Lagbanner
Inför Ajax – PSV Eindhoven: En tuff kamp om förstaplatsen i säsongens första De Topper
Får Erik ten Hag rätt på sitt lag efter en svag avslutning innan jul- och nyårsledigheten?

Inför Ajax – PSV Eindhoven: En tuff kamp om förstaplatsen i säsongens första De Topper

En tuff kamp om förstaplatsen i Eredivisie går av stapeln när ligatvåan PSV Eindhoven besöker Amsterdam under söndagen i säsongens första De Topper. Flera spelare är fortfarande borta på grund av skador när Ajax ger sig in i en helt avgörande månad framöver både när det gäller ligan och cupen.

Jul- och nyårsledigheten är över och för Ajax del går man direkt in i het gröten då en hemmamatch mot PSV Eindhoven står på schemat. PSV ligger på en andra plats i tabellen, en poäng bakom Ajax och kan vid vinst ta över ligaledningen. Bakom Ajax och PSV finner vi Feyenoord på en tredje plats och Vitesse på en fjärdeplats, båda på 29 poäng, fem poäng bakom Ajax. Den närmsta månaden framöver väntar, förutom matchen mot PSV, bland annat matcher mot FC Twente borta, Feyenoord hemma samt två bortamatcher mot AZ Alkmaar både i ligan och i cupen. Så vi kan säga att den närmsta månaden blir en helt avgörande månad för Ajax, både i ligan och i cupen. Ajax avslutade höstterminen svagt då man, efter en stark första halvlek mot nästjumbon ADO Den Haag, visad upp ett okoncentrerat spel i andra halvlek och släppte på så sätt in ADO Den Haag i matchen igen. Dessutom lyckades man endast få med sig en poäng i den sista matchen innan ledigheten mot Willem II på lille julafton.

Som en bomb slog nyheten om att Sébastien Haller var aktuell för Ajax ner under torsdagen och under fredagsförmiddagen stod det klart att Sébastien Haller skrivit ett kontrakt med Ajax fram till den 30 juni 2025. Haller blir en fin förstärkning till Ajax anfall då han är både lång och stark men även teknisk och snabb. Vissa frågetecken har ställts till om Haller verkligen är den spelaren Ajax behöver just nu, särskilt med den saftiga övergångssumman på 22,5 miljoner euro. Men man ska ha i åtanke att Klaas-Jan Huntelaar kommer med största sannolikhet avsluta sin spelarkarriär i slutet av säsongen. Brian Brobbey sitter på ett utgående kontrakt som Marc Overmars så sent som i veckan bekräftade att man ännu inte har lyckats förlänga med trots flera försök och Dusan Tadic föredrar man helst som vänsterytter. Detta skulle lämna endast Lassina Traoré (efter sommaren) som den enda renodlade centern i Ajax och trots att han gjort det bra under hösten och är på rätt väg, blir det för tufft för 19-åringen att axla den rollen helt själv såklart. Om nu Traoré är kvar i Ajax efter sommaren? Det ryktas att ett par klubbar redan nu är intresserade av honom under januarifönstret. Dessutom är köpet av Haller en rejäl maktdemonstration till toppkonkurrenterna där man visar att man går för ligaguldet.

Under presskonferensen på fredagen uteslöt inte Erik ten Hag att Sebastien Haller går direkt in i startelvan på söndag mot PSV då Ajax har en viss anfalls kris då både Traoré och Brobbey ännu inte återhämtat sig från sina skador. Även Klaas-Jan Huntelaar fick kliva av träningen i veckan och är högst osäker att kunna komma till spel under söndagen. Så att Haller skulle vara aktuell för spel redan under söndagen mot PSV är inte helt osannolikt. Om ten Hag nu inte väljer att starta med Haller är det mest troliga att Dusan Tadic startar som center och att Quincy Promes går in på Tadics plats som vänsterytter, fast det såklart varit kul att se Haller från start.

Förutom Traoré och Brobbey finns även David Neres kvar på skadelistan och spelar inte mot PSV. Lisandro Martinez och Mohammed Kudus är även dem tveksamma att kunna komma till spel. Kudus var i och för sig så gott som spelklar mot Willem II på lille julafton men man valde då att spara honom med tanke på hur tuff januari och februari månad kommer att bli. Men att se Haller på topp och Kudus istället för Zakaria Labyad som nummer 10 kittlar ju lite extra. Tillbaka från skada är Noussair Mazraoui och kommer gå direkt in i startelvan igen. Högerbacken har denna säsong hittat tillbaka till sin fina form efter att ha fått nästan hela förra säsongen förstörd av småskador där han samtidigt tappade sin startplats till Sergino Dest.  

