Lagbanner
Inför Ajax – Liverpool: "Liverpool är det bästa laget i världen."

Inför Ajax – Liverpool: "Liverpool är det bästa laget i världen."

Det är äntligen dags för Champions League igen och ett möte mellan två klassiska klubbar som tillsammans har lyft bucklan tio gånger, men som trots det inte har mött varandra i tävlingssammanhang på 54 år.

Efter 5-1 vinsten i söndags mot Heerenveen går nu Ajax under onsdagskvällen in i den efterlängtade europeiska säsongen igen och man gör det mot det tuffaste och svåraste tänkbara motstånd när Liverpool gästar Johan Cruijff ArenA. Liverpool vann Champions League för ett år sedan och i juni tog dem hem Premier League-titeln igen för första gången på 30 år efter att länge ha varit helt överlägsna i Premier League under föregående säsong. Trots en liten formdipp senaste veckorna och en storförlust mot Aston Villa färskt i minnet är det ändå världens bästa lag Ajax kommer ställas mot på onsdagskvällen enligt Erik ten Hag. På presskonferensen under tisdagseftermiddagen sa ten Hag att Ajax står inför en tuff utmaning. "Liverpool är det bästa laget i världen för mig. Om du vinner Champions League och sen Premier League ett år senare så visar man att man är det bästa laget i världen," sa ten Hag till den samlade presskåren. Samtidigt fyller Dusan Tadic in, som också närvarade på presskonferensen, att det är precis sådana lag man vill möta.

Samtidigt gav han ett tungt besked i att Antony missar matchen mot Liverpool men gav oss inga direkta svar på varför mer än att ”han inte är i form”. Tungt för Ajax då Antony tillsammans med Mohammed Kudus varit bland Ajax bästa spelare i upptakten av säsongen, vilket också är anmärkningsvärt då båda är nya i laget. Även unge backen Jurriën Timber är otillgänglig mot Liverpool och även här ger man inga direkta svar på varför på grund av sekretess. Läser man lite mellan raderna kan det mycket väl vara så att det är Covid-19 det rör sig om. Detta öppnar upp för både Quincy Promes, som började på bänken i söndags mot Heerenveen, och för David Neres, som nu verkar vara helt tillbaka efter sin långtidsskada, på kanterna med Dusan Tadic som center där han är som bäst. Som center är Tadic duktig på att hålla i bollen mot lag som sätter hög press och Liverpool är just ett sådant lag säger ten Hag på presskonferensen och mycket talar för att han nu kommer spela med Tadic där igen. Andra alternativ han har är att spela med Lassina Traore som nia, med Tadic på vänsterkanten och Promes eller Neres på andra kanten.

I söndags mot Heerenveen fick vi äntligen se ett fungerande Ajax mittfält igen. Inte bara på grund av att Edson Alvarez inte spelade där utan för att Davy Klaassen gjorde sin comeback i Ajax efter tre år utomlands och spelade precis som om han aldrig varit borta. Det blev en lite mer tillbakadragen roll som sittande mittfältare för Klaassen, som han skötte galant, medan Kudus och Ryan Gravenberch oftare stack upp på offensiva äventyr. Det går inte att ta miste på hur nyttig Klaassen kommer vara för Ajax då han kan spela på vilken position som helst på mittfältet. Det är mycket svårt att se att ten Hag skulle ställa upp med ett annat mittfält mot Liverpool när det fungerade så bra i söndags. ten Hag var nöjd efter matchen och säger inför matchen mot Liverpool att man nu gör bra framsteg i laget och att de grundläggande principerna nu är väl implementerade. Man måste nu spela modigt och med självförtroende mot Liverpool.

När det gäller gästerna Liverpool saknar man sedan tidigare målvakten Alisson Becker som är på väg tillbaka från skada, Alex Oxlade-Chamberlain och nu även det tunga avbräcket då Virgil van Dijk skadade korsbandet i lördags mot Everton och lär missa större delen av säsongen. Under tisdagen rapporterades det att varken Thiago Alcantara eller Joël Matip tränade med laget på den sista träningen innan match och båda missar nu mötet mot Ajax. Matip har nyligen kommit tillbaka från skada och ska ha haft känningar efter matchen mot Everton i lördags, det ska inte röra sig om något större men med tanke på hans skadehistorik väljer man att vila honom. Det gör att vi troligtvis får se Fabinho agera mittback tillsammans med Joe Gomez. För att få extra koll på motståndarna vände vi oss till Erik Segerström på Liverpool-redaktionen som tog sig tid att svara på några frågor:

Till att börja med får vi beklaga det som hände i helgen då Virgil van Dijks korsband gick av efter Jordan Pickfords helt huvudlösa aktion i Merseysidederbyt. Hur känns det att förlora van Dijk, hur tror du det påverkar Liverpool?

