Lagbanner
Inför Ajax – VVV-Venlo: Läget i Ajax inför de sista två matcherna för säsongen

Inför Ajax – VVV-Venlo: Läget i Ajax inför de sista två matcherna för säsongen

Ajax har två ligamatcher kvar att spela och först ut är en hemmamatch mot VVV-Venlo under torsdagseftermiddagen. Vi tar en titt på läget i Ajax både vad det gäller förlängningar av kontrakt och potentiella nyförvärv, samtidigt som Ajax hade ett väldigt unikt meddelande till alla säsongskortsinnehavare under onsdagen.

Ajax har två matcher kvar av säsongen, VVV-Venlo hemma på torsdagseftermiddagen och Vitesse borta på söndag. Då man har bärgat både ligan och cupen gör det att dessa två matcherna är helt betydelselösa annat än att avsluta i stil. Då man ligger på 96 gjorda mål är det inte alls omöjligt att nå 100 målssträcket i Eredivisie vilket hade varit en fin milstolpe. Ajax har också 20 olika målskyttar i Eredivisie denna säsongen vilket är ett delat rekord.

Med tanke på vilka som står för motståndet i Johan Cruijff ArenA under torsdagen är fyra mål till nästan att förvänta. Flera gånger har man kammat in stora segrar mot VVV genom åren och den största hemmasegern kom säsongen 2009/10 då man vann med 7-0. Men det var i bortamatchen i slutet av oktober i höstas som man verkligen skrev historia då man totalt demolerade stackars VVV med 0-13 och noterades då för den största segern i Eredivisies historia. I den matchen gjorde Lassina Traoré fem mål och Ajax hade totalt sju målskyttar. Jurgen Ekkelenkamp (2), Dusan Tadic, Antony, Daley Blind, Lisandro Martinez och Klaas-Jan Huntelaar (2) var de andra.

Nico Tagliafico fick en tidig semester och lämnade laget i lördags och i veckan gjorde även Edson Alvarez honom sällskap då även han beviljades en tidig semester. Alvarez blev utvisad under söndagens 0-3-seger i De Klassieker och för det fick han en matchs avstängning. Att behålla honom till en betydelselös match mot Vitesse på söndag känns onödigt. Likt Tagliafico ska han representera sitt landslag i den sydamerikanska Nations League och ska ansluta till det mexikanska landslaget i slutet av månaden.  

Med Tagliafico borta i söndags mot Feyenoord bytte Devyne Rensch kant och spelade vänsterback vilket öppnade upp en startplats för Noussair Mazraoui, som gjorde sin första start på tre månader efter sin skada, och samma lösning förväntas också mot VVV. I avsaknaden av Alvarez finns det flera olika lösningar, antingen flyttas Lisandro Martinez upp på mittfältet och Perr Schuurs kommer in som mittback, eller att Mohammed Kudus ersätter Alvarez rakt av på mittfältet. I övrigt är det svårt att sia om Erik ten Hag väljer att starta med ett ordinarie lag eller om han kommer göra många förändringar för att vila spelare som spelat mycket under säsongen. Kenneth Taylor, som spelade under försäsongen, är en spelare som borde ha fått chansen tidigare och kanske ten Hag äntligen kan ge honom lite speltid i a-laget nu då även han kan ersätta Alvarez rakt av.

Under onsdagen bekräftade Ajax på sin hemsida att man förlänger kontraktet med Maarten Stekelenburg med ett år till sommaren 2022. Stekelenburg, som nu är aktuell för Hollands EM-trupp, togs in som andremålvakt till André Onana i början av säsongen och efter Onanas dopingavstängning har han galant vaktat Ajax-målet i tio Eredivisie-matcher där han hållit nollan sex gånger. I och med att Ajax får behålla Stekelenburg även över nästa säsong, ihop med ankomsten av den rutinerade målvakten Remko Pasveer från Vitesse i sommar, har Ajax en stabil grund att stå på när det gäller målvaktssidan nästa säsong. Olycksfågeln Kjell Scherpen kommer högst troligt lånas ut och vad som händer med Onana återstå att se, senaste nytt från Marc Overmars var att man för tillfället avbrutit kontraktsförhandlingarna med Onana.

