Lagbanner
Inför Ajax – Willem II: Seger mot Willem II och Ajax kan rycka när toppkonkurrenterna förlorat
Sébastien Haller är den andra spelaren att göra mål eller assist i alla av sina fyra första ligamatcher för Ajax detta århundrade, efter Kolbeinn Sigþórsson.

Inför Ajax – Willem II: Seger mot Willem II och Ajax kan rycka när toppkonkurrenterna förlorat

Ajax har chans att rycka i ligan och återta en fyrapoängsledning när man ställs mot krislaget Willem II som i veckan sparkade sin tränare. Samtidigt har Ajax snart en fullt frisk matchtrupp igen då flera spelare är på väg tillbaka i laget efter skador, något som blir viktigt med det fortsatta hektiska spelschemat framöver.

Ajax kommer senast från en knapp 2-1-seger borta mot Fortuna Sittard i söndags. Trots att man spelade bra och skapade massvis med chanser hade man otroligt svårt att förvalta dem och släppte så småningom in Fortuna Sittard i matchen igen. I samtal med ESPN efter matchen gav Erik ten Hag kritik till både Dusan Tadic, Sébastien Haller och Antony för okoncentrationen framför mål då dem alla tre hade flera chanser i matchen de borde ha förvaltat och på så sätt dödat matchen tidigare. Han tycker att man kan kräva det av så pass skickliga spelare som besitter så många egenskaper och att det skulle bero på trötthet håller han inte med om då alla tre vilades i cupmatchen mot AZ Alkmaar dessförinnan. Samtidigt säger han att alla lag har någon fas under en säsong där det går lite hackigt och att Ajax befinner sig i en sådan just nu, han hade varit mer orolig om man inte skapat några chanser alls.  

Efter ett tufft matchande med hektiskt spelschema och tuffa motstånd lämnar Ajax snart januari månad bakom sig och det med en så gott som fullt frisk matchtrupp igen. Matchen mot Willem II ikväll kommer nog lite för tidigt för Mohammed Kudus, Lassina Traoré och Sean Klaiber. Den bästa nyheten i veckan är att Kudus nu har fått grönt ljus att träna med laget igen. Ghananen tvingades till operation efter att ha skadat menisken mot Liverpool i höstas och efter ett inhopp mot PSV Eindhoven den 10 januari fick han bekymmer igen. Man oroade sig då för samma scenario som David Neres råkade ut för när han kom tillbaka i spel för tidigt efter sin meniskskada och fick vara ur spel i flera månader till efter det. Men Kudus har tränat individuellt sedan dess och får nu alltså grönt ljus att träna med laget igen. Otroligt viktigt för Ajax att få tillbaka en Kudus i form när allt ska avgöras under våren.

Högerbacken Sean Klaiber saknades mot AZ Alkmaar och Fortuna Sittard på grund av en känning men är nu nära en full återhämtning och Lassina Traoré var tillbaka i spel igen i måndags efter sin lårskada, då han startade för Jong Ajax och gjorde en halvlek i förlustmatchen mot Go Ahead Eagles. En fullt frisk matchtrupp kommer att bli välbehövligt för Ajax som snart ger sig in i en ny tuff månad med ett fortsatt tajt spelschema. På söndag spelar man borta mot AZ Alkmaar i ligan och nästa helg väntar en hemmamatch mot FC Utrecht. Efter det väntar kvartsfinal i cupen hemma mot PSV den 10 februari och veckan därpå går man in i sextondelsfinalen i Europa League med en tuff bortamatch mot LOSC Lille den 18 februari.  

Det har under ett tag nu ryktats om att Valencia ska vara intresserad av Edson Alvarez. Då Ajax inte varit villiga att sälja ska Valencia kommit med förslaget om ett lån, men även detta ska Ajax ha satt sig emot, som inte är intresserade av att tappa spelare mitt i en säsong. Argentinaren har haft det tufft i Ajax och har stundtals varit rent bedrövlig i sitt spel. Förra veckan fick han starta i cupmatchen mot AZ Alkmaar och i helgen hoppade han in i andra halvlek mot Fortuna Sittard och stod i princip för sina två bästa insatser sen han kom till Ajax. På grund av strul med uppehållstillstånd har hans flickvän och nyfödda dotter inte kunnat bo med honom i Amsterdam utan har sedan han kom till Ajax fått bo i England i väntan på ett godkännande. Dessa bekymmer vid sidan av planen har såklart varit en stor bidragande faktor till hans stundtals bedrövliga spel i Ajax. Alvarez bekräftade i veckan att hans familj nu äntligen efter nästan två år fått tillståndet att bo i Nederländerna och anlände förra veckan. Han förstår fortfarande inte hur det kunde ta så lång tid, men vill nu blicka framåt och vinna varje boll på Ajax mittfält som om det vore hans sista, säger han till Ajax TV.

