnny Heitinga tar över som interimtränare säsongen ut.

Mars 2023: Pier Eringa väljs in som ny ordförande för RvC, den rådgivande (högsta) styrelsen i Ajax.

11 april 2023: Sven Mislintat utnämns till ny sportchef.

Maj 2023: Ajax förlorar cupfinalen mot PSV och slutar bara trea i ligan, långt efter mästarna Feyenoord. Långvarige assisterande tränaren Michael Reiziger, chefsscouten Henk Veldmate och akademichefen Said Ouaali lämnar båda efter säsongen. Johnny Heitinga får inte fortsatt förtroende och lämnar. Kelvin de Lang från Manchester City anställs som ny chefsscout.

26 maj: Den exekutiva styrelsen (under RvC) meddelar att man ställer sina poster till förfogande till hösten.

30 maj: Edwin van der Sar avgår som VD efter sju år på posten och totalt elva år i klubbens toppskikt.

14 juni: Maurice Steijn utses till ny tränare. En utnämning som överraskar alla i fotbollsholland. Gamle Ajax-spelaren Hedwiges Maduro och gamle Jong Ajax-assistenten Said Bakkati anställs som assisterande tränare.

15 juli: Ikoniske lagkaptenen Dusan Tadic lämnar Ajax.

2 augusti: Alex Kroes, direktör i AZ, utses till ny VD för Ajax men han kan inte börja jobbet än på grund av kontraktssituationen med AZ.

6 augusti: Ajax avslutar försäsongen med en 3-1-förlust mot Borussia Dortmund. Tidigare har man förlorat med samma siffror mot Augsburg, förlorat med 3-0 mot Anderlecht, besegrat Shakhtar Donetsk med 3-0 och kryssat mot FC Den Bsoch.

Så här är vi nu med ny ledning på alla nivåer och ett halvfärdigt lag. För halvfärdigt är det verkligen. Tadic, Edson Álvarez och Jurriën Timber har lämnat, liksom floppköpen Bassey och Mohamed Daramy. Mittfältarna Branco van den Boomen och Benjamin Tahirovic blev klara tidigt i juni, men först härom veckan blev fler nyförvärv klara: Yttern Carlos Forbs Borges från Manchester City, reservmålvakten Diant Ramaj från Eintracht Frankfurt och mittbacken Jakov Medic från St. Pauli.

Fler behövs, och fler kommer komma. Maurice Steijn sa på presskonferensen i fredags att prioritet är två till mittbackar (en höger- en vänsterfotad) då Medic och 17-årige Jorrel Hato är de enda i a-truppen nu, samt en till center då Brian Brobbey är den ende på den positionen.

Kroatiske landslagsmannen Josip Sutalo ska äntligen vara nära att bli officiellt klar för Ajax enligt Fabrizio Romano, det har varit på gång sen länge. Stuttgarts japan Hiroki Ito är Ajax huvudmål för den andra mittbacksplatsen. Vem som kan bli ny center är dock mer oklart just nu.

Det är även Mohammed Kudus framtid. Ajax och Brighton har varit överens om en övergång sen juli och bara väntat på Kudus, som dragit fötterna bakom sig i hopp om intresse från fler klubbar kanske. I veckan tröttnade Ajax och ställde ett ultimatum till Kudus, kom överens med Brighton eller så får du stanna om inte ett astronomiskt bud kommer in. Kudus fick 48 timmar på sig men har inte löst det. Vi får se om nya bud kommer och om Kudus är kvar så länge till.

För så länge han är kvar är Hakim Ziyech inte en prioritet för Ajax, det sa Steijn också. Men om Kudus försvinner, då finns en plats… Det har tisslats och tasslats om en eventuell återkomst för publikfavoriten Ziyech, som inte är önskad i Chelsea och vars flyttar till PSG i januari och Saudiarabien nu i sommar fallit igenom. Det sägs att han är villig att sänka sin lön för att komma tillbaka till Ajax.

Med ett halvfärdigt lagbygge är det alltså dags att ta sig an nykomlingen Heracles Almelo i premiärmatchen. Heracles som studsade direkt tillbaka till Eredivisie efter nedflyttningen 2021/22. Hos gästerna gäller det att hålla koll på Emil Hansson som vräkte in mål och assist från sin kant förra säsongen.

Hur ställs då ett halvfärdigt lagbygge upp? Målet vaktas av Gerónimo Rulli. Jakov Medic kommer starta, det lät Steijn också meddela på presskonferensen. Bredvid sig i mittlåset kommer han ha 17-årige supertalangen Jorrel Hato. På högerbacken Devyne Rensch, som behöver höja sig denna säsong. På vänsterbacken blir det förmodligen unge Anass Salah-Eddine, tillbaka efter lån i Twente. Detta då forne AZ-kaptenen Owen Wijndal följt upp sin dåliga debutsäsong i Ajax med att se nästan ännu sämre ut på försäsongen. Om Ajax får in Ito kan det nog bli så att Hato går ut som vänsterback.

De två tidiga nyförvärven, Benjamin Tahirovic och Branco van den Boomen, tar två av mittfältsplatserna. Båda har imponerat på försäsongen. Spånga-sonen Tahirovic ska som bollvinnare fylla hålet efter Álvarez. Ajax-fostrade van den Boomen är tillbaka efter fina år i Toulouse och med sin blick för spelet och passningsfot finns det förhoppningar om att han ska kunna styra upp Ajax mittfält som var undermåligt förra säsongen.

Den sista mittfältsplatsen, som tia framför dessa två, är mer öppen då Steven Berghuis är avstängd. Två spekulanter är Kenneth Taylor och Davy Klaassen, två spelare som efter svaga fjolårssäsonger och mittfältsförstärkningarna nu inte kan räkna med ordinarie platser. Andra alternativ är att antingen Steven Bergwijn eller Mohammed Kudus flyttas inåt från sina ytterpositioner.

Förmodligen inte Kudus, som nog ändå lär starta, inte minst då den andra högeryttern Francisco Conceição i dagarna lämnat in en transferbegäran då han vantrivs i Amsterdam. Klubbledningen vill dock att han stannar och fajtas för sin plats.

Steven Bergwijn då, har utsetts till ny lagkapten efter Tadic. Steijn motiverade valet med att Bergwijn imponerat på honom under försäsongen, är Ajaxfostrad Amsterdamkille med internationell erfarenhet och någon att se upp till. Bergwijn riktigt lös av stolthet när han intervjuades efter utnämningen, förhoppningsvis kan han kliva fram nu efter en svag comebacksäsong i det Ajax han lämnade som 14-åring.

Om Bergwijn spelar tia lär någon av ynglingarna Mika Godts och Amourricho van Axel Dongen starta som vänsterytter. Carlos Borges, eller Forbs, som det spännande nyförvärvet kommer ha på tröjan (sin mammas efternamn) är inte redo för att starta ännu har Steijn sagt, men väl inhopp.

Som den ende centern i truppen kan åtminstone Brobbey vara trygg med sin startplats. Förhoppningsvis kommer en förstärkning på den positionen snart, för det borde inte Brobbey vara efter sin fjolårssäsong.
Redo eller inte, den nya säsongen börjar nu Ajax!

Ajax - Heracles spelas ikväll lördag kl 20:00. Den sänds tyvärr inte i svensk tv.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-08-12 12:11:47
Author

Fler artiklar om Ajax