Ajax sägs också vilja förlänga Ekkelenkamps kontrakt som löper ut sommaren 2022. Ekkelenkamp har varit utanför ten Hags startelva denna säsong och det har blivit mest inhopp. Mittfältaren har spelat i tretton ligamatcher under säsongen för Ajax, totalt 466 minuter, och fick även speltid i fyra Champions League-matcher under hösten. Men enligt ten Hags så är han väldigt nöjd med Ekkelenkamps bidrag till laget och berömde honom senast efter matchen mot Feyenoord i söndags som en löpstark spelare som gör precis det jobbet han ska göra. Bland annat gjorde han en fin överlappning som öppnade upp ytan för Kudus 0-3-mål.

Ajax sportchef Marc Overmars kunde i måndags skymtas i Danmark på läktaren i matchen mellan FC Nordsjælland och Köpenhamn tillsammans med scouten Henk Veldmate. Enligt både Voetbal International och De Telegraaf ska detta ha varit på grund av Nordsjællands anfallare Kamaldeen Sulemana. Kamaldeen (som också blev målskytt i matchen) har varit på tapeten tidigare men en affär blev inte av i vintras. Men den 19-årige ghananen är nu högaktuell för Ajax och en affär, som enligt Ajax önskemål kommer landa på en övergångssumma på 12 miljoner euro, lär troligtvis bli av.

Dock så är intresset stort för den vindsnabbe Kamaldeen och även Manchester United, Bayer Leverkusen och Club Brugge ryktas vara intresserade där The Sun under onsdagen rapporterar att Manchester United kommer lägga ett bud på 17,5 miljoner euro. Så det återstår att se var det landar, men helt klart hade det varit en fin förstärkning för Ajax som sägs vilja förstärka truppen med en till ytter, speciellt om David Neres lämnar i sommar. Kamaldeen säger själv till Ekstrabladet efter matchen: ”Jag är redo att ta nästa steg. Jag kan se mig själv spela i någon av de stora klubbarna. Jag är öppen för alla alternativ, särskilt i topp 5-ligorna men också stora klubbar utanför dessa ligor. Ajax faller in i denna kategori. En fantastisk klubb.”

Under onsdagen meddelade Ajax via en video och uppdatering på sin hemsida att man kommer smälta ner den 35:e titelskölden till 42 000 små stjärnor som sen kommer postas och skickas ut till alla säsongskortinnehavare för att på så sätt, bokstavligen, dela ligatiteln med sina fans. Ajax VD Edwin van der Sar tyckte att denna säsong var man tvungna att göra något speciellt för sina fans: ”Vi har till stor del tvingats klara oss utan våra fans den här säsongen. Trots detta har spelarna känt av stöd inför varje match, antingen via sociala medier eller på väg till stadion. Vi har tidigare meddelat via #XXXVoorjullie att vi delar ligatiteln med våra fans och på detta sätt kan vi göra det. Detta ger dem ett konkret minne av den här säsongen och att de är involverade i mästerskapet på ett unikt sätt."

Detta var första gången tillverkaren De Tingieterij fick tillbaka titelskölden och det är en mycket speciell aktion som ägaren Martijn van Zon gärna deltog i. Man smälte ner skölden, som är gjord av tenn och väger 2575 gram, och blandade sedan ut det med rätt mängd rent tenn varefter stjärnorna gjöts och polerades. Under onsdagen skickades de ut per post till alla säsongskortinnehavare. Stjärnorna väger 3,45 gram där varje stjärna innehåller 0,06 gram av den faktiska titelskölden.

På grund av det speciella fotbollsåret har Ajax mycket exceptionellt fått en identisk kopia av titelskölden av KNVB som kan användas vid festliga ögonblick och demonstreras i Ajax museet.

Möjlig startelva Ajax: Stekelenburg; Mazraoui, Timber, Martinez, Rensch; Klaassen, Kudus, Gravenberch; Neres, Haller, Tadic

Eredivisie Omgång 33
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Torsdag 13/5  14:30
Domare: Dennis Higler.
Matchen sänds inte på svensk TV.

 

Joakim Dahl 2021-05-12 22:35:00
Author

Fler artiklar om Ajax