Lagbanner
Inför Ajax – Young Boys: Lurigt dubbelmöte mot ett motstånd som inte ska underskattas
Ajax går in i åttondelsfinalen av Europa League ikväll mot Young Boys.

Inför Ajax – Young Boys: Lurigt dubbelmöte mot ett motstånd som inte ska underskattas

Det är dags för åttondelsfinalen i Europa League och Ajax tar emot den schweiziska ligaettan Young Boys hemma på Johan Cruijff ArenA ikväll i det första mötet av två. Ett lurigt dubbelmöte mot ett lag som lätt kan underskattas på pappret, men med lite efterforskning har man mer skäl för att vara orolig.

Det är dags för åttondelsfinalen i Europa League där Ajax ställs mot schweiziska Young Boys som inte alls ska underskattas då de i sextondelsfinalen slog ut Bayern Leverkusen, tränat av den före detta Ajax-tränaren Peter Bosz, efter att ha vunnit båda mötena, först hemma med 4-3 sen borta med 0-2. Detta är första gången Young Boys når en åttondelsfinal i Europa League men schweizarna har de senaste åren spelat regelbundet i turneringen och spelade även för första gången i Champions League säsongen 2018/19, så man har en hel del rutin från spel i Europa. Att man nu slår ut Bayern Leverkusen, som spelar på ett snarlikt sätt som Ajax, med 6-3 sammanlagt säger en hel del om deras kvalitéer. Förra säsongen spelade man mot Feyenoord i gruppspelet som man besegrade hemma med 2-0 och spelade 1-1 mot borta, men lyckades inte då avancera från gruppen som också innehöll Porto och Rangers. Men bättre gick denna säsong då man slutade på en andraplats i sin grupp efter Roma och före Cluj och CSKA Sofia.

Ajax och Young Boys har bara stött på varandra en gång tidigare och det var i kvartsfinalen av Cupvinnarcupen 1987/88 där Ajax vann båda mötena med 1-0 efter mål av Johnny Bosman och Peter Larsson. Ajax tog sig det året till final som man sen förlorade mot Mechelen. I Young Boys finner vi Miralem "Mickey" Sulejmani som Ajax värvade in 2008 från Heerenveen för 16,25 miljoner euro vilket var ett rekordbelopp för Ajax då. Under fem säsonger gjorde Sulejmani 38 mål, 30 assist och 158 matcher för Ajax där han vann en cuptitel och tre ligatitlar. Sulejmani hann spela nio matcher med Davy Klaassen som då höll på att slå sig in i Ajax a-lag från Jong Ajax innan sen Sulejmani 2013 gick till Benfica i en free transfer. Precis som Ajax saknar André Onana får även Young Boys klara sig utan sin förstemålvakt David von Ballmoos som i lördags drabbades av en hjärnskakning i ligamatchen mot FC Vaduz och kommer ersättas av den 34-årige reservmålvakten Guillaume Faivre.

Ajax får klara sig utan Daley Blind som besväras av en knäskada som även höll honom borta mot FC Groningen i söndags. Det ska inte röra sig om någon allvarligare skada men man vill samtidigt vara försiktiga. Förutom Blind så saknas även Noussair Mazraoui på grund av en ögonskada, Sébastien Haller som aldrig blev registrerad för Europa League och som nämnt Onana som är avstängd. Även Brian Brobbey är tveksam att vara spelduglig till torsdagskvällen.

Det blir lite pusslande för Erik ten Hag där den enda hyffsat klara lagdelen är anfallet där Dusan Tadic förväntas gå in som center när Haller inte är tillgänglig, med David Neres och Antony som yttrar. Att inte ha vare sig Blind eller Mazraoui tillgängliga är såklart tunga avbräck med tanke på deras erfarenhet av Europaspel, men det gör ten Hags val lite enklare då han lätt kan ersätta dem med nyttiga spelare som också visar upp en fin form, till exempel Lisandro Martinez, Edson Alvarez och Devyne Rensch. Troligtvis får vi se en uppställning likt den i helgen mot FC Groningen där ten Hag flyttade ner Alvarez från mittfältet till mittlåset bredvid Martinez, med Jurriën Timber som högerback och Nico Tagliafico som vänsterback, vilket gav plats till Mohammed Kudus bredvid Davy Klaassen och Ryan Gravenberch på mittfältet. På så sätt får vi ett snäpp mer offensivt mittfält vilket också känns mer troligt på hemmaplan.  

Detta skulle i så fall vara på bekostnad av Rensch, som tillsammans med Timber gjort en riktigt fin första säsong för Ajax. Båda spelarna fick åter igen lovord av ten Hag på presskonferensen inför matchen mot Young Boys då han kallade dem för unika spelare då de båda hanterar att spela på alla fyra positionerna i backlinjen vilket är och kan bli otroligt nyttigt om de fortsätter att utvecklas i lika rask takt. Det blir ett svårt val då även Kudus gjorde en fin match i 3-1-segern över FC Groningen i söndags och även han fick beröm av ten Hag som var mycket nöjd med vad han såg. Vi vet ju också vilken hög nivå Kudus höll innan han skadade knäet i höstas och att få tillbaka honom till samma fina form är också viktigt, men då krävs att han får förtroende och speltid. Vem det blir mellan Rensch och Kudus (eller Alvarez?) och om Alvarez spelar som mittback eller på mittfältet återstår att se när startelvan kommer innan match.  

För den neutrale åskådaren kan matcherna mellan Ajax och Young Boys bli trevliga tillställningar med två lag som vill trycka gasen i botten och spela offensiv fotboll. Young Boys leder den schweiziska ligan med 19 poäng före tvåan Servette FC och kan lägga nästan allt fokus på Europa League och mötet mot Ajax. Men även Ajax har en trygg ledning på hemmaplan då man leder Eredivisie med sex poäng före tvåan PSV Eindhoven med en match mindre spelad och visar också upp en god form då man ännu är obesegrade i alla turneringar under kalenderåret 2021. 

Förväntad startelva Ajax: Stekelenburg; J.Timber, Álvarez, Martinez, Tagliafico; Klaassen, Kudus, Gravenberch; Antony, Tadic, Neres
Förväntad startelva Young Boys: Faivre; Hefti, Lustenberger, Zesiger, Lefort; Fassnacht, Lauper, Aebischer, Ngamaleu; Siebatcheu, Elia

UEFA Europa League Åttondelsfinal
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Torsdag 11/2  kl. 18:45
Domare: Marco Guida (ITA)
Matchen sänds på Eurosport Player och Discovery+.

 

Joakim Dahl 2021-03-11 06:02:59
Author

Fler artiklar om Ajax