Det är det tuffaste möjliga spelartappet. Mittbackspositionen är den position vi kanske har sämst täckning på i truppen och med tanke på hur mycket av vårt försvarsspel de senaste åren varit upphängt på van Dijk är det djupt oroande för Liverpools fortsatta säsong. Joe Gomez och Joël Matip är båda bra mittbackar, men de har alltid kunnat luta sig åt nummer fyra så det blir intressant att se hur de klarar av detta.

Hur är skadeläget i övrigt? Thiago utgick också i derbyt, och Alisson saknades sedan tidigare, kan de vara aktuella mot Ajax? Andra skador i truppen?
Thiago ådrog sig mycket riktigt en knäskada i samband med en vårdslös tackling från Richarlison och kommer att missa Ajax-mötet. Skadan är dock inte lika allvarlig som van Dijks, vilket givetvis är något att glädjas åt mitt i allt detta. Vad gäller axelskadade Alisson ska han börja se bättre ut. Kommer dock inte vara tillgänglig på onsdag utan förväntas vara tillbaka i slutet av månaden. I övrigt kommer en muskelskada hålla Alex Oxlade-Chamberlain utanför spel ett tag till.

För en som inte sett Liverpool spela ännu denna säsong ser det utifrån resultatraden ut att ha varit lite stökigt i säsongsinledningen. Idel segrar fram till oktober men sen förlust i Ligacupen mot Arsenal, den bisarra 7-2-förlusten mot Aston Villa och nu senast 2-2 i derbyt. Hur känner du för Liverpools spel så här långt och formen nu?
Jag tycker det har sett bra ut på det stora hela. Borträknat det monumentala bottennappet i Birmingham har Liverpool sett riktigt skärpta ut. Man har städat av Chelsea borta och totaldominerade hemma mot Arsenal i ligan. Strafförlusten mot Gunners i ligacupen kom med en axelryckning och i derbyt i lördags var man bokstavligt talat millimeter ifrån ett stopptidsavgörande. Så formen är på uppgång, men det blir som sagt intressant att se hur spelarna reagerar på att förlora sin kanske bästa och definitivt viktigaste spelare i van Dijk.

De flesta är ju bekanta med Liverpools spel under Jürgen Klopp, men något taktiskt du vill flagga för som kan bli viktigt i matchen? Hur tror du Klopp ställer upp laget efter skadorna?
I och med att Thiago försvinner kommer vi att se ett mer dynamiskt mittfält med Gini Wijnaldum, Jordan Henderson och Fabinho. Lite mindre spelskickligt men väl en trio som kan springa över vilket lag som helst.

Ajax och Liverpool möttes nästan i Champions League-finalen 2019, men har faktiskt inte mötts sedan kvartsfinalen i Europacupen 1966/67 då Ajax på uppgång gick segrande ur dubbelmötet med Bill Shanklys lag. Hur kände du när lottningen gjordes och det stod klart att Liverpool skulle få möta Ajax?
Oj, är det så längesedan? Svårt att tro med tanke på att våra lag hör till de mest framgångsrika i turneringens historia. Men, men. Min första känsla när jag såg gruppen i sin helhet var en av lättnad. Inte de allra största drakarna och utan de där jobbiga bortaresorna till Östeuropa. Med det sagt är Ajax givetvis ett lag man hyser den största respekt för. En av Europas absolut största klubbar som spelar en underhållande fotboll och som definitivt kan gå långt om allting klaffar likt det gjorde där under våren 2019. Känns som att det kan bli riktigt tajt med roliga matcher mellan er och Atalanta bakom oss och det ska bli kul att äntligen möta er i tävlingssammanhang igen!

Till sist, hur tror du matchen slutar?
Två anfallande lag och van Dijk skadad? Det blir 4-3 till oss!
 
I övrigt blev det i veckan känt att inte mindre än tio före detta Ajax-spelare blev nominerade till Ballon d'Or Dream Team. Det franska sportmagasinet är känt för de årliga Ballon d'Or-priserna och anordnar i år en helt ny utmärkelse för ett drömlag genom tiderna. De före detta Ajax-spelarna som nominerats är Edwin van der Sar, Wim Suurbier, Ronald Koeman, Ruud Krol, Johan Neeskens, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf, Marco van Basten, Dennis Bergkamp och såklart Johan Cruijff.
 
Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Kudus, Gravenberch; Neres, Tadic, Promes.
Möjlig startelva Liverpool: Adrian; Alexander-Arnold, Fabinho, Gomez, Robertson; Keita, Henderson, Wijnaldum; Salah, Firmino, Mane.

Champions League Grupp D
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Onsdag 21 oktober 2020 kl. 21:00
Domare: Felix Brych.
Matchen sänds på Viaplay och på Viasat Sport Extra.

Joakim Dahl 2020-10-21 00:20:39
Author

Fler artiklar om Ajax