På tal om Martinez har ten Hag under julledigheten fått många frågor om varför han spelar Martinez så lite. Argentinaren var i stort sett helt ordinarie förra säsongen och innehar tillräckligt med kvalitéer för att vara ordinarie i Ajax även denna säsong. Många ställer sig därför frågande till varför han spelar så lite.  ten Hag säger att han är mycket nöjd med Martinez och att han är ett exempel på hur det är att ha fler än elva startspelare i truppen. Han ser Martinez framförallt som en mittback som även kan spela vänsterback och sittande vänstermittfältare. Anledningen enligt ten Hag till att Martinez inte spelat så mycket under hösten är för att Nicolás Tagliafico, Daley Blind och Ryan Gravenberch spelar på alla de positionerna. Han säger att han ser Martinez framförallt som en försvarare som är har bra teknik, spelförståelse och är en stark närkampsspelare och att han måste ha tålamod. Men att peta Blind kan vara svårt, trots att Blind har sett aningen segt ut under hösten.

Historiskt är Ajax möten mot PSV mycket varierande. Kollar vi på hemmamatcherna har man på de 64 tidigare mötena vunnit 34 av dem och förlorat 21. Den största hemmasegern för Ajax del kom säsongen 1964/65 då man vann med 5-0. Men sedan Ajax flyttade in på Johan Cruijff ArenA 1996 har man 9 segrar, 4 oavgjorda och hela 11 förluster. Så hemmamatchen mot PSV har varit den svåraste hemmamatchen för Ajax del när det gäller ligaspelet de senaste 25 åren. Trots att PSV är den klubben som har den bästa statistik i Amsterdam så har det varit tuffare för dem de senaste säsongerna. Den senaste segern kom 2015 då det slutade 1-2 efter två mål av Gastón Pereiro. Förra säsongen vann man med 1-0 den 2 februari 2020 efter ett mål av Promes.

En intressant sidenote är att PSV har gjort 4999 mål i Eredivisie, vid ett mål under söndagens match blir man det andra laget, efter Ajax såklart på 5506 mål, att komma upp till 5000 mål i Eredivisie.

I PSV:s matchtrupp finner vi en del spelare med ett Ajax-förflutet. Donyell Malen och Pablo Rosario har båda spelat i Ajax ungdomsakademi men aldrig för a-laget. Medan Nick Viergever lämnade Amsterdam för Eindhoven 2018 efter fyra säsonger med Ajax där han bland annat var med och tog Ajax till en final i Europa League. För Ajax del har både Labyad och Huntelaar ett förflutet i PSV, precis som assistenten Michael Reiziger. Dessutom arbetade ten Hag under flera säsonger som assisterande tränare i PSV.

PSV kommer till Amsterdam med en nästan fullt frisk matchtrupp. Eran Zahavi, Érick Gutiérrez, Ryan Thomas och Mauro Junior är alla tillbaka skadefria efter julledigheten. Även Armando Obispo och Yorbe Vertessen tränade med laget i veckan efter att båda missade den sista matchen innan ledigheten vilket var 4-1 vinsten hemma mot VVV-Venlo.   

Vi får hoppas att ten Hag fått ordning på sitt manskap under ledigheten. I december kom både Atalanta och FC Twente till Amsterdam och besegrade Ajax. Det ihop med hur man avslutade höstterminen med svagt och okoncentrerat spel mot både ADO Den Haag och Willem II så kommer söndagens match mot PSV bli en mycket, mycket tuff match.    

Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Labyad, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic.
Möjlig startelva PSV Eindhoven: Mvogo; Dumfries, Teze, Boscagli, Max; Götze, Rosario, Sangaré, Gakpo; Malen, Zahavi.

Eredivisie Omgång 15
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Söndag 10 januari kl. 16:45
Domare: Björn Kuipers.
Matchen sänds på Viasat Sport 1 och på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-01-09 20:42:28
Author

Fler artiklar om Ajax