Lagbanner
Inför Ajax - PSV: Ajax i toppform för De Topper?
Fortsätter Ajax på den inslagna vägen efter triumfen mot Dortmund?

Inför Ajax - PSV: Ajax i toppform för De Topper?

Efter överkörningen av Borussia Dortmund i tisdags är förväntningarna höga på Ajax när det är dags för ligans första toppmöte med PSV.

I tisdags gjorde Ajax sin bästa match på bokstavligen talat år och dagar. Borussia Dortmund fullständigt demolerades i en 4-0-seger. Med den insatsen i ryggen går Ajax in till helgen med huvudet högt och bröstet ut på Amsterdam-manér. Stämningen i och runt klubben är på topp.

Efter segern mot Dortmund har nyheten kommit ut att Edson Álvarez inom kort kommer sätta sin signatur på ett nytt kontrakt med Ajax till 2025, mycket välförtjänt för Álvarez och viktigt för Ajax att förlänga med nyckelspelare. Álvarez har i en intervju med De Telegraaf bekräftat att han är redo att skriva på och sade vidare: "Sofia (hans fru, reds. anm.) och jag känner oss hemma i Amsterdam och Ajax. Detta är en signal till ledarstaben, mina medspelare och supportrarna att jag är lycklig här." Fina ord att höra från Álvarez särskilt eftersom det är allmänt känt att han hade det väldigt jobbigt sitt första år i klubben, både på planen med spelet och utanför då Sofia och deras dotter först inte beviljdes permanent visum i Nederländerna så han var under större delen av året utan sin familj. Under förra säsongen löste sig problemen utanför planen och på planen gick han från hackkyckling till nyckelspelare. Álvarez trivs så bra i Ajax att inte ens den mexikanska filmstjärnan Salma Hayek kunde få honom på andra tankar. Álvarez har också avslöjat i en intervju att Rennes tryckte på hårt för att försöka värva honom i somras, till den grad att deras stenrike ägare François-Henri Pinault lät sin fru Hayek ringa upp sin landsman Álvarez för att försöka övertala honom om att komma till Rennes. "Det överraskade och hedrade mig men jag var trygg i mitt val att stanna i Ajax och jag förklarade det för henne."

Förhoppningsvis kan Álvarez, och Lisandro Martínez som nyligen skrev på sitt nya kontrakt till 2025, inspirera fler lagkamrater till att förlänga sina kontrakt och stanna i Ajax. Ajax har i veckan tagit kontakt med Ryan Gravenberchs team för att förhandla om ett nytt kontrakt för honom. Supertalangens nuvarande avtal sträcker sig till 2023 men man vill redan nu förlänga det. Återstår att se om man lyckas då han har Mino Raiola som agent. Detsamma gäller Noussair Mazraoui, vars kontrakt går ut efter säsongen, han har också Raiola som agent vilket inte bådar gott för förhandlingarna.

Det har också florerat rykten kring sportchefen Marc Overmars, nyrika Newcastle sägs vara intresserade av att locka till sig Overmars som ny sportchef i klubben. Erik ten Hag fick en fråga om det på presskonferensen igår och svarade "Marc har inte sagt något om det till mig. Och jag tror inte han döljer något för mig." Ryktet lär kunna tas med en nypa salt då Overmars av allt att döma fortfarande är mycket investerad i den resa han och Edwin van der Sar lagt grunden för i Ajax, och om han en dag skulle lämna klubben lär det snarare krävas att någon annan av hans gamla klubbar Arsenal och Barcelona lockar.

Lösa rykten har också bollat upp idén att Ajax är intresserade av att plocka hem Donny van de Beek på lån i januari. Det har dock dementerats av silly-gurun Fabrizio Romano. Egentligen har Ajax inte plats för Donny i truppen som det är nu, men samtidigt känner åtminstone undertecknad att dörren alltid ska stå öppen för Donny och att rädda honom från helvetet i Manchester United är en humanitär fråga.

ten Hag lät också meddela att skadeläget i truppen är bra, utöver sedan tidigare långtidsskadade Maarten Stekelenburg och Sean Klaiber finns det inga skador att rapportera. ten Hag tryckte i övrigt mycket på att det är viktigt att man bibehåller fokus och håller fötterna på jorden efter drömmatchen mot Dortmund.

På presskonferensen fick ten Hag frågan: "PSV-tränaren har sagt att söndagens match bara är 1 av 34 i ligan och därför är veckans Europamatch viktigare. Följer du samma princip?" ten Hag svarade: "Nej, nästa match är alltid den viktigaste." Vidare sa ten Hag att "Det är dags att ta revansch" för 0-4-förlusten mot PSV i Johan Cruijff Schaal i somras, då Ajax trots spelövertag föll med klara siffror efter Nicolás Tagliaficos utvisning.

PSV-tränaren Roger Schmidts citat ser inte jättebra ut för hans del, särskilt efter att hans lag förlorade hemma mot Monaco med 1-2 och blev enda holländska lag att förlora i Europa i veckan (Feyenoord slog Union Berlin, AZ slog Cluj och Vitesse skrällde mot Tottenham). Därtill låter det i alla fall som att han nedprioriterar matchen de flesta supportrar till hans lag ser som säsongens viktigaste. Det har inte varit helt friktionsfritt runt Schmidt sen den hetlevrade tysken tog över PSV inför förra säsongen. Under hösten har allt mer kritik riktats mot hans extrema trupprotation och att hans trupp trots rotationen är anmärkningsvärt skadefylld jämfört med konkurrenterna. Mot Ajax kommer PSV sakna två nyckelspelare, yttrarna Noni Madueke och Cody Gakpo som varit klubbens klarast lysande stjärnor sen de sålde Donyell Malen och Denzel Dumfries i somras.

PSV ligger tvåa i tabellen bakom Ajax efter nio omgångar, en seger för Ajax här skulle alltså innebära ett litet ryck i tabellen tidigt på säsongen, men framför allt är det en chans att visa var skåpet ska stå och visa hur mycket bättre man är än PSV.

Ajax är som sagt (bortsett Stekelenburg och Klaiber) skadefria och lär ställa upp med samma startelva som mot Dortmund. Det vill säga Remko Pasveer i mål, Noussair Mazraoui, Jurriën Timber, Lisandro Martínez och Daley Blind i backlinjen; Edson Álvarez, Ryan Gravenberch och Steven Berghuis på mittfältet och Antony, Sébastien Haller och Dusan Tadic i kedjan.

Schmidt å sin sida får sin vana trogen pussla med uppställningen efter att både Madueke Gakpo blev skadade i torsdags. Joël Drommel, ny från Twente, lär fortsätta vakta målet i alla fall och backlinjen blir nog densamma som senast med Philipp Mwene (ny från Freiburg) till höger, André Ramalho (ny från Red Bull Salzburg) och Armando Obispo i mittlåset och Philipp Max till vänster. Mittfältet ankras av franske mittbacken Olivier Boscagli, framför sig har han Marco van Ginkel och Mario Götze. Eran Zahavi lär få en plats i kedjan men utan Madueke och Gakpo tillgängliga blir det mer gissningslek gällande andra två platserna. Det lär stå mellan den unge belgaren Yorbe Vertessen, snabbe portugisen Bruma och Tottenham-lånet Carlos Vinicius.

Ajax - PSV spelas imorgon söndag kl 16:45 och sänds på Viaplay.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-10-23 17:09:37
Author

Fler artiklar om Ajax