Lagbanner
Inför Ajax - Vitesse: Var befinner Ajax sig som lag?
Ikväll ser vi var Ajax befinner sig som lag när Vitesse kommer på besök.

Inför Ajax - Vitesse: Var befinner Ajax sig som lag?

Ikväll kommer Ajax första riktigt stora test när formstarka Vitesse besöker Johan Cruijff ArenA. Gästerna har, precis som Ajax, vunnit sina första två matcher och båda lagen är de enda lagen i ligan som hitintills inte släppt in något mål.

Ajax tar ikväll emot Vitesse i Johan Cruijff ArenA i säsongen första riktigt stora test för Ajax där vi kommer få svar på var Ajax befinner sig som lag efter att både Donny van de Beek och Hakim Ziyech nyligen lämnat klubben. Vitesse är ett formstarkt lag som precis som Ajax vunnit sina två första ligamatcher. Både Ajax och Vitesse är också de enda lagen som hittills inte släppt in något mål. Det är också mycket sällsynt att mötet Ajax-Vitesse slutar oavgjort, något som inte hänt de senaste 34 gångerna lagen har möts, där Ajax vunnit 28 av dom.

Vitesse är också det laget Ajax har sin rekordseger mot i Eredivisie. Några veckor innan Ajax vann sin andra Europacup-titel, den 19 maj 1972 vann Ajax mot Arnhem-laget med hela 12-1 efter fyra mål av Johan Cruijff och där både Johan Neeskens och Dick van Dijk gjorde varsitt hattrick. Senast lagen möttes i Amsterdam var för två säsonger sedan (förra säsongen hann detta möte aldrig spelas innan ligan avbröts) då det slutade 4-2 till Ajax.   

Ajax vann förra helgen hemma mot RKC Waalwijk med 3-0 utan bekymmer, men det tycks från flera håll att siffrorna borde ha varit högre i Ajax fördel som dominerade matchen rakt igenom. Ryan Gravenberch saknades helt ur matchtruppen där den officiella förklaringen var att han inte var matchfit. Misstankarna var att han testats positivt på ett coronatest och huruvida mittfältaren faktiskt haft Covid-19 har inte meddelats på grund av sekretesskäl. Hur som helst tränade han under fredagen igen och ska kunna vara tillgänglig för spel ikväll.  

Förra helgen ersattes Gravenberch av Mohammed Kudus som utsågs till matchens lirare efter matchen. Han imponerade stort med sitt närkampsspel och sitt rörelsemönster. Han låg bland annat bakom 2-0 då han med en briljant boll hittade Noussair Mazraoui som sedan serverade Zakaria Labyad som kunde trycka in bollen i mål. Ett stort frågetecken är om Erik ten Hag nu vågar spela med både Kudus och Gravenberch på mittfältet (om Gravenberch är spelklar), eller han håller fast vid att ha den defensivt balanserade Edson Alvarez kvar på mittfältet?

Nico Tagliafico är spelklar igen efter att ha varit avstängd förra helgen efter det röda kort han drog på sig i premiäromgången mot Sparta. Förra helgen ersattes han av Lisandro Martinez som gjorde en bra match, men kommer troligtvis förpassas till bänken igen till förmån för Tagliafico. Såvida Erik ten Hag inte väljer att spela med Martinez på mittfältet där han har gjort det väldigt bra tidigare, men det skulle i så fall vara på bekostnad av Alvarez och då Alvarez också gjorde en bra match mot RKC är det tveksamt.

Sällsynt var också att ten Hag utnyttjade alla sina fem byten i andra halvlek då han för det mesta är väldigt snål med att göra förändringar och väntar länge med sina byten. I veckan gav han några svar på varför: "Ytterligare byten kan trigga något under en match och kan lösa problem. Men generellt sett, om du byter ut många spelare blir det rörigt. Laget måste växa mot ett system, så det är viktigt att inte ändra för mycket”.

Det finns stor konkurrens i Ajax där praktiskt taget hela bänken är med och slåss om startplatserna på allvar. Ajax har spelat bra under hela försäsongen och de flesta spelarna visar på en bra dagsform vilket gör det svårare för ten Hag att välja sitt lag. Han gillar ju inte att göra för många förändringar på en och samma gång. Men Ajax har inte riktigt testats på allvar än och därför är det svårt att se var spelarna och laget befinner sig. Nu när också formstarka Vitesse kommer på besök ikväll blir det det första riktigt stora testet för Ajax.

Hos gästerna säger Edward Sturing, som har fått hoppa in för huvudtränaren Thomas Letsch som har suttit karantän efter att ha testats positivt för Covid-19, att man har goda möjligheter för ett bra resultat i Amsterdam. "Det här är en bra tid för oss att möta Ajax. Speciellt eftersom vi fått full pott i de första två matcherna, då åker du till Amsterdam med en bra känsla. Det hade varit mycket annorlunda om du hade haft noll poäng efter två matcher", säger Sturing till Omroep Gelderland. Han berömmer också Ajax som han tycker spelar på en hög nivå vilket är ett bra test för hans lag, att han räknar med att Vitesse ska ha lite bollinnehav under matchen och att man måste vara hänsynslösa på kontringar om man ska lyckas såra Ajax.
 
Sent på fredagskvällen meddelades att huvudtränaren Thomas Letsch, hans assistenter Joseph Oosting och Jan Fiesser samt nio andra personer inom A-truppen som suttit i karantän nu testats negativt. Vilket gör att Letsch och hans assistenter kommer vara tillbaka på bänken till matchen mot Ajax. Den enda spelaren i Vitesse som testades positivt var försvararen Jacob Rasmussen. Även han har nu testat negativt, men eftersom dansken inte har tränat på en och en halv vecka kommer han inte att vara med i matchtruppen mot Ajax.
 
 
Sontje Hansen förlängde i veckan sitt kontrakt med Ajax till den 30 juni 2023. Den 18-årige anfallaren kom till Ajax ungdomsakademi som knatte 2013 och har hittills gjort tio matcher för Jong Ajax och två med a-laget. Han gjorde sin debut i a-laget den 19 december 2019 i cupmatchen mot Telstar som Ajax vann med 3-4. Hansen är den senaste i ledet av talanger att förlänga sitt kontrakt med Ajax efter att Ryan Gravenberch, Devyne Rensch, Naci Ünüvar, Kenneth Taylor och Jurriën Timber nyligen gjort likadant. Samtidigt sipprade det också upp uppgifter i veckan om att Ajax och Tagliafico diskuterar ett nytt kontrakt. Enligt De Telegraaf ska det nya avtalet inkludera en fast summa som Tagliafico ska kunna gå till en annan klubb för nästa sommar.

Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Álvarez, Promes, Kudus; Antony, Labyad, Tadic.
Möjlig startelva Vitesse: Pasveer; Doekhi, Bazoer, Hajek; Dasa, Bero, Bruns, Tannane, Wittek; Openda, Darfalou.

Eredivisie Omgång 3
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: 26/9   kl. 21:00
Domare: Pol van Boekel
Matchen sänds på Viasat Sport Fotboll och på Viaplay.

Joakim Dahl 2020-09-26 08:10:00
Author

Fler artiklar om Ajax