Lagbanner
Inför Ajax - Lille: Kan man förvalta ett bra utgångsläge?
Ajax får klara sig utan Nico Tagliafico ikväll.

Inför Ajax - Lille: Kan man förvalta ett bra utgångsläge?

Ajax skaffade sig ett bra utgångsläge i och med segern på bortaplan förra veckan, nu gäller det att avsluta jobbet hemma mot Ligue 1-ledarna Lille i Europa Leagues sextondelsfinal. Man måste göra det utan ytterbackarna Nicolás Tagliafico och Noussair Mazraoui som båda är skadade.

Ajax spelade bra borta i Lille, hamnade oturligt i underläge men lyckades sent vända och vinna matchen via ett straffmål av Dusan Tadic och ett mål av supersub Brian Brobbey. 1-2, och alltså två bortamål med sig från första mötet är ett bra utgångsläge för Ajax som såg nästan överraskande stabila ut med på tanke på motståndet, Ligue 1-ledarna Lille, och avbräcken i Ajax. Ajax följde upp segern mot Lille med en planenlig seger i ligan mot Sparta Rotterdam i söndags, och har nu 10 raka segrar i alla tävlingar.

Avbräck ja, får Ajax fortsätta stå ut med. Som bekant saknas André Onana efter sin dopningsavstängning. Som rapporterat tidigare i veckan har Ajax inlett processen med att överklaga beslutet till idrottens skiljedomstol CAS i hopp om att få avstängningen sänkt eller hävd. Erik ten Hag berättade igår på presskonferensen att man också pratar med Onana om att förlänga hans kontrakt som går ut 2022. Bekant är förstås också att rekordvärvningen Sébastien Haller, som matar in mål och assist på löpande band för Ajax, inte är tillgänglig i Europa League på grund av den registreringsmiss Ajax stod för.

En som inte var tillgänglig i första matchen mot Lille men som är tillbaka nu är dock Ryan Gravenberch, som var avstängd efter sitt röda kort i sista Champions League-gruppspelsmatchen mot Atalanta. Noussair Mazraoui saknades redan förra veckan på grund av skada och missar även kvällens match och nu har ytterligare ett skadeavbräck kommit, Nicolás Tagliafico kommer inte heller till spel. Tagliafico, som var olycklig vid baklängesmålet förra torsdagen, missade matchen mot Sparta på grund av skada och är inte i speldugligt skick ännu.

18-årige Devyne Rensch har ersatt Mazraoui mycket väl så här långt och kommer fortsätta göra det. Tagliaficos skada innebär att ten Hag slipper huvudbryet att välja mellan Daley Blind och Lisandro Martínez utan kan spela med båda helt enkelt som mot Sparta i helgen. Martínez, som var dominant i mittlåset mot Lille förra veckan lär fortsätta där med 19-årige Jurriën Timber som bara går från klarhet till klarhet just nu, medan Blind spelar som vänsterback. Gravenberch går tillbaka in på sin vanliga mittfältsplats, med Edson Álvarez bredvid sig och förmodligen Davy Klaassen framför. Klaassen fick vila i helgen då Mohammed Kudus fick göra sin första startmatch efter sin meniskskada och krönte insatsen med ett mål.

Utan Haller så valde ten Hag senast mot Lille att flytta in Tadic som falsk nia och starta med båda brassarna David Neres och Antony på kanterna. Förmodligen gör han samma val igen nu, trots Brobbeys målgivande inhopp. Brobbey får göra sig beredd på nytt inhopp snarare då matchplanen att slänga in honom mot slutet mot trötta försvarare ser väldigt gångbart ut.

Ajax - Lille spelas ikväll kl 18:55 och sänds på Eurosport 1, Eurosport Player och Discovery+.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-02-25 13:35:46
Author

Fler artiklar om Ajax