Kvällens motståndare Willem II befinner sig i kris och kämpar för att slippa nedflyttning. Man ligger just nu nästsist och i tisdags fick tränaren Adrie Koster, som har en Ajax-historia både som tränare och ungdomstränare, sparken som ett resultat av detta. Förra säsongen överraskade man och låg på en femteplacering i tabellen när ligan avbröts på grund av pandemin vilket gav dem en av kvalplats till Europa League, där man senare åkte ut mot Rangers. Trots att man till stor del fick behålla de flesta spelarna från förra säsongen har det ändå gått så pass dåligt under hösten och vintern att man bedömde att Koster inte kunde vända på den dåliga trenden. Trots att han tog klubben till en cupfinal säsongen 2018/19 (som man förlorade mot Ajax) och till europaspel för första gången sedan 2005. Kosters assistenter Gery Vink, Chima Onyeike och Harald Wapenaar tar tillfälligt över rodret i Willem II tills man hittat en ny tränare.

Ajax mötte nyligen Willem II borta i den sista matchen innan vinteruppehållet på lille julafton. Då blev det ett överraskande kryss efter att Antony gjort 1-0 för Ajax tidigt i matchen men Kwasi Okyere Wriedt sen kvitterade till 1-1 strax efter halvtid, ett resultat som stod sig matchen ut. Förra gången lagen möttes i Amsterdam för lite mer än ett år sedan, den 6 december 2019, blev det en chockförlust med 0-2 efter att Tresor Ndayishimiye och Damil Dankerlui gjort Willem II:s båda mål. Så trots krisen i klubben besitter dem tydligen rätt medicin för att ställa till problem för Ajax. Man ska komma ihåg att de har ett kontringsskickligt lag med blixtsnabba spelare i kedjan, precis det som Ajax-försvaret är sårbara för. Historiskt sett ser det bättre ut för Ajax som på de 44 tidigare mötena i Amsterdam har vunnit 38 gånger, kryssat fyra gånger och endast förlorat två gånger. De största segrarna kom under säsongerna 1962/63, 1994/95 och 2008/09 då Ajax vann med 7-0. Willem II:s Jan-Arie van der Heijden och Ché Nunnely har båda gått igenom Ajax ungdomsakademi, där van der Heijden så småningom gjorde två matcher för Ajax a-lag.     

Välkommet för Ajax del var också att alla toppkonkurrenterna förutom PSV Eindhoven förlorade sina matcher i denna omgång vilket gör att Ajax ikväll har chans att rycka. Under onsdagskvällen förlorade AZ Alkmaar hemma mot FC Utrecht med 0-1 och Feyenoord förlorade borta mot Heerenveen med 3-0. Men mest uppmärksammat var ändå att Vitesse förlorade borta mot VVV-Venlo med 4-1 efter att VVV-Venlos skyttekung Georgios Giakoumakis gjort alla fyra målen för hemmalaget vilket gör att han nu har gjort 20 mål på 19 matcher och leder skytteligan. Tabelltoppen just nu:

  1. Ajax               44p (en match mindre spelad)
  2. PSV               43p
  3. Vitesse           41p
  4. AZ                  37p
  5. Feyenoord     35p
Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Timber, Blind, Tagliafico; Klaassen, Gravenberch, Labyad; Antony, Haller, Tadic.
Möjlig startelva Willem II: Brondeel; Owusu, Holmén, van der Heijden, Köhn; Nunnely, Heerkens, Saglam, Llonch, Pavlidis; Wriedt.

Eredivisie Omgång 19
Var: Johan Cruijff Arena, Amsterdam.
När: Torsdag 28/1 kl. 21:00
Domare: Siemen Mulder
Matchen sänds på Viasat Sport Extra och på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-01-28 11:16:29
Author

Fler artiklar om Ajax