Lagbanner
Inför Ajax – Heracles Almelo: Skadelistan har växt till sig för Ajax
Startplats för Davy Klaassen, Nico Tagliafico och Perr Schuurs mot Heracles?

Inför Ajax – Heracles Almelo: Skadelistan har växt till sig för Ajax

Det är dags för Ajax att återgå till ligaspelet igen efter landslagsuppehållet med en match hemma mot Heracles Almelo på söndag. Men flera spelare är väldigt osäkra till spel vilket gör att Erik ten Hag kommer få pussla med sin startelva.

Ajax är tillbaka med en ligamatch hemma mot Heracles på söndag. Gästerna från Overijssel har haft en tuff höst och ligger just nu på en 14:e placering i tabellen efter 20 omgångar, men trots en svag höst lyckades man sno poäng av Ajax då man höll Amsterdam-laget till 0-0 hemma i Almelo i slutet av oktober.

Men historiskt sätt har Heracles haft det väldigt svårt mot Ajax i Amsterdam genom åren. På de 21 tidigare gångerna lagen mötts i Amsterdam har Heracles endast vunnit en gång vilket var för nästan 60 år sedan, medan Ajax har vunnit hela 16 gånger och fyra gånger har det slutat oavgjort. Ajax största segrar kom säsongerna 1963/64 och 1985/86 då man vann med 7-0 båda gångerna.

I Heracles finner vi två spelare med ett förflutet i Ajax. Navajo Bakbord, som är född i Amsterdam, gick igenom Ajax ungdomsakademi men gjorde aldrig någon match för a-laget. Den andre är Kaj Sierhuis, också en Ajax produkt, som gjorde sin debut i Ajax a-lag under ten Hag med ett inhopp i Champions League-matchen mot Sturm Graz den 25 juli 2018. Men det blev endast tre matcher i Ajax för Sierhuis innan han lånades ut till FC Groningen under vintern 2018/19. Han fortsatte sen sin karriär i Stade Reims men är nu tillbaka i Holland på ett lån till Heracles.  

För Ajax del så har skadelistan växt till sig sedan sista då flera spelare är osäkra att kunna komma till spel. Ryan Gravenberch är sjuk och lär missa matchen mot Heracles, så även Brian Brobbey som skadade knäet i senaste matchen mot PSV och kommer vara borta några veckor till. Erik ten Hag bekräftade också under fredagens presskonferens att både Lisandro Martinez och Edson Álvarez är högst tveksamma att komma till spel mot Heracles på söndag då båda dragit på sig mindre känningar efter att båda spelat för sina respektive landslag. Martinez har en känning i sitt ena lår och Álvarez kolliderade med en motståndare i matchen mot Costa Rica och är öm ovanför ena knäet. Utöver detta saknas också långtidsskadade Sean Klaiber och Maarten Stekelenburg.

Men tillbaka i truppen är både Sébastien Haller och Mohammed Kudus. Haller är tillbaka igen efter att ha spelat afrikanska mästerskapen och Kudus återvänder till truppen igen efter en skada. Haller kommer naturligt gå tillbaka till sin plats som center där Brobbey har vikarierat och Kudus lär få börja på bänken. Utifall både Gravenberch, Martinez och Álvarez saknas på söndag kommer ten Hag att få pussla och flytta runt på spelare. Nico Tagliafico i stället för Gravenberch och Perr Schuurs i stället för Martinez, samtidigt som Blind flyttas upp på mittfältet med Tagliafico som vänsterback, är det mest troliga alternativet ten Hag kommer välja.

På mittfältet tippas Davy Klaassen gå in som sittande mittfältare i stället för Álvarez, men även Kenneth Taylor finns som alternativ på mittfältet. Hur som helst kommer ten Hag få flytta runt på spelare en hel del om alla dessa spelare saknas på söndag.

Mohamed Ihattaren har nu börjat träna för Ajax men är ännu inte aktuell för a-laget, han är helt enkelt för otränad säger Erik ten Hag på presskonferensen under fredagen. Men han är vid gott mod och har börjat ett individuellt träningsprogram som gjorts specifikt för honom. Sedan är tanken att han till att börja med ska spela för Jong Ajax först. Men enligt De Telegraaf-journalisten Mike Verweij, med god insyn i Ajax, så har Ajax anmält honom till Champions League vilket visar att klubben tror på honom och räknar med honom som en förstärkning i truppen under våren. Vidare beskriver Verweij Ihattaren, som gör bra ifrån sig och kommer i tid varje dag till Ajax träningsanläggning, som mycket ivrig och motiverad.     

Möjlig startelva Ajax: Pasveer, Mazraoui, Timber, Schuurs, Tagliafico; Klaassen, Berghuis, Blind; Antony, Haller, Tadic.
Möjlig startelva Heracles: Blaswich; Bakboord, Rente, Knoester, Quagliata; Schoofs, Kiomourtzoglou, De la Torre, Laursen; Sierhuis, Basacikoglu.

Eredivisie Omgång 21
Var: Johan Cruijff ArenA. Amsterdam.
När: Söndag 6/2   kl. 16:45
Domare: Jeroen Manschot.
Matchen sänds inte på svensk TV. 

 

Joakim Dahl 2022-02-05 14:07:00
Author

Fler artiklar om Ajax