Lagbanner
Inför Ajax - PSV Eindhoven: Grönt ljus för Daley Blind...
Är det Carel Eiting som gör sin första start på länge för Ajax bredvid Donny van de Beek på mittfältet?

Inför Ajax - PSV Eindhoven: Grönt ljus för Daley Blind...

De Topper står runt hörnet när formsvaga PSV Eindhoven besöker Amsterdam för ett möte mot ett skadedrabbat Ajax.

Det är ett krisartat och formsvagt PSV som besöker Amsterdam för ett ”toppmöte” mot Ajax, om man nu kan kalla det ett toppmöte då PSV ligger på en femteplacering i tabellen, hela elva poäng bakom Ajax som leder ligan. Ajax har nu chansen att gå hela 14 poäng före PSV som i sådana fall får lägga sitt fokus på att hålla sig kvar på topp fem och Europaplatserna.

Men det är ett skadedrabbat Ajax som tar emot PSV där nyckelspelare som Hakim Ziyech, Daley Blind och David Neres fortfarande saknas. Erik ten Hags har säkert klurat in och ut på hur han ska täppa dessa luckor i startelvan och de bästa lösningarna har varit när han låtit de yngre spelarna som Ryan Gravenberch, Jurgen Ekkelenkamp, Carel Eiting och Lassina Traore få chansen. Något vi såg tydligt förra söndagen i förlustmatchen mot FC Groningen (2-1) då han startade med bromsklossen Siem de Jong och Ajax spel blev som från natt och dag när Eiting och Traore byttes in i andra halvlek.

Glada nyheter för ten Hag och oss Ajax-fans var det när vi kunde se på sociala medier i veckan att Daley Blind, helt överraskande, äntligen var tillbaka på träningen med laget efter att han drabbats av en inflammerad hjärtmuskel som gjorde sig synlig för första gången mot Valencia tidigare i december. Han är nu tillbaka i träning med gruppen efter att de tester man gjort den senaste tiden gett bättre och bättre resultat, så pass bra resultat att läkarstaben till slut kunde ge det gröna ljuset till Blind att direkt återgå till träning med laget. Han kommer inte kunna spela mot PSV denna helg, men man är positiva till att han åter är matchklar inom kort tid. Oerhört skönt, inte bara för att ha Blind tillbaka i laget, utan för detta gav obehagliga flashbacks till allt som hände kring Appie Nouri.

Mindre goda nyheter är att David Neres tillfrisknande drar ut på tiden, då man förväntade sig att Neres skulle vara tillbaka i träning med gruppen 1 februari. Det var i bortamatchen mot Chelsea den 5 november som Neres drog på sig en meniskskada som följande vecka konstaterades behöva justeras via en operation vilket behöver en längre rehabiliteringsperiod, som är svår att beräkna nu drar ut på tiden.

Även Hakim Ziyech saknas med en vadskada som ska hålla honom borta till slutet av februari. I både Neres och Ziyech fall är de oklart exakt när de är matchklara igen. Man hoppas på att få tillbaka Ziyech till Europa League-matchen mot Getafe senare i februari. Under lördagen kunde vi se på Ziyech Instagram att han jobbar hårt på sin rehabilitering på en motionscykel bredvid Zakaria Labyad, som även han är långtidsskadad.

Andre Onana fick stå över förra helgen mot FC Groningen då han fick problem med axeln innan matchen men var tillbaka i träning i veckan och förväntas starta mot PSV. Det största frågetecknet i backlinjen är vem av Sergino Dest eller Noussair Mazraoui som startar på högerbackspositionen. Annars är Joel Veltman, Lisandro Martinez som mittbackar och Nico Tagliafico som vänsterback den förväntade backlinjen.   
Det är nu på mittfältet och kedjan längst fram de största frågetecknen ställs, något ten Hag noterbart har klurat på den senaste månaden i och med skadorna man har på nyckelspelare. Förra helgen hoppas vi att han såg att Siem de Jong inte fungerar i laget, utan att valet står mellan Ekkelenkamp, Gravenberch, Eiting och Traore.

