Lagbanner
Inför Ajax - PEC Zwolle: Mer passion och kvalitet eftersträvas ikväll mot PEC Zwolle.
Nya tag ikväll mot PEC Zwolle.

Inför Ajax - PEC Zwolle: Mer passion och kvalitet eftersträvas ikväll mot PEC Zwolle.

Efter uttåget ur Champions League i veckan är det nu dags att sadla om när en ny ligamatch står på schemat ikväll mot PEC Zwolle. Trots en del skador har Erik ten Hag och Ajax fått hård kritik från supporterleden som eftersträvar mer passion och kvalitet efter två plattmatcher i följd.

Det blev ett frustrerande uttåg ur Champions League i onsdags då Ajax inte hade något svar på ett defensivt disciplinerat Atalanta som matchen igenom stängde ner Ajax mittfält och isolerade hela kedjan. Daley Blinds uppspelsfot saknades och så gjorde även David Neres finess framåt då ingen spelare i Ajax kunde bryta mönstret (förutom kanske Antony) och man får nu nöja sig med Europa League till våren.  

Ett av Ajax stora problem såhär långt är vem som ska spela som tia, ett problem som blir tydligt när man möter tufft och defensivt diciplinerat motstånd som Atalanta i onsdags, som taktiskt utklassade Ajax och Erik ten Hag. Man har testat med Quincy Promes där men han har varit formsvag och mindre lyckad. Sen precis när ten Hag hittade den optimala lösningen i Mohammed Kudus skadade han menisken hemma mot Liverpool och blir nu borta till i alla fall efter nyår. Ett annat alternativ är Jurgen Ekkelenkamp men han har inte fått chansen att bevisa sig på den positionen av ten Hag, förutom de 45 minutrarna han fick borta mot FC Midtjylland, utan ten Hag envisas med att spela Zakaria Labyad som tia trots att han är helt osynlig match efter match och klart och tydligt inte håller den nivån som krävs. När Ekkelenkamp byttes in mot Atalanta i onsdags (istället för Labyad) fick han mer utrett under de 30 minutrarna han spelade än vad Labyad fått i de senaste matcherna.

Visst var det olyckligt att Kudus blev långtidsskadad då han var den perfekta lösningen på den positionen, men ten Hags oförmåga eller envishet att inte testa spelare på olika positioner diskuteras flitigt nu. Enligt undertecknad är det helt obegripligt att inte spela Lisandro Martinez, som är en alltför bra spelare för att sitta på bänken helatiden, som sittande mittfältare där han spelat tidigare och spelat bra dessutom. För att sen kunna flytta upp Davy Klaassen ett snäpp som tia där han också spelat förut och också spelat bra. Alternativ har ten Hag, men han är envis och har bestämt sig för att Martinez bara ska spela som försvarare nu. Men när man drabbas av skador är det tränarens uppgift att snabbt hitta de bästa lösningarna för alla spelare och det innebär att vissa måste spelas på andra positioner än sina ordinare, vilket många spelare i Ajax kan och ska kunna, det är lite det som är filosofin i Ajax också. Vi får se om ten Hag fortsätter att ge Labyad chansen eller han kanske provar med Ekkelenkamp eller Promes som tia igen. En sak är säkert, fortsätter han envisas med Labyad skjuter han sig själv i foten.

Den senaste matchen i ligan var förlusten hemma mot FC Twente förra helgen med 1-2. Samtidigt hade man tur och behöll sin ligaledning då Vitesse förlorade sin match mot just PEC Zwolle med 2-1 och både PSV och Feyenoord kryssade i sina matcher. Efter två förluster i rad ska man nu försöka hitta tillbaka till vinnarspåret igen, men kanske framförallt till en bättre insats med mer fantasifull fotboll efter två mycket tama insatser på rad. Man har också fått utstå hård kritik, framförallt från en av sina egna supportergrupper i AFCA Supporters Club som säger att insatsen mot Atalanta “är ovärdigt Ajax” och att man “spelar utan passion och kvalitet”. Man ger också ten Hag en känga för sitt uttalande inför matchen att även Europa League är en fantastisk upplevelse vilket man tycker är helt fel inställning inför en ödesmatch i Champions League.

Daley Blind var tillbaka i träning under fredagen efter att ha missat matchen mot Atalanta efter hals besvär och ska nu vara tillgänglig för spel igen. Men man får troligtvis klara sig utan både David Neres och Lassina Traoré även mot PEC Zwolle då Traoré fortfarande har problem med en lårmuskel och Neres har problem med sin fotled. I deras frånvaro fick Brian Brobbey chansen från start i veckan och gjorde då både sin Champions League-debut och sin första start i a-laget. Han var en av få Ajax-spelare som spelade bra och var den enda uppspelspunkten i första halvlek när man hade problem att ta sig igenom Atalantas mur. Han fick sedan bytas ut i halvtid efter att ha kolliderat med Nico Tagliafico strax innan men får troligtvis fortsatt förtroende ikväll.

Även Jurriën Timber finns nu på skadelistan efter att han kom in på tilläggstid mot Atalanta i veckan men bara sekunder senare kolliderar med Pierluigi Gollini och fick bytas ut igen. Han blev då historisk som den enda spelaren att bytas in och ut på tilläggstid i Champions League. Tyvärr visade det sig dagen efter att han var tvungen att ligga över på sjukhus med en inflammerad bukspottkörtel som diagnos. Han har sedan blivit utskriven men det är oklart hur länge han kommer vara borta. Under fredagen spelade inte Kenneth Taylor och Devyne Rensch med Jong Ajax vilket gör att dem kan vara aktuella för a-laget ikväll.

Efter två förluster på rad går det kanske bättre för Ajax ikväll när PEC Zwolle kommer på besök som man hittils aldrig har förlorat mot hemma i Amsterdam. Av de tidigare 19 hemmammatcherna har man vunnit 17 och kryssat två. De största vinsterna kom säsongerna 1981/82 och 2016/17 då man vann med 5-1 men det mest målrika mötet kom säsongen 1987/88 då det slutade 6-4. Senast lagen möttes på Johan Cruijff ArenA i mars 2019 slutade det i en 2-1 vinst för Ajax efter mål av Dusan Tadic och Blind. I PEC Zwolles matchtrupp har vi två spelare med ett Ajax-förflutet då både Xavier Mous och Pelle Clement spelade i Ajax ungdomsakademi. Av de två gjorde Clement fyra officiella matcher för a-laget innan han sen blev klar för spel i England och Reading innan Jaap Stam tog tillbaka den nu 24 årige offensiva mittfältaren till Holland och PEC Zwolle igen i januari 2019. PEC Zwolle ligger nu på en elfteplacering i tabellen efter att ha kryssat hela sex matcher, förlorat tre och vunnit två.

Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Ekkelenkamp, Gravenberch; Antony, Brobbey, Tadic.
Möjlig startelva PEC Zwolle: Zetterer; Van Wermeskerken, Kersten, Van Polen, Paal; Saymak, Nakayama, Huiberts; Reijnders, Van Duinen, Pherai.

Eredivisie Omgång 12
Var: Johan Cruijff Arena, Amsterdam.
När: Lördag 12 december 2020 kl. 20:00
Domare: Pol van Boekel.
Matchen sänds på Viasat Sport 1 och på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2020-12-12 11:04:00
Author

Fler artiklar om Ajax