Lagbanner
Inför Ajax - RKC Waalwijk: Största publiksiffrorna i Nederländerna sedan coronapandemin bröt ut
Hemmapremiär för Ajax.

Inför Ajax - RKC Waalwijk: Största publiksiffrorna i Nederländerna sedan coronapandemin bröt ut

Första tävlingsmatchen hemma på Johan Cruijff ArenA och den största publiksiffran sedan coronapandemin bröt ut går av stapeln på söndagen, då Ajax tar emot RKC Waalwijk.

Ajax möter under söndagen RKC Waalwijk hemma på Johan Cruijff ArenA när den andra omgången av Eredivisie ska spelas av och den första hemmamatchen på Johan Cruijff ArenA under den nya säsongen. Under denna match, samt de två kommande hemmamatcherna mot Vitesse och Heerenveen, kommer det tillåtas 13 000 personer i publiken efter en utvärdering mellan klubben och kommunen. Då både Ajax, PSV och Feyenoord spelar hemmamatcher denna helg kommer det bli de största publiksiffrorna i Nederländerna sedan coronapandemin bröt ut i våras. Det är inte under matcherna på arenorna man är orolig över, då avstånd hålls mellan sittplatserna, utan det är hur folk tar sig till och från matchen i kollektivtrafiken. Edwin van der Sar har också bett alla som tar sig till matcherna att följa dom regler som finns, hålla avstånd samt att inte skrika eller sjung under matcherna vilket är förbjudet.

Samtidigt har dock ultrasgruppen F-Side i stränga ordalag uppmanat sina medlemmar att stanna hemma för att lämna kortsidan tom i de första matcherna. Detta då F-Side har en "alla eller ingen"-hållning, man anser att det hör fotbollen till att ha kortsidan packad och stå och sjunga ihop, vilket nu inte är möjligt under pandemin och därför vill man statuera ett exempel med en tom kortsida till en början. Så vi får se hur stämningen blir på arenan.

RKC Waalwijk har inte besegrat Ajax på 21 år i Amsterdam, eller i någon av de senaste 36 möten lagen emellan i ligaspelet. Säsongen 2013/14 lyckades man få ett oavgjort resultat i Amsterdam och senaste gången man besegrade Ajax borta var den 5 december 1999 och målvakt i Ajax då, som släppte in målen, var Fred Grim som idag är tränare i RKC Waalwijk. Lagen har redan mötts under en träningsmatch i augusti som Ajax vann med 6-1.

I söndags vann Ajax borta mot Sparta Rotterdam med 0-1 efter mål av Antony och spel med tio man i en timme efter att Nico Tagliafico fått ett ytterst tveksamt rött kort i första halvleken. Tagliafico är nu avstängd en match och får stå över mötet mot RKC Waalwijk och den troliga ersättare till Nico blir antagligen Lisandro Martinez som tar vänsterbackspositionen rakt av. Det andra alternativet är att Sergiño Dest hoppar in och spelar som vänsterback, vilket var Erik ten Hags lösning förra helgen mot Sparta Rotterdam när Martinez var utanför truppen på grund av en mindre känning.

Utöver Tagliaficos frånvaro förväntas samma startelva som mot Sparta Rotterdam, där Zakaria Labyad får fortsatt förtroende som center från start efter att han fick gå ut efter en halvtimmes spel sist när ten Hag valde att byta ut honom mot Dest för att reparera försvaret efter det röda kortet. Han väljs nu före David Neres som inte bedöms vara i full form efter sin långtidsskada och får nöja sig med en plats på bänken så länge. Men det förväntas att han så småningom ska ta tillbaka sin plats i startelvan och då på Labyads bekostnad. Med Neres på sin vänsterytterposition gör att Dusan Tadic flyttas tillbaka in som falsk nia igen. Quincy Promes spelar i den fria rollen på mittfältet och man förväntas kunna se mer av honom mot RKC Waalwijk än förra söndagen mot Sparta Rotterdam där han var väldigt osynlig. Dels för att Ajax hade svårt att spela på den urkassa plastmattan i Rotterdam samtidigt som det röda kortet gjorde att man blev mer försvarsinriktade.

Jurriën Timber har i veckan skrivit på ett nytt kontrakt med Ajax som löper till den 30 juni 2024. Han och hans tvillingbror Quinten kom från Feyenoord och har spelat i Ajax ungdomsakademi sedan 2014 som 13-åringar. Jurriën gjorde sin debut i a-laget den 7 mars i våras precis innan coronapandemin bröt ut i bortamatchen mot SC Heerenveen. Han gjorde då ett så pass stort intryck på ten Hag att han efteråt har sagt att han troligtvis fortsatt med att spela med Timber från start under våren. Förra söndagen mot Sparta Rotterdam kom han in istället för Noussair Mazraoui i den 84:e minuten. Han har också gjort en bra försäsong och kommer få sina chanser under hösten.

ten Hag säger att han främst föredrar Timber som mittback, men att han även kan spela som ytterback och att han är nöjd med hans utveckling. ”Förra året var han verkligen en ungdom när han åkte till träningslägret. Det faktum att han ett år senare redan är så långt att han verkligen kan slåss om en plats i startelvan är en underbar utveckling '', säger Ten Hag.

Under lördagskvällen stod det också klart att Carel Eiting lämnar Ajax på lån till England och Championship-laget Huddersfield Town en säsong framöver, där Voetbal International också rapporterar att en köpoption ska vara inkluderad. Eiting har kontrakt med Ajax till sommaren 2022. Förutom Huddersfield Town ska även PEC Zwolle och Heerenveen visat intresse, samt onämnda lag från Italien, Spanien och Grekland.

Trolig startelva Ajax:  Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Martínez; Álvarez, Promes, Gravenberch; Antony, Labyad, Tadic.
Trolig startelva RKC Waalwijk: Lamprou; Bakari, Touba, Nieuwpoort, Wouters; Olsak, Anita, Tahiri; Efmorfidis, Stokkers, Daneels.

Eredivisie Omgång 2
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: 20/9  kl. 16:45
Matchen sänds på Viaplay.

Joakim Dahl 2020-09-19 20:15:43
Author

Fler artiklar om Ajax