Att han startar precis så som han avslutade förra matchen verkar vara de mest troliga, med Donny van de Beek till höger på mittfältet, Quincy Promes i Ziyechs fri roll snäppet framför och med Eiting – som gjorde ett starkt inhopp mot Groningen – som spelfördelare. I kedjan har vi troligtvis Traore som center med Dusan Tadic och Ryan Babel som yttrar. Ett annat alternativ är att flytta upp Promes i kedjan och starta med Gravenberch på mittfältet istället för Traore som center. Men detta verkar mindre troligt då Gravenberch stått för vissa små ”juniormisstag” samtidigt som Traore och Eiting visade upp väldigt fin form under deras speltid i a-laget.
 

AZ Alkmaar vann enkelt över RKC Waalwijk under fredagskvällen med 4-0 vilket gör att de går upp på lika många poäng som Ajax (47) och sätter därmed press på Ajax inför mötet mot PSV.

I oktober slogs Ajax och PSV i toppen av tabellen, sen rammlade PSV allt längre neråt. Den första tunga smällen kom mot FC Utrecht där man förlorade med 3-0 borta, i ligamatchen efter åkte man på ytterligare en käftsmäll då man förlorade mot AZ Alkmaar hemma med 4-0. Att ha med i beräkningen är att man i båda dessa matcherna fick totalt tre röda kort, två borta mot Utrecht och ett hemma mot AZ. Men man tappar endå matcherna totalt och de speglar mycket i de senaste hemmamötet för Ajax i ligan mot just PSV, där man fick Mazraoui utvisad i andra halvlek och där Luuk de Jong kvitterade till 1-1 direkti följande spelsekvens. Ändå lyckades Ajax vinna med 3-1 med en man mindre och det är precis den styrkan PSV inte visat upp denna säsong.

Mark van Bommel sparkades, därefter tappar man poäng mot FC Emmen, ett lag Ajax samtidigt vinner med 5-0 över hemma i Amsterdam. Sen börjar man vårsäsongen med att tappa poäng mot VVV Venlo (1-1), ett lag man normalt sätt ska vinna mot. Därefter åker man ur cupen mot NAC Breda, ett lag i andra divisionen, innan man till slut tappade poäng mot även formsvaga FC Twente (1-1) i senaste omgången. PSV:s dåliga form har varit en stor snackis i Nederländerna. Trotts deras svaga form har vissa experter varnat Ajax för just PSV. Det är fortfarande ett bra lag, med individuellt skickliga spelare som är nog motiverade att göra jobbet borta mot Ajax, som kanske kan bli en vändpunkt för deras säsong. Undertecknad håller med.
 

Ajax har de senaste dagarna visat ett stort intresse för São Paulos 19-åriga Antony, som man enligt rapporter lagt ett rekordbud på, en affär blev inte av nu i vinter men Ajax lär fortsätta jakten på Antony till sommaren. Samtidigt blev den utlånade Kaj Sierhuis – som är på lån från Ajax till FC Groningen och nätade mot just Ajax förra helgen – såld då Ajax avbröt lånet och accepterade ett bud från Stade de Reims för 4 miljoner euro under transferfönstrets sista dagar.
 
Vi vill också passa på att gratulera vår succétränare Erik ten Hag som fyller 50 år under söndagen och tre poäng mot PSV är vad han önskar sig, då ger vi honom det!

Trolig startelva Ajax: Onana, Dest, Veltman, Martínez, Tagliafico, Gravenberch, Promes, Van de Beek, Tadic, Traoré, Babel

Trolig startelva PSV: Unnerstall, Dumfries, Schwaab, Viergever, Rodríguez, Rosario, Ihattaren, Hendrix, Bruma, Lammers, Gakpo
 
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Söndag 2/2 kl. 16:45
Domare: Björn Kuipers
Matchen sänds på Viaplay.

Joakim Dahl 2020-02-01 21:03:00
Author

Fler artiklar om Ajax